ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση τα πνευμονολογικά περιστατικά

σε-έξαρση-τα-πνευμονολογικά-περιστατ-592242

Εξαρση ιώσεων καταγράφεται και τριπλασιασμός των περιστατικών το τελευταίο διάστημα στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που βρίσκεται στη Λάρισα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η δύναμη της Κλινικής είναι 26 ασθενείς και έχουν καταγραφεί 60 περίπου νοσηλευόμενοι τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι νοσηλευόμενοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει ότι ο τριπλασιασμός των περιστατικών σημειώνεται μετά την περίοδο των εορτών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων να παραμένουν για νοσηλεία δύο έως τρεις ημέρες κατά μέσο όρο, έως ότου υποχωρήσουν ο πυρετός και τα συμπτώματα της ίωσης, που τους ταλαιπωρούν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνει λόγο για «κοινά κρυολογήματα» τα οποία ταλαιπωρούν, ωστόσο, ιδιαίτερα, όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η νόσος παροξύνεται σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι ασθματικοί ή καρδιοπαθείς, με αποτέλεσμα να έχουν εντονότερη δύσπνοια και βήχα. «Υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα σε αυτές τις περιπτώσεις και οι ασθενείς εισάγονται στο νοσοκομείο, γιατί χρειάζονται οξυγόνο, βρογχοδιασταλτικά, χρειάζονται υποστήριξη» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και η συμβουλή που απευθύνει σε όλους ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι όσοι έχουν κάποια ευπάθεια να αποφεύγουν κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, να αποφεύγουν την επαφή με άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του άμεσου κοινωνικού περίγυρου τα οποία βήχουν ή εμφανίζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν ίωση, για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Ο ίδιος αναφέρει παράλληλα ότι καλό είναι να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, να αποφεύγουν ανθρώπους που είναι άρρωστοι, παράλληλα είναι απαραίτητη η καλή διατροφή, όταν αρρωστήσουν να πίνουν υγρά και να συμβουλεύονται το γιατρό τους αν έχουν υψηλό πυρετό ή έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου