ΤΟΠΙΚΑ

Συνήθους νοσηρότητας τα δύο περιστατικά φυματίωσης στο Νοσοκομείο Βόλου

συνήθους-νοσηρότητας-τα-δύο-περιστατ-615186

Αστραψε και βρόντηξε χθες μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου Παναγιώτης Φανουργιάκης, με αφορμή τοπικό δημοσίευμα για δύο κρούσματα φυματίωσης στο Νοσοκομείο Βόλου που έχουν «σημάνει συναγερμό».

Σύμφωνα με τον κ. Φανουργιάκη, ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι δυσανάλογος με την πραγματική διάσταση της νόσου και του τρόπου που πρέπει να αντιμετωπίζεται, ενώ ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά, τόσο τους δύο ασθενείς που νόσησαν από φυματίωση, όσο και για εκείνους που βρέθηκαν θετικοί σε εξέταση mantoux και ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου.

«Κανένας συναγερμός δεν υφίσταται. Πρόκειται για δύο κρούσματα που αφορούν στο φυσιολογικό επίπεδο νοσηρότητας. Ορισμένοι, πριν σπείρουν τον πανικό θα πρέπει να ρωτάνε, γιατί η κινδυνολογία σε θέματα υγείας δε βοηθάει» επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β Παθολογικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φανουργιάκη, τα δύο περιστατικά φυματίωσης που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου στις αρχές Δεκεμβρίου, αφορούσαν και τα δύο ασθενείς που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από τη νόσο.

Το ένα περιστατικό αφορούσε σε πνευμονική φυματίωση ανοιχτού τύπου, που είναι μεταδιδόμενη, και το δεύτερο περιστατικό σε ηλικιωμένο άτομο που νόσησε για δεύτερη φορά. Και οι δύο ασθενείς νοσηλεύτηκαν για λίγες μέρες στο Νοσοκομείο και αφού έλαβαν φαρμακευτική αγωγή επέστρεψαν στο σπίτι τους.

«Και στις δύο περιπτώσεις τηρήθηκε ό,τι προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο και, φυσικά, έγιναν εξετάσεις σε συγγενείς και όσους ήρθαν σε επαφή με τους δύο ασθενείς» συμπλήρωσε ο κ. Φανουργιάκης, εξηγώντας πως το γεγονός ότι βρέθηκαν από τις εξετάσεις mantoux θετικοί νοσηλευτές και γιατροί που ήρθαν σε επαφή με τους δύο ασθενείς , δε σημαίνει ότι νόσησαν από φυματίωση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως τόνισε ο ίδιος, επαναλαμβάνεται η συγκεκριμένη εξέταση για να υπάρχει αφενός πιο ασφαλή εικόνα και αφετέρου για να καταδειχθεί εάν κόλλησαν τώρα ή το μικρόβιο υπήρχε στον οργανισμό και ήταν «εν υπνώσει».

«Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν το μικρόβιο της φυματίωσης από μικρά παιδιά (διότι για παράδειγμα είχε αρρωστήσει ο παππούς ή η γιαγιά. Μπορεί κάποια στιγμή να νοσήσουν, μπορεί όμως και όχι», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτηριστικά ο κ. Φανουργιάκης. «Μπορεί κάποιοι να είχαν αντισώματα από παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων του ΓΝΒ, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενημέρωσε, ως όφειλε, τόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Π.Ε Μαγνησίας.

Για «υπερβολικό θόρυβο» έκανε επίσης λόγο και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας, ο οποίος, σχετικά με το γεγονός των θετικών στο mantoux νοσηλευτών και ιατρών, τόνισε πως αυτό δε σημαίνει ότι νόσησαν από φυματίωση. «Πήραν προληπτική αγωγή, τηρείται το πρωτόκολλο και όλα τα μέτρα πρόληψης και η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη», τόνισε πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου