Λυγίζουν τα Κέντρα Υγείας, από υποστελέχωση και περικοπές δαπανών

Τελευταία ενημέρωση: 2016-12-19, 16:17:27
Λυγίζουν τα Κέντρα Υγείας, από υποστελέχωση και περικοπές δαπανών

Τα προβλήματα «λυγίζουν» τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, καθώς το βάρος των ζητημάτων που εδώ και χρόνια ταλανίζουν το σύστημα Υγείας, δεν μπορεί πλέον να είναι διαχειρίσιμο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κονδύλια.

Η δραματική έλλειψη προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού, οι ελλείψεις σε υποδομές, τα χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα, είναι κάποια από τα βασικά αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τα Κέντρα Υγείας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γιατροί και εργαζόμενοι αποστέλλουν υπομνήματα στις Υγειονομικές Περιφέρειες, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τη σημερινή πραγματικότητα των μονάδων υγείας και εκλιπαρώντας πότε για πετρέλαιο για να θερμανθούν τα κτίρια που είναι «ψυγείο» , πότε για αναλώσιμα υλικά και φάρμακα που εγκρίνονται με το σταγονόμετρο και πότε για να πληρωθούν προμηθευτές που παρέχουν από είδη καθαριότητας μέχρι μελάνια.

Το «λειτουργικό χάος» όπως το αποκαλούν είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος. Ο νόμος με τον οποίο τα Κέντρα Υγείας εντάχθηκαν λειτουργικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει», αφού τα περισσότερα Κ.Υ στη Μαγνησία είναι σε οριακή κατάσταση.

Εφημερίες σε τεντωμένο σχοινί

Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την έλλειψη και εξοπλισμού καθιστούν μη ασφαλή την εφημέρευση των Κέντρων Υγείας και ανά πάσα στιγμή μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που προστρέχουν για βοήθεια. Πολλώ δε μάλλον όταν η εφημερία σε ένα Κέντρο Υγείας δεν σημαίνει μόνο απλή παρουσία ενός γιατρού για την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά η δυνατότητα έγκαιρης και σωστής αντιμετώπισης του επείγοντος περιστατικού και η ασφαλής μεταφορά του σε νοσοκομείο αν χρειάζεται.

Η αγωνία φαίνεται από τη γλαφυρή περιγραφή που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές που υπάρχουν μέρες που καλούνται να εφημερεύσουν όλο το 24ωρο με ένα γιατρό, μία νοσηλεύτρια και τις βραδινές ώρες χωρίς οδηγό στο ασθενοφόρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει τύχει πολλές φορές απογευματινές ώρες Κέντρα Υγείας να καλύπτονται μόνο από έναν γιατρό και έναν από έναν οδηγό.

«Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε π.χ. ένα έμφραγμα στο νοσοκομείο ή δεχθούμε καμιά κλήση για βοήθεια από κανένα χωριό, θα πρέπει να κλειδώσουμε άρον- άρον το Κέντρο Υγείας και να φύγουμε λείποντας για ώρες. Αν κατά (κακή) τύχη συμβεί και κάτι ενδιάμεσα; Δεν θα υπάρξει ούτε ένας ν’ ανοίξει έστω την πόρτα του Κέντρου Υγείας. Χώρια που θα αφήσουμε εκτεθειμένα μηχανήματα και υγειονομικό υλικό», αναρωτιέται γιατρός σε κέντρο Υγείας του Πηλίου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αν πάλι για παράδειγμα, δεν υπάρχει τραυματιοφορέας, και μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας επείγον περιστατικό, θα πρέπει ο γιατρός να προσπαθήσει μόνος του να τον βάλει μέσα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τον εξετάσει, να του περάσει ορό, να του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα

Από τη στιγμή που αποφασίζεται η λειτουργία μιας δομής υγείας ως κέντρο εφημέρευσης, σημειώνει ο γιατρός, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκτελούν την εργασία τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Καμία περικοπή κονδυλίων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απώλεια πολύτιμου χρόνου, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ένα σύστημα που πνέει τα λοίσθια» σημειώνουν γιατροί και νοσηλευτές.

Η «Μαύρη Βίβλος» των ελλείψεων

Από την καταγραφή που έχει γίνει μέχρι τώρα και έχει υποβληθεί με μορφή υπομνημάτων στην 5η ΥΠΕ, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας καταγράφεται ότι από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας απουσιάζουν οι γιατροί Γενικής Ιατρικής. Ειδικότερα σύμφωνα με τα οργανογράμματα που θα έπρεπε να ισχύσουν απουσιάζουν 2 γιατροί από το ΚΥ Ζαγοράς, 3 από το ΚΥ Σκοπέλου και από το ΠΙ Αλοννήσου. Επίσης, είδος «προς εξαφάνιση» είναι οι αγροτικοί γιατροί.

Εάν και προβλέπονται, επίσης, οργανικές θέσεις παιδιάτρων, δεν έχουν ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει, οι γονείς να είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι να προσεγγίσουν το Νοσοκομείο Βόλου.

Για τις άλλες ειδικότητες βέβαια ούτε λόγος, αφού σε κανένα Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει για παράδειγμα ορθοπεδικός, χειρουργός, ή οδοντίατρος.

Η ίδια εικόνα ισχύει και για τις ελλείψεις όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, όπου οι περισσότερες οργανικές θέσεις παραμένουν ανενεργές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ούτε λόγος για μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια τα οποία, όπου υπάρχουν, πότε λειτουργούν και πότε όχι.

Οσον αφορά το μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτός από το γεγονός ότι πολλά μηχανήματα είναι ασυντήρητα και άλλα δεν υπάρχουν, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα με την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων, που κάθε φορά επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Επίσης, χρειάζεται το απαραίτητο τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, για τη λειτουργία των δομών Υγείας και τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υποδομών. Οι ελλείψεις σε διάφορα υλικά ιατροφαρμακευτικών υλικών, υλικών γραφείου και καθαριότητας συμπληρώνουν το σκηνικό εγκατάλειψης.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=