ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρά τα Θεοφάνεια στο Βόλο

λαμπρά-τα-θεοφάνεια-στο-βόλο-608259

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών μας και πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Σίμων Δερβίσης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος, στο κήρυγμά του ανέφερε ότι «η Βάπτιση του Κυρίου είναι καρπός της απέραντης αγάπης Του προς τον άνθρωπο… Γιορτάζει τα Θεοφάνεια όλη η Εκκλησία μας που ονομάζονται έτσι, γιατί στο γεγονός αυτό έχουμε την φανέρωση του Τριαδικού Θεού. Το μυστήριο αυτό δεν προσεγγίζεται με την λογική, παρά μόνο αν αφήσει ο άνθρωπος την καρδιά του να νιώσει το βάθος της αγάπης της Τριάδος… Ο Θεός γνωρίζει ότι ζούμε σ’ αυτή τη ζωή αντιπαλεύοντας με τα κύματα, προσπαθώντας να βγούμε νικητές. Οι δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα. Μπορεί σήμερα να φαίνονται μεγάλες και ανυπέρβλητες, αλλά εμείς μπορούμε ν’ αντλήσουμε δύναμη και υπομονή, ξέρουμε ότι η ελπίδα μας δεν είναι ιδέες, ιδεολογίες, αφηρημένες σκέψεις, αλλά ο Χριστός. Γι’ αυτό γιορτάζουμε. Και σήμερα που όλη η κτίση αγιάζεται, μαζί της κι εμείς ας κρατήσουμε αυτή τη χαρά της κοινωνίας…».

Ακολούθησε η τελετή του μεγάλου Αγιασμού, στην οποία παρέστησαν η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλής και Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και εκπρόσωποι φορέων.

Μετά το πέρας του Αγιασμού, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, που κατευθύνθηκε στην παραλία της πόλης. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός Κλήρος και οι Αρχές επιβιβάστηκαν επί ειδικώς ευτρεπισμένου πλοιαρίου, από του οποίου ο κ. Ιγνάτιος έριξε στη Θάλασσα το Σταυρό, αγιάζοντας τα ύδατα. Στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε η νέα χρονιά «να είναι ευλογημένη, να είναι έτος ενότητος, που είναι το μόνο μας όπλο, σε μια εποχή με διαρκώς διογκούμενες δυσκολίες. Ενοποιός δύναμη είναι η πίστη μας, που αποδεικνύεται από τη μαζική συμμετοχή του λαού μας στις λατρευτικές μας εκδηλώσεις, τη σύμπραξη όλων των φορέων για την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Αυτή την ενότητα απαιτούν οι καιροί και ο λαός μας. Κρατήστε την ελπίδα στην καρδιά, που είναι ο Χριστός. Κρατείστε τη χαρά της γιορτής. Κρατείστε ζωντανή τη φλόγα της αγάπης στις οικογένειές σας. Είθε η νέα χρονιά να είναι ειρηνική για όλο τον κόσμο, ο Θεός να μας κρατήσει μακριά από την τρομοκρατία, να μας δίδει σύνεση και δύναμη για ν΄ αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες…».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου ευλόγησε την Βασιλόπιττα του Λιμενικού Σώματος.

Δεκαπέντε θαρραλέοι κολυμβητές, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, βούτηξαν χθες στα παγωμένα νερά του Παγασητικού, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, συμμετέχοντας στην σημερινή τελετή Αγιασμού των υδάτων.

Με κάθε επισημότητα, παρουσία των τοπικών αρχών και δεκάδων Βολιωτών πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά το τσουχτερό κρύο, η τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού, από το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος έστειλε μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας, προς κάθε κατεύθυνση.

Το σταυρό έπιασε για δεύτερη χρονιά ο Αστυνομικός Λάμπρος Μακρής, και πολίστας της «Νίκης» ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή και ευλογία όταν πέφτει κανείς στη θάλασσα για να πιάσει το σταυρό».

Ο Λάμπρος Μακρής ανέσυρε το σταυρόΟ Λάμπρος Μακρής ανέσυρε το σταυρό

Καινοτομία αποτέλεσε για τα μέχρι τώρα δεδομένα στην πόλη μας, τουλάχιστον, η παρουσία της Βασιλικής Σιδέρη, μεταξύ των τολμηρών κολυμβητών. Η κ. Σιδέρη, η οποία είναι χειμερινή κολυμβήτρια, δήλωσε ότι ένιωσε την ανάγκη να συμμετάσχει στο έθιμο.

Η Βασιλική Σιδέρη βούτηξε για πρώτη φοράΗ Βασιλική Σιδέρη βούτηξε για πρώτη φορά

Στα παγωμένα νερά του Παγασητικού βούτηξε για 21η χρονιά και ο Δημήτρης Μεντεκίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στο έθιμο, έως ότου πάρει τη σκυτάλη κάποιο από τα παιδιά του.

Ο Δημήτρης Μεντεκίδης συμμετείχε για 21η χρονιάΟ Δημήτρης Μεντεκίδης συμμετείχε για 21η χρονιά

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή τεσσάρων τοπικών εθελοντικών ομάδων, της Ελληνικής ομάδας διάσωσης, της Λέσχης εθελοντών Βόλου, της Λέσχης Ειδικών δυνάμεων και της Λέσχης Βατραχανθρώπων της περιοχής μας.

Στην Παναγία Τρύπα

Κατάμεστη ήταν και φέτος η γραφική εκκλησία Παναγία «Τρύπα» της Γορίτσας Βόλου όπου γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια. Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες, ενώ 18 ήταν οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες που βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό. Ο αριθμός αυτός όπως κάθε χρονιά είναι από τους μεγαλύτερους για κάθε αντίστοιχη εκδήλωση που γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η ρίψη του σταυρού έγινε από το καράβι, κάνοντας ακόμη πιο εντυπωσιακές τις σκηνές, σε συνδυασμό με τα κανό και τα καραβάκια που έβγαλε στη θάλασσα ο ΝΟΒ Αργοναύτες.

Τη πρώτη φορά που ρίφθηκε ο σταυρός τον έπιασε ο Μιχάλης Κυριαζής. Τη 2η φορά τον έπιασε ο Γιώργος Δοδόλιας, ενώ τη τρίτη ο Κώστας Χριστομάνος. Ο πρώτος και οι τρίτος είναι κωπηλάτες του ΝΟΒ Αργοναύτες, ενώ ο δεύτερος είναι μέλος του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Βόλου Νηρέας. Και στους τρεις δόθηκε από μια εικόνα για ενθύμιο, ενώ όλους τους κολυμβητές τους υποδέχτηκαν και τους κέρασαν οι υπεύθυνοι στον χώρο της Εκκλησίας, δίνοντάς τους και αναμνηστικά.

Στην Ανω Γατζέα

Ο π. Γεώργιος Δεληκώστας τέλεσε, εξάλλου, τον αγιασμό των υδάτων μετά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στην Ευαγγελίστρια Ανω Γατζέας, παρουσία αρκετών πιστών.

Στα νησιά

Με τη δέουσα επισημότητα τηρήθηκε το έθιμο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Στη Σκιάθο το σταυρό ανέσυρε ο Στράτος Τσικούνας, στη Σκόπελο οι Δημήτρης Πάντος, Γιώργος Ταλαδιανός, Αντώνης Ξεροχειμώνας, Τάσος Παναγιωταράς και Στέφανο Κορνήλιο, στην Αλόννησο ο Νίκος Αλεξίου.

Παράλληλα στη Σκόπελο, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την τελετή Αγιασμού των υδάτων, η κοπή πίτας του Δήμου Σκοπέλου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η πίτα του Δήμου Σκοπέλου

Ανήμερα των Φώτων, μετά την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού των υδάτων,έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας από το Δήμο Σκοπέλου, στο χώρο του Ξενία.

Ο Δήμαρχος Σκοπέλου, κ. Χρ. Βασιλούδης, ευχήθηκε στους Δημότες του για μια δημιουργική χρονιά, με υγεία και δύναμη για όλους και τόνισε ότι >.

Στη κοπή της Πίτας έδωσαν το παρών οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κλωνάρη και Ντάκη, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, η πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Σκοπέλου κ. Ελ. Κεφαλωνίτη, μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Γλώσσας και Σκοπέλου, οι Διοικητές και εκπρόσωποι υπηρεσιών του νησιού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πολλοί Σκοπελίτες.

Το φλουρί της Βασιλόπιτας κέρδισε ο πατήρ Νικόλαος Κασσανδριανός, παίρνοντας και το δώρο που αντιστοιχούσε στο φλουρί, το Βιβλίο της Μαρίκας Δελήτσικου-Παπαχρίστου «Η Παραδοσιακή Γυναικεία Φορεσιά της Σκοπέλου».

Το ίδιο βιβλίο δόθηκε και ως δώρο και στα πέντε παιδιά που έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό.

Από την κοπή πίτας του Δήμου Σκοπέλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου