ΤΟΠΙΚΑ

11 δημοτικοί σύμβουλοι: Οι Βολιώτες δεν τρώνε κουτόχορτο σε σχέση με τον Βιολογικό

11-δημοτικοί-σύμβουλοι-οι-βολιώτες-δεν-584312

Με αφορμή την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για την παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλια, Φ. Λαμπρινίδη, Ν. Στόικο, τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» – δημοτικούς συμβούλους, Ε. Ανδρέου, Ι. Αποστολάκη, Κ. Γαργάλα, Μ. Δραμητινό, Φ. Κοκκινάκη, Γ. Μολοχίδη, και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Θ. Διαμαντένια, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “Αν κρίνουμε από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις που υπήρξαν για την επιλογή της να αναθέσει σε ιδιώτη τη συνολική λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, φαίνεται πως πιστεύει πως οι Βολιώτες τρώνε κουτόχορτο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού θα παραμείνουν στη ΔΕΥΑΜΒ και στον ιδιώτη θα παραχωρηθεί μόνο η λειτουργία τους. Μα ακριβώς και περί αυτού πρόκειται. Προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Παγασητικού και της δημόσιας υγείας δεν εξαρτάται μόνον από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των δικτύων και των εγκαταστάσεων του Βιολογικού, αλλά και από το ποιος έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους. Από το αν αυτός που έχει την ευθύνη λειτουργίας τους ενεργεί με βάση το ιδιωτικό κέρδος και την οικονομική κατάσταση της εταιρίας του ή με βάση το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτή την πόλη αν έχουμε δει και αν έχουμε πάθει από εργολάβους που άφησαν έργα στη μέση. Να θυμίσουμε, εντελώς ενδεικτικά, τον Περιφερειακό και το πάρκινγκ της Φιλελλήνων. Αναλογιζόμαστε με τρόμο τις συνέπειες από το ενδεχόμενο να προκύψει ένας τέτοιος εργολάβος που θα αναλάβει τη λειτουργία του Βιολογικού. Διότι ο Βιολογικός δεν είναι το οποιοδήποτε δημοτικό έργο ή η οποιαδήποτε δημοτική εγκατάσταση. Από τον Βιολογικό εξαρτάται αν θα είναι ή δεν θα είναι καθαρός ο Παγασητικός. Καλή λειτουργία του Βιολογικού, σημαίνει καθαρός Παγασητικός. Προβληματική λειτουργία του Βιολογικού, σημαίνει ότι γυρίζουμε κάποιες δεκαετίες πίσω. Όταν δεν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο στις ακτές του Παγασητικού και όταν ο τουρισμός και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες δέχονταν ισχυρό πλήγμα.

Η λειτουργία, συνεπώς, των εγκαταστάσεων του Βιολογικού δεν μπορεί παρά να παραμείνει στην αποκλειστική ιδιοκτησία και ταυτόχρονα υπό τη απόλυτη διαχειριστική ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού, και με οικονομικούς όρους να το δει κανείς –που είναι το τελευταίο στην προκειμένη περίπτωση-, εύκολα αποδεικνύεται ότι με την παραχώρηση στον ιδιώτη θα αυξηθεί το συνολικό λειτουργικό κόστος της ΔΕΥΑΜΒ και στο τέλος φυσικά θα το χρεωθεί ο Δημότης κι η Δημότισσα. Το γεγονός ότι ο Βόλος διαθέτει εγκαταστάσεις τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της πόλης, την οποία καμία δημοτική αρχή, που ούτως ή άλλως περαστική είναι, δεν έχει το δικαίωμα να απαξιώσει και να θέσει σε κίνδυνο, πολύ δε περισσότερο να την παραχωρήσει.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού. Να σταματήσει τα πειράματα και τα «νταραβέρια» με τον κάθε επιτήδειο που περνάει από τον Βόλο, για να προωθήσει την «πραμάτεια» του. Να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του Βιολογικού, ο οποίος πρέπει να επανέλθει τάχιστα στα επίπεδα απόδοσης (98% επεξεργασία του λύματος) που είχε πριν από τους επικίνδυνους πειραματισμούς της δημοτικής αρχής και τη διάλυση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα και στελέχη που έχουν κάνει επί δεκαετίες κατάθεση ψυχής στον Βιολογικό”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου