ΤΟΠΙΚΑ

Μεταθέτουν για τον Ιούλιο τη δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης Βόλου -Λάρισας

μεταθέτουν-για-τον-ιούλιο-τη-δημοπράτ-610139

Σε τροχιά… υλοποίησης εισέρχονται οριστικά οχτώ νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα από την ΕΡΓΟΣΕ, μεταξύ αυτών και η ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, μεγάλος στόχος είναι και τα έργα ηλεκτροκίνησης στη Θεσσαλία. Οι δημοπρατήσεις έργων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ – ΠΕΡΑΑ πρόκειται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Απρίλιο και να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Συνολικά οχτώ projects με 518 εκατομμύρια ευρώ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και θα κατασκευαστούν τα επόμενα έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε, τον Ιούλιο του 2017 θα ξεκινήσει το έργο «κατασκευή παραλλαγής στο τμήμα Σ.Σ Λατομείου – Βόλος και εγκατάσταση σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης στο σύνολο της γραμμής Λάρισα – Βόλος, που είναι Το σημαντικότερο έργο για τη Θεσσαλία καθώς ηλεκτροκινεί τη διαδρομή ανάμεσα στις 2 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας αυτής. Έχει κόστος 54,5 εκ.ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες. Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα τρένα θα τα δούμε το 2021».

Με την ολοκλήρωση των έργων, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο σύλλογος σιδηροδρομικών Θεσσαλίας, το μέλλον στις μεταφορές θα είναι στον σιδηρόδρομο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη γραμμή Βόλου – Λάρισας ξεκίνησε το πρώτο στάδιο αναβάθμισης – ανακαίνισης της γραμμής από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014, που περιλάμβανε γενική επισκευή του κύριου άξονα της γραμμής λόγω μεγάλης φθοράς, αντικατάσταση στρωτήρων, αντικατάσταση σιδηροτροχιών, αντικατάσταση Ι.Δ. με την τοποθέτηση νέων ανταλλακτικών. Επίσης, έγινε εκβάθυνση της γραμμής στο Χ.Σ. 1+290, συντήρηση όλων των αλλαγών και δεύτερων γραμμών των σταθμών, εξασφάλιση της γραμμής με πασσάλους σε όλο το μήκος, ενώ περιλαμβάνεται και η κατασκευή υπόστεγου στέγασης των παλαιών ατμομηχανών στον Σ. Σ. Βόλου, καθώς επίσης και τριών Ι.Δ. με υπερύψωση, για να επιτευχθεί το αναγκαίο περιτύπωμα της ηλεκτροκίνησης.

Η αναβάθμιση -σύμφωνα με τους σιδηροδρομικούς- συμβάλλει στη μείωση χρόνου διαδρομής, στη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα θα ανοίξει το δρόμο για νέες εμπορευματικές συμφωνίες. Συγχρόνως θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα, δεδομένου ότι το κόστος ηλεκτροκίνησης μειώνεται περίπου στο 1/5 της κίνησης με πετρέλαιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου