ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται σε χέρια άσχετων και ανεύθυνων ανθρώπων

επιλογή-ευθύνης-η-δευαμβ-βρίσκεται-σε-602737

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Δήμου Βόλου για το θέμα του νερού, από την παράταξη της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Σεβόμενοι τη δοκιμασία που επί τόσες μέρες βιώνουν οι συμπολίτες μας από την έλλειψη του νερού, αλλά και από την έλλειψη σχεδίου και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η χιονόπτωση, θα παρακάμψουμε, σε αυτή τη φάση, το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Δήμου Βόλου στον άλλο του εαυτό, δηλαδή τη ΔΕΥΑΜΒ. Οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί και το παιγνίδι της μετάθεσης ευθυνών αποτελούν, άλλωστε, συνήθη πρακτική σε όλα τα κλειστά, αυταρχικά και αδιαφανή συστήματα εξουσίας. Περιοριζόμενοι λοιπόν στο θέμα του νερού, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Δήμου Βόλου αντί να απαντάει, με αυτοκριτικό πνεύμα, στα εύλογα ερωτήματα που έχουν τεθεί, και να δίνει λύση στο πρόβλημα, δημιουργεί νέα και πιο σοβαρά ερωτήματα. Και, το κυριότερο, προκαλεί έντονη ανησυχία, αφού για πρώτη φορά γίνεται ευθέως λόγος για μέτρα, ώστε «να αποτρέψουμε κίνδυνο ολικής καταστροφής του δικτύου»! Αλλά και ότι η πόλη θα υφίσταται τη δοκιμασία αυτή, όχι για κάποιες ακόμη ώρες, αλλά «για λίγα 24ωρα ακόμη»!

Μέχρι τώρα, όλες οι ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ και οι δηλώσεις του προέδρου της απέδιδαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, στην υπερκατανάλωση νερού, επειδή οι δημότες υποτίθεται ότι κρατούσαν ανοιχτές τις βρύσες, για να μην παγώσει το δίκτυο. Στη χθεσινή όμως ανακοίνωση του Δήμου Βόλου το πρόβλημα αρχικά αποδίδεται στην καταστροφή, λόγω του παγετού, 1000 (πώς μετρήθηκαν αλήθεια;) υδρομέτρων. Στη συνέχεια, ωστόσο, αμφισβητείται και αυτή η εκδοχή, αφού επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν λίγα 24ωρα ακόμη, «προκειμένου να διαπιστωθεί πλήρως από πού και γιατί προέκυψε το όλο πρόβλημα». Το ωραίο είναι ότι το τεχνικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα πριν από 2 μήνες, όταν δηλαδή διαφάνηκε το πρόβλημα, αποφάσισαν να συνεδριάσει σήμερα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών! Και αν διαπιστωθούν ευθύνες, τότε θα διαταχθεί ΕΔΕ, για να διαπιστωθεί τι έφταιξε που φτάσαμε σε αυτό το χάλι … Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι!

Το μελαγχολικό συμπέρασμα είναι ότι κυριολεκτικά τα έχουν χαμένα και δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και ότι η διαχείριση του πιο ευαίσθητου τομέα της δημοτικής δραστηριότητας βρίσκεται σε χέρια άσχετων και ανεύθυνων ανθρώπων. Η μόνη ελπίδα είναι το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, που, παρά την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών με ευθύνη της Διοίκησης, ξέρει και μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του δικτύου και την απρόσκοπτη υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος και όλων των δημοτικών ενοτήτων. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης, ας ενημερώνουν τουλάχιστον καθημερινά υπεύθυνα τους δημότες για το πρόγραμμα διακοπών, ώστε η κάθε οικογένεια να κάνει το κουμάντο της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου