ΤΟΠΙΚΑ

Ατομικές συμβάσεις στο Νοσοκομείο

ατομικές-συμβάσεις-στο-νοσοκομείο-619659

45 προσλήψεις το επόμενο διάστημα σε σίτιση – καθαριότητα και φύλαξη

. Η αρχή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα με την προκήρυξη των πρώτων 4 θέσεων στον τομέα της σίτισης, με βάση το νέο νόμο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ σύντομα θα προκηρυχθούν άλλες 12 θέσεις, στον τομέα της φύλαξης, και άλλες 30 περίπου για την καθαριότητα. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπει σχετικά η νέα νομοθεσία. Η απασχόληση των προσληφθέντων θα είναι 24μηνη, ενώ όπως προβλέπει ο νόμος, μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας προβλέπεται αυτοδίκαιη απόλυση.

Η πρώτη προκήρυξη για τον τομέα της σίτισης θα αρχίσει να τρέχει από την ερχόμενη εβδομάδα, και αφού εγκριθεί από τον ΑΣΕΠ, ενώ η τελική επιλογή επίσης θα γίνει από τον ΑΣΕΠ αφού πρώτα προηγηθεί η μοριοδότηση από τριμελής επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου.

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, με την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας για την καθαριότητα των νοσοκομείων, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, οι οποίοι θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο επικράτειας, ανέφερε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, τα κονδύλια που προβλέπονται, ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ, και με την εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων τα κονδύλια αυτά περιορίζονται στα 230 εκατ. ευρώ, εξοικονομώντας κονδύλια της τάξεως του 30% περίπου, τα οποία μπορούν τα νοσοκομεία να τα αξιοποιήσουν για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Μόνιμες προσλήψεις ζητά το σωματείο

Για το θέμα των ατομικών συμβάσεων, ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι, σε νευραλγικά τμήματα, στα οποία το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι σημαντικό, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μάλιστα, με αφορμή την απασχόληση εθελοντών στον τομέα της σίτισης πριν από δύο περίπου μήνες, είχε καταγγείλει ότι ανοίγει «παράθυρο» για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων και τη στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, με απώτερο στόχο την τακτοποίηση κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Διοικητή κ. Ματθαίο Δραμητινό να επισημαίνει τότε πως όλα αυτά είναι κακοήθειες.

Το σωματείο των εργαζομένων εκτιμά ότι, με δεδομένο πως από τον προγραμματισμό των προσλήψεων της σημερινής κυβέρνησης δε διαφαίνεται η πρόθεση να καλυφθούν αυτά τα κενά με κανονικές μόνιμες προσλήψεις, ξεκινούν οι ατομικές συμβάσεις, και πως αυτό θα λειτουργήσει «ως κερκόπορτα» στο άμεσο μέλλον, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, πιθανόν και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες.

Παραπέμπει, μάλιστα, στα γνωστά προγράμματα stage, που δοκιμάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια, με δυσμενείς όμως επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και σε όσους απασχολήθηκαν καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι μετά βρέθηκαν στο δρόμο, και επιμένουν να γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου