ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Τα έχουν κάνει μπάχαλο στη ΔΕΥΑΜΒ

επιλογή-ευθύνης-τα-έχουν-κάνει-μπάχαλ-591146

Από την παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, εκδόυθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Τα νέα, ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία που είδαν, σήμερα, το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την απόδοση του Βιολογικού, επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την έντονη ανησυχία που έχουμε εκφράσει επανειλημμένως για τη συνεχή απαξίωση των εγκαταστάσεών του, αλλά και γενικότερα για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η ΔΕΥΑΜΒ, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι, με την αδράνεια, την άγνοια, τη φαυλότητα και τις ανερμάτιστες επιλογές τους, τα έχουν κάνει κυριολεκτικά «μπάχαλο», χωρίς να μπορούν, όχι νέα έργα να προχωρήσουν, αλλά ούτε τα παλιά να συντηρήσουν και όσα βρήκαν σε πλήρη εξέλιξη να ολοκληρώσουν.

Η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, έργο ζωής των προηγούμενων δημοτικών αρχών, που έφτανε στο 98%, έχει υποβαθμιστεί δραματικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με συνέπεια να διοχετεύεται στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού ιδιαίτερα επιβαρυμένο λύμα. Κι ενώ παρέλαβαν ένα σύστημα δοκιμασμένο και αποδοτικότατο, αλλά και έτοιμη πρόταση από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την αξιοποίηση του επεξεργασμένου λύματος για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, με την παταγώδη αποτυχία της διαχείρισής τους, το απαξιώνουν διαρκώς. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε τους πολυδιαφημισμένους πειραματισμούς τους που οδήγησαν στο άλλο φιάσκο του Βιολογικού, στα τέλη 2015. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον Βιολογικό, το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται πως δεν ξεπεράστηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή επεξεργασία του λύματος.

Δυστυχώς η διαχείριση του πιο ευαίσθητου τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες και με το νερό, βρίσκεται σε χέρια άσχετων και ανεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι συνεχίζουν να δείχνουν πως δεν έχουν συναίσθηση τι τους γίνεται. Και αντί να απολογηθούν για το μείζον πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει, επιτίθενται, κατά την προσφιλή τακτική τους, σε εκείνους που το διαπίστωσαν και σε εκείνους που το δημοσιοποίησαν, όπως είχαν υποχρέωση. Και ενώ όλο αυτό το διάστημα οι ίδιοι δεν φρόντισαν να κάνουν την οποιαδήποτε ενημέρωση, αίφνης, σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης, επικαλέστηκαν αορίστως κάποιες διαφορετικές μετρήσεις (;) της ΔΕΥΑΜΒ. Αλήθεια, έχουν στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας τις όποιες δικές τους μετρήσεις; Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος πλέον ανήκει στις δικαστικές αρχές και στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παρά την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής, η μόνη ελπίδα για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία, είναι το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της. Τα υπηρεσιακά στελέχη της Επιχείρησης οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια, δίνοντας τεκμηριωμένες και πειστικές εξηγήσεις για το πρόβλημα”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου