ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκε το νόημα της προσφοράς στη μουσική…

βρήκε-το-νόημα-της-προσφοράς-στη-μουσι-611952

Βολιώτης σολίστ κιθάρας είναι η «ψυχή» της περίφημης Santa Barbara Guitar Orchestra που βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ελλάδος, σε πανηγυρική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του 90χρονου θεσμού, που απονέμεται βραβείο σε καλλιτεχνικό σύνολο. Η ορχήστρα που απέσπασε το βραβείο «Κουν» στην κατηγορία του πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, και έχει καταπλήξει τους πάντες, είναι δημιούργημα του Αλέξανδρου Παπαρίζου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ιδρυτής, καλλιτεχνικός και μουσικός διευθυντής της ορχήστρας, η οποία εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους, όπως το Μέγαρο μουσικής και έχει συμπράξει με φορείς όπως η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ορχήστρα κιθαριστών που αποτελείται από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βαρβάρας, διευρύνθηκε στη διάρκεια των πέντε χρόνων της δημιουργικής παρουσίας της στα πολιτιστικά τεκταινόμενα, με την παρουσία αντίστοιχων δυνάμεων από άλλους δήμους και Ωδεία της Αττικής. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέξανδρος Παπαρίζος, υπογραμμίζει ότι «η ορχήστρα απαρτίζεται από 20 μέλη, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και ενήλικες, που αγαπούν τη μουσική».

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, πειραματικά στην αρχή, με στόχο να δώσει δημιουργικά κίνητρα σε νέα παιδιά που κατοικούν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, στρέφοντας επί της ουσίας το ενδιαφέρον τους στη μουσική, στην έκφραση, στη ζωή.

Η εθελοντική προσπάθεια, που συνεχίζεται και εξελίσσεται διαρκώς, αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση σε πανελλαδική βάση. «Αρχική μας πρόθεση ήταν να ενώσουμε τις κιθαριστικές δυνάμεις των παιδιών, προκειμένου να συνεργαστούν, να λειτουργήσουν ως ομάδα, να γίνουν φίλοι για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά στη συνέχεια είδαμε ότι η προσπάθεια άρχισε να μεγαλώνει, τα παιδιά αποκτούσαν στόχους» όπως επισημαίνει ο Βολιώτης σολίστ κιθάρας. Παράλληλα, προσθέτει ότι «η θερμή ανταπόκριση παιδιών αλλά και γονέων, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να δώσουμε στα παιδιά που ζουν σε μια δύσκολη περιοχή, αξίες και στόχους, για να ξεπεράσουν την κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά παράλληλα κοινωνική και πολιτισμική».

Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ορχήστρα βιώνουν δυνατά συναισθήματα με συνδετικό κρίκο την μουσική, ενώ ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή της βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των μελών του κιθαριστικού συνόλου στη σκηνή του Μεγάρου. «Το βραβείο δεν ανήκει σε μένα, ανήκει στα παιδιά που συμμετέχουν, στους γονείς τους, που υποστηρίζουν ένθερμα την προσπάθεια και σε όλους όσους βρίσκονται κοντά μας από την πρώτη στιγμή. Η Santa Barbara Guitar Orchestra δεν είναι έργο ενός ανθρώπου, αλλά καρπός συνολικής προσπάθειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαρίζος.

Σημαντικό έργο

Η Santa Barbara Guitar Orchestra ιδρύθηκε το 2011, ενώνοντας τις δυνάμεις νέων ταλαντούχων κιθαριστών, με πυρήνα το Δημοτικό Ωδείο Αγίας Βαρβάρας, και στόχο τη διάδοση της κιθάρας και τη διεύρυνσή της. Μια ορχήστρα που ξεπερνά τα κιθαριστικά της σύνορα, συμπράττοντας με καταξιωμένους σολίστες, διαφορετικών μουσικών ειδών, όπως πιανίστες, σύνολα εγχόρδων, κρουστούς, χορωδίες και άλλα σύνολα.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες και σε σημαντικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα. Από το 2011 έως το 2013 σημαντική υπήρξε η συνεργασία της με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικαστικών δράσεων. Τον Απρίλιο του 2014 συνέπραξε με τη διεθνούς φήμης Βολιώτισσα μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου, στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης, επαναλαμβάνοντας την ίδια συνεργασία στο πλαίσιο της προχθεσινής Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην προχθεσινή συναυλία συμμετείχαν επίσης μεγάλα μουσικά ονόματα όπως οι Γιάννης Γεωργιάδης, Διονύσης Γαλλιανός, Μιχάλης Τασσόπουλος, Γιάννης Κορδής, ενώ ένθερμος υποστηρικτής και φίλος της ορχήστρας είναι επίσης ο Βολιώτης κιθαρίστας Ταξιάρχης Κούντριας.

Διευθυντής της ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο Αλέξανδρος Παπαρίζος, ενώ με συνοδοιπόρους τους σολίστες Σπύρο Κουκάκη και Αχιλλέα Ακριτίδη, η SBGO φτάνει σε ένα σημείο όπου οι εμφανίσεις της πυκνώνουν σημαντικά, το ίδιο και οι προσκλήσεις που δέχεται για εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Αρωγοί στις προσπάθειες της ορχήστρας όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας Αττικής και αρχιμουσικός των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΜΣ) Ελευθέριος Καλκάνης.

Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις, μεταξύ των οποίων καταγράφονται το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κιθάρας Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, η συναυλία στην αίθουσα συναυλιών του Πειραϊκού Συνδέσμου και πολλές ακόμη, ενώ στα μελλοντικά σχέδια καταγράφεται η συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καρδίτσας, στη λίμνη Πλαστήρα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ κιθάρας.

Βολιώτης με απόθεμα ψυχής

Ο Αλέξανδρος Παπαρίζος, οποίος διαθέτει μουσικές περγαμηνές, από το 1996 συνεργάζεται ως σολίστ με τη Λυρική σκηνή, ενώ έχει συνεργαστεί παράλληλα με όλες σχεδόν τις μεγάλες Ορχήστρες της Ελλάδας όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΚΟΑ, ΕΡΤ, ΔΑΜΣ, Συμφωνική Βόλου και άλλες, με παράλληλες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το εξαιρετικό του ταλέντο τον οδήγησε και σε άλλες πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις όπως ο «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά και το έργο «Βερολίνο, Συμφωνία μιας μεγαλούπολης» (Edmund Meisel, 1927), σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση εκτός Γερμανίας, με την ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Frank Strobel, σε συμπαραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού ZDF/ΑRΤΕ, της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, της Γερμανικής Ραδιοφωνίας και του Bundesarchiv/Filmarchiv.

Παράλληλα οι συνεργασίες του στο ελληνικό ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνουν τα έργα «Η Εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι, με τη Μαρία Φαραντούρη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικού Δεκέμβρη Βόλου, αλλά και οι κύκλοι «Μαουτχάουζεν», «Μικρές Κυκλάδες» και «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου, με τη διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνο Μαρίτα Παπαρίζου, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Οι συνεργασίες του συμπεριλαμβάνουν επίσης τους μαέστρους Λουκά Καρυτινό, Μίλτο Λογιάδη, Νίκο Τσούχλο, Ηλία Βουδούρη, Armando Gatto, Ελευθέριο Καλκάνη, Νίκο Αθηναίο κ.ά.

Σημαντική στιγμή της καριέρας του υπήρξε η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χωροταξίας της ERSA, στο Βόλο, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με την παρουσία 2000 συνέδρων από 45 χώρες τον κόσμου, αλλά και η εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εκκλησιών στη Γενεύη.

Τέλος, τα τελευταία χρόνια ανήκει στο δυναμικό του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, τόσο εντός όσο και εκτός Δήμου, όπως η Αστυπάλαια με προγραμματικές συμβάσεις, όπου πέρα από τακτικός καθηγητής είναι και ιδρυτής, Καλλιτεχνικός και Μουσικός Διευθυντής της ταχύτατα ανερχόμενης Santa Barbara Guitar Orchestra.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου