ΤΟΠΙΚΑ

Δίπλα στον άπορο πολίτη και στον παγετό και στο χιονιά

δίπλα-στον-άπορο-πολίτη-και-στον-παγετ-600285

Αγώνας για τη σίτιση άπορων τις κρύες μέρες του χιονιά. Ο Βόλος δοκιμάστηκε και άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι κοινωνικές δομές του δήμου λειτούργησαν άψογα. Η Εκκλησία ήταν μεγάλος συμπαραστάτης. Οι εθελοντές κινητοποιήθηκαν παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Οι πολίτες έδειξαν συγκινητική ευαισθητοποίηση.

Ο δήμος Βόλου, το συσσίτιο της Μητρόπολης «Δος Ημίν Σήμερον» και η Κουζίνα Αλληλεγγύης έδωσαν κυριολεκτικά μάχη και κατάφεραν να είναι δίπλα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Κανένα νοικοκυριό δε στερήθηκε το φαγητό στον παγετό. Κανένας άπορος δεν έμεινε με άδειο στομάχι εν μέσω ψύχους.

Οι ανάγκες που υπάρχουν για φιλανθρωπικό έργο είναι και μεγάλες και δυστυχώς και αυξημένες φέτος σε σχέση με πέρυσι. Μετά τα Θεοφάνια, στις επισκέψεις των ιερέων στα σπίτια των ενοριτών, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άλλα 30-35 νοικοκυριά στο Βόλο, που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση. Εχασαν τις δουλειές τους, έμειναν χωρίς ζεστασιά στα σπιτικά τους, έχουν δεινή ανάγκη, όπως τονίστηκε, αλλά… σιωπούν.

Η βοήθεια του δήμου Βόλου

Στην πρώτη γραμμή του πυρός βρέθηκε η δημοτική αρχή Βόλου. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιος Μπατζιάκας είπε ότι: «μοιράζαμε φαγητό για δύο μέρες. Το ΚΑΠΗ έστελνε 130 μερίδες κατ’ οίκον. Επιπλέον, καθημερινά παρέχονταν 30 μερίδες φαγητό στον Ξενώνα Αστέγων, ενώ το κοινωνικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων προσέφερε καθημερινά φαγητό πρωί – βράδυ σε δώδεκα άστεγους».

Τα ΚΑΠΗ στη Μυτιλήνης ήταν ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα από τις 9 μέχρι τις 5 το απόγευμα, το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων επί 24ωρης βάσης με πολλές οικογένειες, που είχαν αποκλειστεί από το χιονιά, στις οποίες παρέχονταν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο. Όσοι ζητούσαν βοήθεια, ενισχύονταν από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας.

«Δεν αφήσαμε κανένα πρόβλημα άλυτο. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι και εγώ προσωπικά, οποιαδήποτε ανάγκη υπήρχε είτε σε φάρμακα, είτε σε ψωμί τα πηγαίναμε κατ’ οίκον. Μεριμνούσαμε και για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, όπου φιλοξενούνται επίσης οικογένειες» συμπλήρωσε.

Το Δος Ημιν

Οπως ανέφερε ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, το συσσίτιο της Μητρόπολης λειτούργησε όλες τις μέρες της περασμένης εβδομάδας κανονικά με τη συνδρομή του συνόλου των 40 εθελοντριών που εναλλάσσονταν, πέραν του έμμισθου προσωπικού και οι πραγματικά άποροι του δήμου, που ανέρχονται γύρω στους 130 -και όχι οι κατά καιρούς περιφερόμενοι που επαιτούν κατ’ επάγγελμα και αποχωρούν από την πόλη- επισκέπτονταν την κατακόμβη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και γευμάτιζαν.

«Το «Δος Ημίν Σήμερον» δεν έπαψε ούτε θα πάψει αν θέλει ο Θεός και ο κόσμος συνεχίζει να το υποστηρίζει, να έχει ανοιχτές τις πόρτες του στους φτωχούς και πεινασμένους πολίτες», ανέφερε και απεύθυνε έκκληση σε κάθε φιλάνθρωπο πολίτη για ενίσχυση του συσσιτίου, είτε με χρήματα, είτε με τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται και στο ενδεχόμενο νέου έκτακτου γεγονότος θα υπάρξει δυσκολία.

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης

Ορθια κατά τη διάρκεια των ακραίων καιρικών συνθηκών κρατήθηκε και η Κουζίνα Αλληλεγγύης. Με μειωμένη δύναμη εθελοντών, ωστόσο με ορθάνοιχτες τις πόρτες όπως είπε η υπεύθυνη Αγγελική Ιωαννίτη, όσοι απευθύνθηκαν για να ζητήσουν τρόφιμα εξυπηρετήθηκαν άπαντες.

Το πιο συγκινητικό όμως απ’ όλα φαίνεται ότι ήταν η ευαισθητοποίηση του Βολιώτη. «Μας τηλεφωνούσαν και ρωτούσαν αν χρειαζόμαστε πράγματα. Προσφέρονταν για ρούχα, κουβέρτες, πρώτες ύλες. Πραγματικά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Παρέπεμπε στις μέρες με την κινητοποίηση για τους μετανάστες» τόνισε.

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης ετοίμαζε καθημερινά 100 μερίδες φαγητό, έδωσε στις μέρες του χιονιά τουλάχιστον δεκατρείς κουβέρτες, ενώ παρείχε σεντόνια, πετσέτες σε δεκαπέντε καινούργιους κρατούμενους στις δικαστικές φυλακές Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου