ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε μήνες φυλάκισης για παράνομη είσπραξη ΕΚΑΣ

πέντε-μήνες-φυλάκισης-για-παράνομη-εί-605133

Λάμβανε επί οχτώ χρόνια ΕΚΑΣ που δεν δικαιούταν. Πέντε μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 81χρονη Βολιώτισσα, η οποία ενώ δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ως διπλοσυνταξιούχος, ωστόσο λάμβανε επί σειρά ετών το ΕΚΑΣ.

Η 81χρονη, η οποία εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από το δικηγόρο της, κρίθηκε ένοχη για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ηλικιωμένη απέκρυψε όλα αυτά τα χρόνια ότι ήταν διπλοσυνταξιούχος, καθώς πέραν της σύνταξης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ λάμβανε ήδη από το 2004 και σύνταξη χηρείας από το ΤΕΒΕ.

Αν και τα ποσά των συντάξεων ήταν τέτοια ώστε δεν είχε το δικαίωμα να εισπράττει το ΕΚΑΣ, ωστόσο εκείνη παρίστανε ότι είχε μικρότερα εισοδήματα από τα αληθινά, με αποτέλεσμα να εισπράξει παράνομα το συνολικό ποσό των 21.000 ευρώ.

Ωστόσο, στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισής της ισχυρίστηκε ότι η ηλικιωμένη δεν προέβη σε καμία ενέργεια από δόλο, αλλά φαινόταν να λαμβάνει μικρότερα εισοδήματα, καθώς το ΤΕΒΕ έστελνε το εκκαθαριστικό σημείωμα σε άλλη οδό.

Η 81χρονη, όπως επισήμανε, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η παράνομη χορήγηση του ΕΚΑΣ ανταποκρίθηκε και επέστρεψε στο ταμείο της 15.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό εκτιμάται ότι αφορούσε σε τόκους και προσαυξήσεις που συνυπολογίστηκαν.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου