ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοψία του ΕΛΓΑ ζητούν στο Πήλιο

αυτοψία-του-ελγα-ζητούν-στο-πήλιο-596525

Την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες στο Πήλιο, όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Νομό και, ειδικότερα, του παγετού που ήταν έντονος στην περιοχή, με θερμοκρασίες μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου, ζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Διανελλάκης, με επείγον έγγραφο ζητά να αποσταλούν άμεσα εκτιμητές του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με μία πρώτη καταγραφή που έχει γίνει από τον Α.Σ. Πηλίου – Βορείων Σποράδων, οι όποιες ποσότητες ελαιών υπήρχαν ακόμα προς συλλογή, έχουν καταστραφεί ενώ επίσης σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή έχουν υποστεί οι καρποί εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια.

Επίσης μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι υπαίθριες καλλιέργειες λουλουδιών αλλά και οι υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών (ίσως και θερμοκηπιακές).

Η επιστολή προς τον ΕΛΓΑ κοινοποιήθηκε επίσης στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας τόσο στους θεσμικούς εκπροσώπους όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημα προς τον ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ με ανακοίνωσή του πάντως ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι σε περίπτωση που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο ή στη φυτική τους παραγωγή, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς παγετούς που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των δήμων τους ή με τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ:

-Για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο να επικοινωνήσουν άμεσα με το αρμόδιο για την περιοχή τους υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ή τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Εκτροφής 2016.

– Για ζημιές στη φυτική παραγωγή να επικοινωνήσουν με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ του δήμου τους. Με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς θα πρέπει να προσκομίσουν απαραίτητα και την Δήλωση Καλλιέργειας 2016.

Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει:

– Για ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο (θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές αποθήκες) και στον εξοπλισμό αυτών (εξοπλισμός θερμοκηπίων, εξοπλισμός κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αρδευτικά συστήματα, αναγκαία μόνιμη υποστύλωση φυτικού κεφαλαίου πολυετών καλλιεργειών), στο ζωικό κεφάλαιο (χοίροι, πτηνά) καθώς και σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές, να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του Δήμου τους και να υποβάλουν, σε διάστημα δεκαπέντε ημερών, Αρχικές Αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης.

– Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο πολυετών καλλιεργειών δεν θα υποβληθούν αρχικές αιτήσεις για χορήγηση ενίσχυσης γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέγεθος των ζημιών.

Τέλος, τονίζεται πως σκοπός και στόχος του ΕΛΓΑ είναι να διενεργηθούν οι εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες στις περιπτώσεις ζημιών που χρήζουν άμεσης εκτίμησης το συντομότερο δυνατόν, και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου