ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισαν τα μπλοκάκια τους στη Μαγνησία 200 ασφαλισμένοι

εκλεισαν-τα-μπλοκάκια-τους-στη-μαγνησ-584737

Σπεύδουν στην Εφορία κατά δεκάδες και διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών με το νέο ασφαλιστικό σύστημα καλούνται να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος είναι δυσβάσταχτος ασφαλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Σύλλογο Επαγγελματιών Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, κάθε λογιστικό γραφείο στη Μαγνησία έχει τουλάχιστον πέντε έως δέκα περιπτώσεις επαγγελματιών, οι οποίοι είχαν απαλλαγή από την ασφάλιση του ταμείου τους και πλήρωναν μόνο ΤΕΒΕ και τώρα διακόπτουν τη δεύτερη δραστηριότητά τους για να αποφύγουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Τουλάχιστον 200 ασφαλισμένοι προχώρησαν σε διακοπή μέχρι την περασμένη εβδομάδα, που η προθεσμία επιλογής του ασφαλιστικού ταμείου έληγε.

Ο ΕΦΚΑ, όπως επισημάνθηκε, επιβαρύνει τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον εργοδότη με ποσοστό ασφάλισης επί των κερδών, που φτάνει το 27%. Ειδικά για τις περιπτώσεις επαγγελματιών που είχαν μεγάλα κέρδη η ασφαλιστική επιβάρυνση είναι ακόμη πιο μεγάλη.

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα του ΟΑΕΕ, το προηγούμενο έτος έκλεισαν τα μπλοκάκια τους 70.000 έως 80.000 ασφαλισμένοι, ενώ το 2017 με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Σε πανικό βρίσκονται οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με έως δύο εργοδότες, είτε είναι μισθωτοί και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τις περιπτώσεις εξαρτημένης εργασίας, η εγκύκλιος προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας με μηνιαία υποχρέωση αναγγελίας, αλλά και ελέγχου των συμβάσεων, προκειμένου να αποδεικνύονται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.

Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά οι διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί 6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση. Πρόκειται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές, δημοσιογράφους και άλλους επιτηδευματίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου