ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτι …σωματιδίων στο Βόλο

πάρτι-σωματιδίων-στο-βόλο-609219

«Κόκκινο» χτύπησε για μία ακόμη φορά την, Τρίτη, ο δείκτης μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο. Στο σταθμό καταμέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, στην ατμόσφαιρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καταγράφτηκαν απανωτές ωριαίες υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων συγκέντρωσης ΡΜ10.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στο σταθμό της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, το… πάρτι των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, ξεκίνησε από τα ξημερώματα και μετά το απόγευμα, ο Βόλος μετατράπηκε σε «θάλαμο αερίων» με το δείκτη μέτρησης της ρύπανσης να εκτοξεύεται πέντε φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50μgr/m3.

Ο μέσος όρος συγκέντρωσης ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα έκλεισε στα 73μgr/m3, πάνω δηλαδή από το όριο των 50μgr.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφτηκαν τις απογευματινές κυρίως ώρες, με συνεχόμενες ωραίες υπερβάσεις που άγγιξαν ακόμη και τα 246μgr/m3. Στις 7 μ.μ. οι συγκεντρώσεις ήταν 80 μgr/m3, στις 8 μ.μ. 120 μgr/m3, στις 9μ.μ. 246 μgr/m3, στις 10 μ.μ. 94 μgr/m3, στις 11 μ.μ. 118 μgr/m3 και τα μεσάνυκτα καταγράφτηκαν 102 μgr/m3.

Το… σερί των υπερβάσεων ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε και οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν από 115 έως 125 μgr/m3.

Το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη και τις υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι χρόνιο και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα κάθε χειμώνα. Όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και σε μελέτη του Π.Θ., στο Βόλο από το 2001 καταγράφεται συστηματική υπέρβαση της μέσης ετήσιας τιμής των 40 μg/m3, ενώ καταγράφονται υπερβάσεις και του μέγιστου αριθμού ημερών, κατά τις οποίες οι συγκεντρώσεις των ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 50 μg/m3.

Στην ίδια μελέτη καταγράφεται ότι τις απογευματινές ώρες, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες από τις πρωινές, κάτι που συνδέεται κυρίως στη λειτουργία των συστημάτων οικιακής θέρμανσης και, δευτερευόντως, με την κυκλοφορία, ενώ εκτιμάται ότι στην κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο συμβάλει η καύση κακής ποιότητας καυσόξυλων, προϊόντων βιομάζας και διάφορων παλαιών ξύλινων ή πλαστικών υλικών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου