ΤΟΠΙΚΑ

Με δράση και στο Βόλο ο «Ψηλός» της σπείρα των «Κορλεόνε Ρομά»

με-δράση-και-στο-βόλο-ο-ψηλός-της-σπεί-597391

Δράση και στο Βόλο είχε στο ενεργητικό του ο αρχηγός της δαιδαλώδους σπείρας των «Κορλεόνε» Ρομά, ο οποίος συνελήφθη προχθές στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης σε έξι πόλεις της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Λιόσια, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βέροια.

Ο 34χρονος δράστης, γνωστός με το παρατσούκλι «Χηλάς ή Ψηλός» που μετράει 2.000 διαρρήξεις κατοικιών και είχε διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς, είχε «χτυπήσει» στο Βόλο το 2004.

Στόχος του ήταν φαρμακείο. Ο 34χρονος είχε διαπράξει ληστεία απογευματινή ώρα αιφνιδιάζοντας τον φαρμακοποιό, την ώρα που η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά. Ο 34χρονος είχε αρπάξει τις εισπράξεις που βρήκε στο ταμείο με την απειλή μαχαιριού. Στη συνέχεια ξυλοφόρτωσε τον φαρμακοποιό και τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο.

Το «βιογραφικό» του είναι ιδιαίτερα πλούσιο στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κόρινθο και το Αίγιο. Από το 1998 μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 είχε αδιάλειπτη δράση.

Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου 2011 συμμετείχε σε οκταμελή συμμορία διαρρηκτών, το 2010 στη διάρρηξη στο βενζινάδικο (όπου άρπαξαν 400 κουτιά συνθετικού λιπαντικού). Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Μαζί με έναν φίλο του είχαν μπει σε ψητοπωλείο στο Ίλιον, εντόπισε έναν «αντίπαλο», τον απείλησε με πιστόλι, τον χτύπησε στο πρόσωπο με την κάνη και, κατά την αποχώρησή του, πυροβόλησε μία φορά προς το μέρος του. Το 1994 κατηγορήθηκε για κλοπή 600.000 δραχμών από οπωροπωλείο στην Πάτρα, το 1998 για διαρρήξεις σε Κόρινθο και Αίγιο.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκαν 30 ληστείες-διαρρήξεις και κατασχέθηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, πολυτελή ρολόγια, χρυσές λίρες, χρηματικά ποσά, όπλα, σφαίρες και ποσότητες ναρκωτικών.

Οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες εφόδους σε σπίτια και άνοιγμα θυρίδων, με εντολή των ανακριτών Διαφθοράς, Ρέας Κατσίβελη και Δημήτρη Φούκα, που ερευνούν την υπόθεση από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι εισαγγελείς έδωσαν τις εντολές μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες και καταθέσεις, που ουσιαστικά «έδειξαν» τα σημεία που μέλη της σπείρας έκρυβαν χρηματικά ποσά και άλλα κλοπιμαία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν δεκάδες θυρίδες που διατηρούσαν εμπλεκόμενοι στη «μαφία των Ρομά», σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών, σε πέντε περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτές βρήκαν κοσμήματα μέσα σε πλαστικές σακούλες, χρήματα σε μετρητά, όπλα και μικρές ποσότητες ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ αρχηγοί και οι εγκληματικές «φαμίλιες» τους διατηρούσαν βίλες εκατομμυρίων ευρώ με πισίνες, ενώ κυκλοφορούσαν με Ferrari και Porsche, παρότι δήλωναν άεργοι! Στο σπίτι ενός… άπορου «Κορλεόνε» είχαν βρεθεί 10 τραπεζικά βιβλιάρια με καταθέσεις πολλών μηδενικών!

Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα», ο «Εισαγγελέας», ο «Ράμπο», ο «Μαλλιάς», ο «Μπίλιας», ο «Ψηλός» ήταν μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσαν οι… Κορλεόνε των Ρομά. Αρχές Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί περίπου 50 άτομα και κατηγορούνταν περισσότερα από 100, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν κάτω από πλακάκια, φρεάτια, σωλήνες αποχετεύσεων, απορροφητήρες και εντοιχισμένες κρύπτες περίπου 1.000.000 ευρώ, 120 κιλά ασήμι, δεκάδες κιλά φύλλων και ράβδων χρυσού, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 2.000.000 ευρώ, ενώ είχαν 60 πολυτελή αυτοκίνητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου