ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Ξαναεντάσσουν στο ΕΣΠΑ ενταγμένα έργα

επιλογή-ευθύνης-ξαναεντάσσουν-στο-εσ-618292

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τα «δήθεν νέα έργα της ΔΕΥΑΜΒ που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ», από την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ήταν να το ζήσουμε κι αυτό! Η δημοτική αρχή, σε ένα διάλειμμα ανάμεσα στα αυτόφωρα σε βάρος δημοσιογράφων, θυμήθηκε και τη ΔΕΥΑΜΒ. Και με ανακοίνωσή της κομπάζει, όχι γιατί κατάφερε να εντάξει κάποια νέα έργα της ΔΕΥΑΜΒ στο ΕΣΠΑ, αλλά γιατί ξαναεντάσσει αυτά που παρέλαβε ενταγμένα και σε πλήρη εξέλιξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή! Και που αναγκάζεται να τα ξαναεντάξει, γιατί ενώ τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού, σέρνονται ακόμη από παράταση σε παράταση, με συνέπεια να κατατάσσονται σε κατηγορία phasing. Φυσικά, η εκ νέου ένταξή τους γίνεται σε βάρος άλλων έργων που θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως το αποχετευτικό δίκτυο της Ν. Αγχιάλου και η β΄φάση του αποχετευτικού δικτύου Αγριάς, τα οποία έχουν πλήρη ωριμότητα από πλευράς μελετών.

Συγκεκριμένα, από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής προκύπτει ότι ξαναεντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ:

-Το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου», το οποίο, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 21-12-2015.

-Το έργο «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου», το οποίο, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 28-2-2015. Ναι, πρόκειται για το έργο που περιλαμβάνει και το αντλιοστάσιο στα «Αστέρια Αγριάς», για το οποίο κορόιδευαν τον κόσμο πως θα απεντασσόταν από το ΕΣΠΑ αν δεν ολοκληρωνόταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου!

Από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής προκύπτει επίσης ότι ξαναεντάσσεται στο ΕΣΠΑ η «Μελέτη Αποχέτευσης Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Βόλου – Επέκτασης ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ», η οποία είχε δημοπρατηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και η οποία, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει παραδοθεί την 17-2-2016.Η χρηματοδότηση της μελέτης από το ΕΣΠΑ αποτελούσε και δέσμευση του προγράμματος για ένταξη στο ΕΣΠΑ και των αντίστοιχων έργων. Αυτό λοιπόν που γίνεται τώρα είναι η ένταξη του έργου της επέκτασης των ΕΕΛ (Βιολογικού), που αποτελεί το ένα από τα αντικείμενα της μελέτης. Αντίθετα, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά για ένταξη και των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μάραθος, Αγ. Γεώργιος Κυνηγών, Βελανιδιά, Κριθαριά, Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω και Κάτω Λεχώνια, που επίσης αποτελούν αντικείμενο της μελέτης.

Στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής δε γίνεται, εξάλλου, καμία αναφορά σε δύο ακόμη έργα, που επίσης παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και σε πλήρη εξέλιξη, και τα οποία επίσης θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

«Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού», το οποίο, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 4-5-2015, και «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ. Στεφάνου Δ. Βόλου», το οποίο, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 28-11-2015.

Θεωρούμε αυτονόητο πως και τα έργα αυτά θα ξαναενταχθούν στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν, σε βάρος φυσικά άλλων νέων έργων της ΔΕΥΑΜΒ. Οπότε δεν έχουμε παρά να αναμένουμε σύντομα μια ακόμη πανηγυρική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για το νέο μεγάλο της επίτευγμα… Η μόνη τελικά είδηση που έκρυβε η ανακοίνωση είναι πως η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι το έργο της προηγούμενης ήταν έργο πνοής!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου