ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τις …μηνύσεις

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-τις-μηνύσε-620041

«Παραμονές Χριστουγέννων και η κοινή γνώμη ασχολείται με τέτοια. Αυτό αξίζει ο Βόλος; Κόσμος, επισκέπτες θέλουν να έρθουν στην πόλη. Αυτό πρέπει να μονοπωλεί την επικαιρότητα; Για μένα όχι!».

Με τα λόγια αυτά άνοιξε την πρότασή του ο Εισαγγελέας έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου στη δίκη της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου για συκοφαντική δυσφήμιση του αιρετού δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Η δημοσιογράφος είχε ζητήσει νωρίτερα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης, επικαλούμενη κώλυμα του δικηγόρου, που της όρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συντακτών, να παραστεί στη δίκη.

Απευθύνοντας ερωτήματα και προς τις δύο πλευρές, ο εισαγγελέας έδρας παρότρυνε: «Μήπως θα έπρεπε να συνεννοηθείτε;».

«Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι υπάρχουν αντιπαλότητες. Το ακούει αυτό όποιος ταξιδεύει. Στο εξωτερικό λένε ότι οι Έλληνες δεν είναι Έλληνες. Είναι κάποιοι που μένουν δίπλα από την Ακρόπολη. Έχουμε ξεχάσει τα ιδανικά που μας κάνουν να διαφέρουμε», συνέχισε ο Εισαγγελέας.

Επικαλέστηκε περαιτέρω τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και πόλεμος να υπήρχε, κατά τη διάρκειά τους κηρυσσόταν εκεχειρία. Τον δεκαετή τρωικό πόλεμο. Όταν ο Πρίαμος πήγε στον Αχιλλέα να ζητήσει τον νεκρό Εκτορα, τότε οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μέχρι να γίνει η κηδεία.

«Παραμονές Χριστουγέννων μπορεί η πόλη να ασχολείται με τέτοιες ιστορίες; Όλα λύνονται, αν θέλουν και οι δύο πλευρές. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η νίκη. Στους ρωμαϊκούς αγώνες, αυτός που ρίχνει κάτω τον άλλο αλλά δεν τον σκοτώνει και πετάει δίπλα το δόρυ είναι ο νικητής. Ποια είναι η νίκη για την κοινωνία του Βόλου;» διερωτήθηκε.

Ο Εισαγγελέας τόνισε ότι τέτοιες καταστάσεις είναι απαράδεκτες. «Υπάρχει περιθώριο συνεννόησης; Και οι δύο πλευρές δε θα πρέπει να ασχολούνται με μικροπολιτική. Η μικροπολιτική έφαγε την Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε δημότης δε θα πρέπει να θίγει κανένα. Μήπως πρέπει να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα; Στις εν θερμώ ενέργειες, υπάρχουν εν θερμώ αποτελέσματα. Ποιος θα είναι όμως ο αντίκτυπος για το Βόλο; Ο κόσμος περιμένει να δουλέψει, να χαρεί. Έγινε μία ωραία εκδήλωση για τα Χριστούγεννα και μετά ένα σύννεφο απλώθηκε πάνω από την πόλη», συνέχισε.

Ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, χαιρέτισε την πρόταση του Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ηρεμία και απηύθυνε το λόγο στον αιρετό δήμαρχο, επειδή εκείνος στην προκείμενη περίπτωση κατάθεσε τη μήνυση. Ο κ. Μπέος είπε ότι «από τη στιγμή που η υπόθεση θα πάρει αναβολή, η δημοσιογράφος θα έχει χρόνο να σκεφτεί αν θα σταματήσει την εργολαβία που ανέλαβε εδώ και 2,5 χρόνια».

Ο Εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστήριο να αναβάλει τη συζήτηση της υπόθεσης, ζητώντας να υπάρξει χρόνος και οι δύο πλευρές να σκεφτούν. «Χρειάζεται να αποκατασταθεί η κοινωνική αρμονία. Το ίδιο το Δικαστήριο θα κάνει κακό, αν γίνει τώρα η δίκη. Χρειάζεται χρόνος, να βοηθήσει και να θεραπεύσει», κατέληξε.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε να δώσει μόνο διήμερη αναβολή στη συζήτησης της υπόθεσης. Το Αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμιση της Κατερίνας Τασσοπούλου σε βάρος του αιρετού δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, πήρε αναβολή για αύριο, Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016, στις 10.30 το πρωί.

Καταγγελία Μπέου για φασισμό

Φασισμό κατήγγειλε μετά την έξοδό του από τα Δικαστήρια ο κ. Μπέος. «Όλους εσάς τους συνδικαλιστές δημοσιογράφους προφανώς σας διαφεύγει η νομιμότητα, η δημοκρατία, ο πολιτισμός. Εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε το δικαίωμα να κάνετε μήνυση, να αναβάλλετε τις υποθέσεις και εμείς οι απλοί πολίτες δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό. Αυτό είναι φασισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διερωτήθηκε: «Ποιοι είστε εσείς και είστε στο απυρόβλητο; Όπως εσείς έχετε το δικαίωμα να υποβάλλετε μηνύσεις και να αναβάλλετε τις υποθέσεις, έτσι και όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όλοι κρινόμαστε. Και θα κριθούμε από τα Δικαστήρια. Ποιες είναι φασίζουσες νοοτροπίες, ρωτήστε τους εαυτούς σας. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλάβουν σε αυτή την πόλη εδώ ότι οι πολλοί θα υπερτερήσουν των λίγων. Το δίκαιο του αδίκου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπέος ρωτήθηκε για «τα στοιχεία που έχει σε βάρος παρεϊτσας δημοσιογράφων» και είπε ότι θα τα παρουσιάσει σύντομα. Για το πότε ακριβώς σημείωσε ότι θα το αξιολογήσει. «Αυτή η παρεϊτσα τελειώνει. Σπάει το απόστημα. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κόσμος. Να τελειώσει η παρακμή της διαπλοκής και αυτό θα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ευχαρίστως να τα εξετάσουμε, απαντά η Ενωση Συντακτών

Ερωτηθείς από την πλευρά του γι’ αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς, απάντησε ότι «τα περιμένουμε με μεγάλη μας χαρά. Το έχουμε ξαναπεί εδώ και τέσσερα χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, και πριν και από ένα μήνα με επίσημη επιστολή της Ένωσης: Αν υπάρχουν στοιχεία, ευχαρίστως να τα δούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου