ΤΟΠΙΚΑ

Αλλοδαποί στο Βόλο στα δίχτυα απάτης

αλλοδαποί-στο-βόλο-στα-δίχτυα-απάτης-594147

Πλήρωσε 150 ευρώ για παράβολο, 100 ευρώ για έκδοση βεβαίωσης ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και 50 ευρώ για αμοιβή και, τελικά, αντί να του ανανεώσουν την άδεια διαμονής του, βρέθηκε και κατηγορούμενος για πλαστογράφηση με χρήση και απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.

Το περιστατικό αφορά σε φοιτητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών αλβανικής καταγωγής, ο οποίος το 2013 απευθύνθηκε σε άτομο που τον ενημέρωσαν ότι αναλάμβανε τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για τις ανανεώσεις αδειών διαμονής.

Ο φοιτητής κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αθώος, καθώς από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε η υποκειμενική ούτε η αντικειμενική υπόσταση των κατηγοριών με τις οποίες βαρυνόταν.

Επρόκειτο για τη δεύτερη υπόθεση με ανάλογο περιεχόμενο και πορεία που απασχολεί μέσα σε δέκα μέρες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, καθώς και την περασμένη Τετάρτη κατηγορούμενος αλλοδαπός διαπιστώθηκε ότι είχε εξαπατηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μάλιστα με διαφορά μερικών ημερών με τον εν λόγω σπουδαστή.

Οι περιπέτειες που ξεκίνησαν για το φοιτητή με τη Δικαιοσύνη, μαρτυρούν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μαρτύριο που βιώνουν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα και εν προκειμένω στο Βόλο, οι οποίοι φαίνεται ότι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους που αναλαμβάνουν ως «σωτήρες» να τους βοηθήσουν με τα χαρτιά τους, και τελικά τους αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά και τους εξαπατούν.

Χθες στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας η αδερφή του κατηγορούμενου, η οποία περιέγραψε όλη τη διαδικασία που ακολούθησε ο σπουδαστής για να ανανεώσει την άδειά του.

Εξουσιοδοτημένο άτομο είχε απευθυνθεί εκ μέρους του να καταθέσει τα χαρτιά στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Μαγνησίας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ο φοιτητής, ο οποίος διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία 13 – 14 χρόνια, και έχει φοιτήσει εδώ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ήταν ήσυχος ότι από στιγμή σε στιγμή θα τον καλούσαν για να παραλάβει ανανεωμένη την άδεια διαμονής.

Ωστόσο, υπάλληλος από την υπηρεσία τον ειδοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα με τα χαρτιά του και τον κάλεσε να απευθυνθεί στο τμήμα, όπου εκεί τον ενημέρωσαν ότι είχε καταθέσει πλαστή βεβαίωση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Ο κατηγορούμενος ενημέρωσε το δικαστήριο ότι πέραν από την περιπέτεια που είχε με τη Δικαιοσύνη, αναγκάστηκε για να εξυπηρετηθεί να επικαλεστεί ανθρωπιστικούς λόγους.

Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι είχε πληρώσει αδρά το άτομο που υποτίθεται θα διεκπεραίωνε τη διαδικασία, καθώς παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται και είχε την οικονομική δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Βασίλης Μπακαλιάνος, ζήτησε από το δικαστήριο να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση για το τι ακριβώς συνέβη, ώστε ο υπαίτιος να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου