ΤΟΠΙΚΑ

Αυξημένη ζήτηση στα καύσιμα

αυξημένη-ζήτηση-στα-καύσιμα-615259

Ανοδική τάση στις πωλήσεις υγρών καυσίμων λόγω της εορταστικής τουριστικής κίνησης σημειώνεται στη Μαγνησία, με την αύξηση στη ζήτηση της βενζίνης να φτάνει το 20% το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, αναμένεται να ακολουθήσει την ανιούσα η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης από τη νέα χρονιά, καθώς η προαναγγελθείσα αύξηση, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2017, θα επιβαρύνει 5 έως 7 λεπτά την αμόλυβδη και 8 με 10 λεπτά, αντίστοιχα, το πετρέλαιο κίνησης, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό των βενζινοπωλών.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου και βενζίνης είναι συνήθης τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ όπως υπογραμμίζει η Βάσω Κοντοχρήστου, γραμματέας του Συλλόγου βενζινοπωλών Μαγνησίας, η πρόσκαιρη αύξηση της κίνησης δεν είναι αρκετή να καλύψει τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών του κλάδου. «Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου όλοι κινούνται, γιατί παίρνουν τα δώρα, ενώ παράλληλα παρατηρείται αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω της έλευσης πολλών τουριστών από την Αθήνα στο Βόλο», παρατηρεί η ίδια.

Η πρόσκαιρη ανάσα της γιορτινής περιόδου συνοδεύεται από ανησυχία και προβληματισμό ενόψει των επερχόμενων αυξήσεων, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Κοντοχρήστου «σίγουρα θα επηρεαστούν οι πωλήσεις, γιατί ο κόσμος δε θα έχει τη δυνατότητα να βάλει καύσιμα. Ο μεγάλος χαμένος αυτής της αύξησης θα είναι ο πρωτογενής τομέας, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, γιατί όλοι κινούνται με πετρέλαιο κίνησης. Η αύξηση των 10 λεπτών θα επιφέρει επιπλέον κόστη διαχείρισης και θα επιφέρει αύξηση τιμών στα προϊόντα, γιατί ανεβαίνουν ταυτόχρονα τα κόστη παραγωγής».

Στο μεταξύ, η τιμή του βαρελιού έχει αγγίξει τα 53 δολάρια, ενώ πέρυσι το χειμώνα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 25 δολάρια το βαρέλι. «Ήδη έχουμε αυξημένες τιμές λόγω και της αύξησης του βαρελιού διεθνώς, και με αυτές τις αυξήσεις φυσικά θα φτάσουν πάρα πολύ ψηλά και η τιμή της αμόλυβδης και η τιμή του πετρελαίου κίνησης» σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας.

Κοινή θέση των βενζινοπωλών, πάντως, είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για όλους λόγω των φόρων που καλούνται να καταβάλουν οι επαγγελματίες, και της γενικότερης αβεβαιότητας που διαμορφώνεται για το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου