ΤΟΠΙΚΑ

«Βροχή» εξωδίκων από τη ΔΕΗ

βροχή-εξωδίκων-από-τη-δεη-594134

Με «ξεσπίτωμα» από τη ΔΕΗ κινδυνεύουν δεκάδες Βολιώτες καταναλωτές, επιχειρήσεις αλλά και αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ-Εμπορία από την Περιφερειακή Διεύθυνση της Λαμίας, τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε ομαδική αποστολή τουλάχιστον 600 ειδοποιητηρίων, στέλνοντας ουσιαστικά τελεσίγραφο στους οφειλέτες ότι εάν εντός 20ημέρου δεν προσέλθουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους θα υπάρξει καταγγελία της σύμβασης με τη ΔΕΗ.

Μέσα από την επιστολή όχλησης, που ήδη άρχισε να φτάνει στα χέρια Βολιωτών που για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατό να ρυθμίσουν τις τόσο μεγάλες οφειλές τους, η ΔΕΗ-Εμπορία ουσιαστικά προειδοποιεί με παύση εκπροσώπησης των συγκεκριμένων καταναλωτών από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η ΔΕΗ.

Οι οφειλέτες ουσιαστικά «εντέλλονται» εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να αναζητήσουν άλλον προμηθευτή, διότι η ΔΕΗ-Εμπορία θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εάν δεν αποπληρώσουν την οφειλή.

«Εντός 20 ημερών θα πρέπει να προσέλθετε για να τακτοποιήσετε την οφειλή σας. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, σας δηλώνουμε την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε άμεσα σε καταγγελία της μεταξύ μας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας από τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου τη διακοπή της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών και αντισυμβατικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα προμήθειας, υποβάλλοντας δήλωση άρσης εκπροσώπησης η οποία είναι αμετάκλητη και υλοποιείται μετά την παρέλευση 30 ημερών από την υποβολή δήλωσης» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή όχλησης που εστάλη.

Το νέο πρόγραμμα διακανονισμού

Η ΔΕΗ πάντως ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, διακανονισμών σε δόσεις, χωρίς προκαταβολή και εκπτώσεων σε συνεπείς καταναλωτές, για το 2017

Για τους πελάτες, οι οποίοι την 31.01.2017 θα έχουν οφειλή μικρότερη των 500 ευρώ το Δ.Σ. αποφάσισε την αναστολή πληρωμής του χρέους αυτού μέχρι 31.12.2017 και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017.

Επίσης παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής, με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.

Εξάλλου από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά ισχύουν τα εξής: Α) Για οφειλή έως 1.000 ευρώ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα. Β) Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ θα υπάρχουν δύο επιλογές:

1η : Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις, ή, 2η: Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου