ΤΟΠΙΚΑ

«Πλήγμα στον τουρισμό κάθε αναταραχή»

πλήγμα-στον-τουρισμό-κάθε-αναταραχή-619225

Με ψυχραιμία και έκδηλη ανησυχία, ταυτόχρονα, παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα οι επαγγελματίες του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώνονται σε μια περίοδο που είναι καθοριστικής σημασίας για τις προκρατήσεις. Τέσσερις επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας ως τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, και επισημαίνουν ότι κάθε αναταραχή που σημειώνεται στον διεθνή χώρο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του κόσμου, πολύ δε περισσότερο όσων είναι λάτρεις των ταξιδιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου αναφέρει ότι «είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Είναι μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε με ψυχραιμία, και τουλάχιστον εμείς, ως επαγγελματίες, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει». Η ίδια εκτιμά παράλληλα, ότι τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώνονται σε μια περίοδο η οποία είναι σημαντική για τις κρατήσεις, ενώ σημειώνει ότι «κάθε παρόμοιο γεγονός επηρεάζει την ψυχολογία του κάθε ανθρώπου, και κατ’ επέκταση του τουριστικού προϊόντος, γιατί δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπογραμμίζει πως «οτιδήποτε σχετίζεται με τρομοκρατία και αναστάτωση γενικότερα, επηρεάζει πάρα πολύ τον τουρισμό διεθνώς και εμάς, ταυτόχρονα, με την έννοια ότι ο κόσμος μειώνει γενικά τις μετακινήσεις του». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι μια ήσυχη χώρα και το γεγονός ότι είναι ένας πόλος σταθερότητας, επηρεάζει θετικά τους ξένους τουρίστες. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ωστόσο, έχουν επηρεάσει γενικότερα τον τουρισμό διεθνώς , σε πολύ μεγάλο βαθμό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε μακροπρόθεσμη βάση».

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει, παράλληλα ο Αλέκος Ευσταθίου, τουριστικός πράκτορας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σκιάθο και τη Χαλκιδική, ενώ υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά έχουν επίπτωση στην ψυχολογία των τουριστών και ενδέχεται να επηρεάσουν την περίοδο των προκρατήσεων». Αναλύοντας τις θέσεις του, ο ίδιος επιχειρηματίας σημειώνει ότι: «παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις, στην παρούσα φάση η περίοδος των προκρατήσεων μέχρι στιγμής εξελίσσεται καλά, αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια».

Με ανάλογες σκέψεις εκφράζει την άποψή της η Ευαγγελία Κορωναίου, ιδιοκτήτρια τοπικού γραφείου ταξιδιών, τονίζοντας ότι «υπάρχει κλίμα ανησυχίας και θα επηρεάσει αναμφίβολα τον τουρισμό, διότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία του κόσμου», παραθέτοντας ως παράδειγμα το Παρίσι, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για τους Βολιώτες, πριν το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τον διεθνή τουριστικό χάρτη. Ενδεικτική σε σχέση με τα προαναφερθέντα, είναι η σαφής προτίμηση πολλών Βολιωτών σε κοντινές, Βαλκανικές χώρες, ενόψει Χριστουγέννων, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους ταξιδιώτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου