ΤΟΠΙΚΑ

Εφοδος ελεγκτών στο Νοσοκομείο Βόλου

εφοδος-ελεγκτών-στο-νοσοκομείο-βόλου-587073

Εφοδος κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας στο Νοσοκομείο Βόλου χθες το πρωί. Οι ελεγκτές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μετέβησαν στο Αχιλλοπούλειο και απευθείας στα μαγειρεία προκειμένου να κάνουν έλεγχο για το καθεστώς υπό το οποίο απασχολούνται στον τομέα της σίτισης διάφορα άτομα. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι της επίσκεψης του κλιμακίου προηγήθηκε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ελεγκτών που μετέβησαν στο χώρο για να εξετάσουν το όλο θέμα.

Την ώρα που το κλιμάκιο επισκέφτηκε το νοσοκομείο και το τμήμα σίτισης, στα μαγειρεία βρίσκονταν δύο άτομα -από τα συνολικά επτά που απασχολούνται- τα οποία όταν ρωτήθηκαν, υποστήριξαν ότι απασχολούνται εθελοντικά, ωστόσο εκ μέρους των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας ζητήθηκαν συμβάσεις και στοιχεία, καθώς όπως φέρεται να τονίστηκε «δεν νοείται εθελοντική εργασία στο Δημόσιο» όταν αυτή είναι σε καθημερινή βάση και μάλιστα με ωράριο, όπως φαίνεται να ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι ελεγκτές -σύμφωνα με πληροφορίες- κατέγραψαν συγκεκριμένα στοιχεία στο δελτίο εργατικής αναφοράς, ενώ εντός δεκαημέρου θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το όλο θέμα, καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας δεν αποκλείεται να κινήσει διαδικασίες βεβαίωσης προστίμων, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι με πρόσχημα την «εθελοντική απασχόληση» υποκρύπτεται άλλη σχέση εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταγράψει τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείου, που είχαν εκφράσει ενστάσεις για εθελοντές που απασχολούνταν στη σίτιση, και έκαναν λόγο για μεθόδευση κομματικών προσλήψεων με ατομικές συμβάσεις.

Ο σύλλογος εργαζομένων μάλιστα έκανε λόγο για «μπριγάδα αλληλεγγύης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμιζε ότι τα κενά θα πρέπει να καλυφθούν με προγραμματισμό μόνιμων προσλήψεων και όχι «με εθελοντές». Σημείωνε επίσης ότι μέσω της εθελοντικής εργασίας ανοίγει παράθυρο ατομικών συμβάσεων και προσλήψεων με αδιαφανή τρόπο, και ότι αυτό αποτελεί «κερκόπορτα στο άμεσο μέλλον για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο -πιθανόν και σε άλλους κλάδους- και ειδικότητες».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Μάνθος Δραμητινός, τότε μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είχε χαρακτηρίσει τα όσα ακούγονται «κακοήθειες» και ότι «τέτοιες απόψεις πληγώνουν την έννοια του εθελοντισμού».

Η χθεσινή έφοδος ωστόσο του κλιμακίου δίνει νέα τροπή στα πράγματα, καθώς εκ των πραγμάτων μπαίνει στο «μικροσκόπιο» το όλο θέμα.

Σύμφωνα πάντως με την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα μας, δεν υπάρχει η δυνατότατα εθελοντικής εργασίας στο Δημόσιο, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει την εργασία χωρίς αμοιβή και ασφάλιση. «Παροχή εθελοντικής εργασίας δεν νοείται, δεδομένου ότι στην ελληνική έννομη τάξη και ιδιαίτερα στο Δημόσιο και στους Ο.Τ.Α. δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει την εργασία άνευ αμοιβής. Έτσι, σε περίπτωση, παροχής υπηρεσιών στο Δημόσιο από εθελοντές, είναι αυτονόητο, ότι παραβιάζονται οι διατάξεις της κείμενης εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας αναφορικά με την παροχή εργασίας, χωρίς ασφάλιση και χωρίς καταβολή αποδοχών. Έτσι, αρμόδια για να επιληφθούν είναι τα όργανα του Ι.Κ.Α., τα οποία οφείλουν να βεβαιώσουν την παροχή ανασφάλιστης εργασίας αλλά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο οφείλει να βεβαιώσει τη μη καταβολή αποδοχών παρά την παροχή υπηρεσιών, ενώ για τα ζητήματα ύπαρξης Βιβλιαρίων Υγείας αρμόδιες είναι οι διευθύνσεις Υγιεινής των κατά τόπους Περιφερειών» επισημαίνεται σε πρόσφατη γνωμοδότηση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου