ΤΟΠΙΚΑ

Πεντακάθαρες οι παραλίες της Μαγνησίας

πεντακάθαρες-οι-παραλίες-της-μαγνησί-851206

«Δεν έχουν ανάγκη από προστάτες περιβάλλοντος οι δημόσιοι φορείς», δήλωνε χθες ο αντινομάρχης Υγείας Ν. Ντίτορας, δείχνοντας την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Αφορμή αποτέλεσε η έκδοση της απόφασης νομάρχη για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές. Με βάση τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες της Διεύθυνσης Υγείας, οι ακτές κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση, εξαιρουμένων των συνηθισμένων σημείων, όπως λιμάνια και ζώνες εκβολής αγωγών.

Ο κ. Ντίτορας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπεύθυνος για την απόφαση περί καταλληλότητας των ακτών είναι αποκλειστικά και μόνο ο νομάρχης και κάλεσε την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία να μην ασχολείται με παρόμοια ζητήματα.

Μετρήσεις στις θάλασσες γίνονται από τη Νομαρχία, τους δήμους και ιδιωτικό εργαστήριο. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «όσο για το ΠΑΚΟΕ που μνημόνευε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ότι έχει διαπιστευμένο εργαστήριο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Δεν απέφυγε δε να υπενθυμίσει την «γκάφα» του ΠΑΚΟΕ προ διετίας, όταν οι ακτές μέσα σε λίγες ημέρες από ακατάλληλες έγιναν κατάλληλες…

Σύμφωνα με τους ελέγχους, στο σύνολό τους οι ακτές της Μαγνησίας είναι κατάλληλες. Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται και αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση της κατάστασης θα ανακοινωθεί.

Σημεία απαγόρευσης

Η κολύμβηση στη θάλασσα απαγορεύεται σύμφωνα με την απόφαση νομάρχη:

– σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια φορτοεκφόρτωσης πλοίων, παράκτιες εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης βιομηχανιών, ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων κ.λ.π.

– στη θαλάσσια περιοχή Λιμένος Βόλου, από Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι Πευκάκια.

– σε ζώνη 300 μ. από κάθε πλευρά του στομίου εκβολής του αγωγού εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων περιοχής Βόλου (ακρωτήριο Αγκίστρι μέχρι Άγιο Στέφανο)

– στην περιοχή Πλατάνου 300 μ. από κάθε πλευρά της εκβολής Πλατανορέματος

– 300 μ. από κάθε πλευρά στις θέσεις εκβολής υποθαλασσίου αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίου βιολογικής επεξεργασίας.

Τις ενέργειες εντατικοποίησης και διασφάλισης συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης εποπτεύει και συντονίζει η Διεύθυνση Υγείας.

Την ευθύνη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι λιμενικές αρχές καλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να μην αφαιρούνται και να μην καταστρέφονται.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου