ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο κουδούνι για προσφυγόπουλα

πρώτο-κουδούνι-για-προσφυγόπουλα-607538

Ηταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, όταν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία περνούσαν τα σύνορα και έκαναν στάση στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων Αλμυρού, πάνω στην Εθνική Οδό. «Κυνηγημένοι» από τον ήχο του πολέμου, έφυγαν από την πατρίδα τους μαζί με τις οικογένειές τους, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πρόσφυγες από τη Συρία έχουν βρει «απάγκιο» στο Βόλο, στις πρώην εγκαταστάσεις του Μόζα, και τα παιδιά τους ετοιμάζονται να πάνε μετά από ένα χρόνο, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, για πρώτη ημέρα στο σχολείο. Το πρώτο όμως σχολικό κουδούνι για τα μικρά προσφυγόπουλα δημιουργεί αναστάτωση….

Οι αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί από συλλόγους γονέων τους προηγούμενους μήνες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όταν σχολεία κλήθηκαν να λειτουργήσουν δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα, αρχικά φαίνονταν ξένες και μακρινές για το Βόλο. Κάτοικοι και φορείς της πόλης αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες και φάνηκε ότι και η ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία θα γινόταν ομαλά.

Ανοιξαν «αγκαλιά»

Τον περασμένο Οκτώβριο, η εκπαιδευτική οικογένεια άνοιγε την αγκαλιά της στα προσφυγόπουλα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΜΕ Μαγνησίας και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου, δήλωναν έτοιμοι για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Είχε μάλιστα προταθεί η ένταξη των μικρών Σύριων στα σχολικά τμήματα μαζί με τα Ελληνόπουλα, η λεγόμενη συνεκπαίδευση για την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Λίγες ημέρες αργότερα, εγείρονταν οι πρώτες αντιδράσεις. Το Υπουργείο Παιδείας ζητούσε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόταση για τη δημιουργία δομής εκπαίδευσης των Συριόπουλων. Το δημοτικό σχολείο Σέσκλου, που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Μόζα, ήταν η πρώτη επιλογή. Υπήρχε μάλιστα και η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του σχολείου. Υπολόγισαν όμως χωρίς τους γονείς…

Οι γονείς που δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την πρόταση που έγινε ερήμην τους, αντέδρασαν θέτοντας προβληματισμούς που αφορούσαν κυρίως θέματα υγιεινής.

Πυροσβεστική παρέμβαση του Δήμου Βόλου

Οι αντιδράσεις, οδήγησαν την Πρωτοβάθμια σε αναδίπλωση και ενεργοποίησαν το Δήμο Βόλου, που πρότεινε τη διάθεση χώρου σε δημοτικό ακίνητο προκειμένου εκεί να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα.

Η… πυροσβεστική παρέμβαση που επιχείρησε ο δήμος πριν καν πιάσει… φωτιά στην εκπαίδευση, απορρίφθηκε. Κι αυτό γιατί το ΦΕΚ είναι ξεκάθαρο: τα Συριόπουλα θα φοιτήσουν είτε σε χώρους εκπαίδευσης εντός των εγκαταστάσεων φιλοξενίας είτε σε δημόσια σχολεία.

Νέα επιλογή σχολείου

Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, κατέθεσε νέα πρόταση για τη δημιουργία δομής για την εκπαίδευση των προσφύγων. Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, που συστεγάζεται με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, καλείται να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα.

Για την επιλογή του σχολείου «μέτρησε» η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή και η αρχικά θετική αντίδραση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. «Με χαρά θα καλωσορίσουμε τα παιδιά στο σχολείο», είχε αναφέρει τότε ο διευθυντής του σχολείου Γ. Βαλής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επικαλούμενος ομόφωνη θετική απόφαση του συλλόγου γονέων, αναγνωρίζοντας όμως και κάποιες αντιδράσεις από «μερίδα γονέων», όπως είχε πει. Οι γονείς φάνηκε ότι ήταν ένα καζάνι που έβραζε και που ξεχείλισε στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε παρουσία φορέων, μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος…

Βαριές εκφράσεις στη συνέλευση

Στις 23 Νοεμβρίου, οπότε και έγινε η ενημερωτική συνάντηση στο σχολικό συγκρότημα του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας εκδηλώθηκαν θυελλώδεις αντιδράσεις. Γονείς λίγο έλλειψε να έρθουν στα χέρια, κινούμενοι απειλητικά ο ένας εναντίον του άλλου, ενώ δεν έλειψαν βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί, όπως «φασίστες», «ρατσιστές» και «αλήτες». Οι αντιδράσεις αφορούσαν και πάλι υγειονομικούς «κινδύνους» που επικαλούνταν γονείς.

Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν στη συνέλευση. Αρχικά φαινόταν ότι γονείς από το 3ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, ήταν εκείνοι που αντιδρούσαν. Μέχρι την παραίτηση μέλους του συλλόγου γονέων μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Ψήφισαν «όχι»

Ακολούθησε συγκέντρωση υπογραφών για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης όπου θα αποφασιζόταν η στάση που θα τηρούσαν γονείς απέναντι στα προσφυγόπουλα. Ωστόσο απόφαση που υπογράφτηκε για τον ορισμό του 9ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας ως σχολείου υποδοχής των προσφύγων ξεσήκωσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις γονέων μαθητών και από τα δύο σχολεία, που μίλησαν για εμπαιγμό.

Η γενική συνέλευση έγινε. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή όχι στη φοίτηση 20 προσφυγόπουλων από τη Συρία, στο κτηριακό συγκρότημα του 9ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας», 32 ψήφισαν «όχι» και 23 «ναι». Όπως είχε επισημανθεί και τότε, την απόφαση έλαβαν 55 μέλη. Ωστόσο οι γονείς των μαθητών των δύο σχολείων, ανέρχονται σε περίπου 240.

Το κουδούνι σήμανε… ξεσηκωμό

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι το πρώτο κουδούνι για τους πρόσφυγες θα χτυπούσε στις 9 Ιανουαρίου. Προσλήφθηκε μάλιστα και αναπληρώτρια δασκάλα.

Νέες αντιδράσεις από γονείς που κατήγγειλαν ότι δεν πρόκειται να «δεχθούν φασιστικού τύπου αποφάσεις» και προειδοποιούσαν ακόμη και με κινητοποιήσεις, αν δεν γινόταν δεκτή η απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης που απέρριπτε τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο στη Ν. Ιωνία. Είχαν συναντηθεί μάλιστα και με το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Γιώργο Πολύζο, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα. Λίγες ημέρες αργότερα, οι αντιδρώντες γονείς, δημοσίευσαν επιστολή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να δηλώσουν «δεν είμαστε ρατσιστές» και να εξηγήσουν τους λόγους που αντιδρούν.

«Πόλεμος» γονέων

Η δημόσια τοποθέτηση γονέων που αντιδρούν, προκάλεσε την αντίδραση γονέων που υπερασπίζονται τη φοίτηση προσφυγόπουλων.

Επίσης με επιστολή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καταφέρονταν με σκληρές εκφράσεις εναντίον των αντιδρώντων, ενώ ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στην Εισαγγελία Βόλου για να αναφέρουν κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται από μικρή μερίδα γονέων κατά την πρώτη ημέρα υποδοχής των προσφύγων στο σχολείο. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οι γονείς που αντιδρούν είναι μειοψηφία, και επικαλούνται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε. «Ψήφισαν κατά: 32 από τους πλέον των 300 για το 9ο Δ.Σ. (συμπεριλαμβανομένου και του νηπιαγωγείου), και 80 από τους πλέον των 500 για το 3ο Δ.Σ.», έλεγαν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Μετάθεση μαθημάτων

Τα μαθήματα για τους πρόσφυγες, ήταν κανονικά να ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου. Τελικώς, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας, μετατίθενται για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Σχολείο για πρώτη μέρα, μετά από ένα χρόνο προσφυγιάς, σε τάξεις μακριά από τις πατρίδες τους θα πάνε 15 παιδιά τελικώς. Τα υπόλοιπα, προωθήθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.

Μαθητές του 9ου και του συστεγαζόμενου 3ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας και πρόσφυγες δεν θα συνυπάρχουν.

Τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 3:15 μ.μ. και θα ολοκληρώνονται στις 7 μ.μ. Οι πρόσφυγες θα παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση 6 ώρες ελληνικά, 4 ώρες αγγλικά και από δύο ώρες πολιτισμό, πληροφορική, μαθηματικά και φυσική. Θα μεταφέρονται με ευθύνη του κράτους από το Μόζα μέχρι τα σχολεία, εφόσον θα έχουν ήδη γευματίσει στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου