ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος για τα προσφυγόπουλα στα 3ο και 9ο Δημοτικά Ν.Ιωνίας

πόλεμος-για-τα-προσφυγόπουλα-στα-3ο-και-610744

«Πόλεμος» γονέων στο σχολικό συγκρότημα των 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας, όπου από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να φοιτήσουν 20 προσφυγόπουλα από τη Συρία, που σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Μόζα. Στις αντιδράσεις γονέων, που δεν εγκρίνουν τη φοίτηση των μικρών προσφύγων και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, αντιδρούν άλλοι γονείς από το ίδιο σχολικό συγκρότημα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς που είναι έτοιμοι να δεχθούν τους μικρούς πρόσφυγες, ετοιμάζονται να καταφύγουν στην Εισαγγελία Βόλου, εναντίον γονέων από το αντίπαλο «στρατόπεδο», τους οποίους πληροφορίες θέλουν να κινητοποιούνται την πρώτη ημέρα μετάβασης των προσφυγόπουλων στο σχολείο. «Θα αναφέρουμε τις πληροφορίες που θέλουν να ετοιμάζονται αντιδράσεις, προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Δεν πρέπει να δηλητηριάζουμε τις ψυχές των παιδιών μας», ανέφερε γονέας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο οποίος για ευνόητους λόγους δε θέλησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του.

Γονείς μαθητών υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας των αντιδρώντων γονέων, είναι 4-5 άτομα. Όπως καταγγέλλουν «συγκεντρώνονται στο σχολείο στο σχόλασμα, προσεγγίζουν άλλους γονείς και προσπαθούν να τους πείσουν ότι πρέπει να αντιδράσουν». Αναφέρουν επίσης ότι οι αντιδρώντες «απειλούν με μηνύσεις τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων, καταγγέλλουν εκπαιδευτικούς ότι διέπονται από πολιτικά και κομματικά κριτήρια».

«Όλοι είχαμε τους φόβους μας στην αρχή. Από τη στιγμή όμως που βγαίνουν επίσημα γιατροί και διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά έχουν κάνει τα εμβόλια και ότι δεν υφίσταται πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδρούμε», έλεγε γονιός που είναι δεκτικός στη φοίτηση των προσφύγων στο σχολείο όπου φοιτά και το παιδί του.

Στις 9 Ιανουαρίου, οι μαθητές επιστρέφουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στο σχολείο. Σχολείο για πρώτη μέρα, μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας τους, θα πάνε το απόγευμα και τα 20 προσφυγόπουλα, προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

Η κατάσταση είναι όμως έκρυθμη. Γονείς μαθητών δείχνουν να είναι χωρισμένοι.

Επιστολή γονέων

Στο μεταξύ, απαντώντας στους αντιδρώντες γονείς και στην επιστολή τους «δεν είμαστε ρατσιστές», γονείς μαθητών του 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας, σε επιστολή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αναφέρουν τα εξής:

«Ας αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

Πρώτον, θα θέλαμε να τονίσουμε πως δεν είναι ρατσιστής όποιος κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες έλλειψης πληροφόρησης, βομβαρδισμού με ψευδείς πληροφορίες εκφράζει επιφυλάξεις προς το άγνωστο και ξένο. Ρατσιστικές είναι οι αντιλήψεις που λανσάρονται από μεμονωμένους και υιοθετούνται χωρίς κρίση.

Δεύτερον, στις συγκεντρώσεις των γονέων των δύο σχολείων όπου υποτίθεται πάρθηκαν δημοκρατικές αποφάσεις ψήφισαν κατά: 32 από τους πλέον των 300 για το 9ο Δ.Σ. συμπεριλαμβανομένου και του νηπιαγωγείου και 80 από τους πλέον των 500 για το 3ο Δ.Σ.

Τρίτο και σημαντικότερο, τα επιχειρήματα που ακούστηκαν κατά κόρον με φωνές, στριγκλιές, απειλές και ύβρεις προς όποιον έπαιρνε θετική στάση ήταν: «Είναι βρωμιάρηδες», «Θα μας φέρουν ασθένειες», «Είναι Μουσουλμάνοι και θα μπουν στα σπίτια μας», «Είναι επικίνδυνοι», «Θα μολυνθεί ακόμη και ο αέρας του σχολείου», «Θα ξεκρεμάσουν τις εικόνες», «Θα σκίσουν τη σημαία», «Είναι απολίτιστοι».

Και η τακτική που ακολούθησαν ήταν να μην αφήνουν να μιλήσει ή να ολοκληρώσει τη σκέψη κανένας γονέας που υπερασπίζονταν τη φοίτηση των προσφυγόπουλων, ούτε οι υπεύθυνοι γιατροί, επιτετραμμένοι του ΟΗΕ, κ.λπ. Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να εξυβρίσουν μητέρα σε λαϊκή αγορά της περιοχής. Τι έλεγαν στις συγκεντρώσεις; «Να τους πάρετε στα σπίτια σας», «Να σηκωθούν να φύγουν και να πάνε στη χώρα τους», «Μην τολμήσετε να κάνετε εκδηλώσεις και κοινές γιορτές στο σχολείο», «Είστε υποκινούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ», «Έχετε πολιτικά κίνητρα», «Δεν θα αφήσουμε κανένα προσφυγόπουλο να μπει στο χώρο του σχολείου», «Θα κλειδώσουμε με αλυσίδες τις πόρτες», «Θα φράξουμε τις τουαλέτες».

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ και η κυβέρνηση αποδείχτηκαν λίγοι και αντί για το αυτονόητο, να μοιράσουν τα παιδάκια στα σχολεία της πόλης του Βόλου ώστε να ενταχθούν στην ελληνική παιδεία και κοινωνία με τους καλύτερους όρους, όπως παιδαγωγικά και επιστημονικά είναι σωστό, έκαναν άλλη μια κυβίστηση, υποχωρώντας σε πιέσεις εντός και εκτός κυβερνητικού στρατοπέδου.

Όσο για τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων, αλήθεια, πού ήταν όλοι αυτοί τα προηγούμενα χρόνια όταν οι σύλλογοι γονέων κινητοποιούνταν και στις συνελεύσεις δεν συμμετείχαν περισσότεροι από 20 γονείς. Και τελικά ποια είναι η μαθητική επιβάρυνση του σχολικού συγκροτήματος, αφού τα μαθήματα θα γίνονται απόγευμα, όταν όλα τα άλλα παιδιά θα βρίσκονται στα σπίτια τους;

Αγαπητοί γονείς που καταγγέλλετε διάφορα στις εφημερίδες και το διαδίκτυο, μπορεί να μην είστε ρατσιστές ή ξενοφοβικοί όπως λέτε, αλλά οι παραπάνω πράξεις και τα λόγια σας τι είναι; Και αυτό που παραξενεύει πολλούς είναι πως γίνεται εσείς άνθρωποι της εκκλησίας, των σωμάτων ασφαλείας, απλοί μεροκαματιάρηδες και εργάτες να κρύβετε τόσο μίσος μέσα σας και να δηλητηριάζεται τις ψυχές των παιδιών σας!».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχει στη διάθεσή του στοιχεία υπογραφόντων της επιστολής, ωστόσο, δεν τα δημοσιοποιεί σεβόμενος την επιθυμία των γονέων, που δεν θέλουν να πυροδοτήσουν εντάσεις ανάμεσα στα παιδιά οικογενειών με διαφορετικές απόψεις για το θέμα, τα οποία φοιτούν στις ίδιες αίθουσες και παίζουν στα διαλλείματα στην ίδια σχολική αυλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου