ΤΟΠΙΚΑ

Νέα μήνυση στο Βόλο ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ

νέα-μήνυση-στο-βόλο-συνεχιζεται-το-σιρ-622072

Βροχή ανακοινώσεων φορέων και πολιτικών παρατάξεων και κομμάτων

Συνεχίστηκε και χθες η βιομηχανία μηνύσεων στο Βόλο, που ξεκίνησε από μήνυση την οποία κατέθεσε σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου η δημοσιογράφος Κατερίνα Τασσοπούλου για συκοφαντική δυσφήμιση. Ακολούθησε η μήνυση του Αχ. Μπέου κατά της δημοσιογράφου για συκοφαντική δυσφήμιση, μήνυση του αντιδημάρχου Απ. Μαλαματίνη κατά του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημ. Χορταργιά για εξύβριση, μήνυση για εξύβριση και ψευδή καταμήνυση του κ. Χορταργιά προς τον κ. Μαλαματίνη και τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Ζέρβα.

Μία ακόμη μήνυση της δημοτικού συμβούλου Νατάσσας Μορφογιάννη κατά του εκδότη Γιώργου Καρεκλίδη για εξύβριση κατατέθηκε χθες. Έως και το απόγευμα, από την αστυνομία αναζητούνταν στο πλαίσιο του αυτοφώρου οι κ.κ. Μαλαματίνης, Ζέρβας και Καρεκλίδης, ενώ οι προηγούμενοι μηνυτές και μηνυόμενοι που είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η βιομηχανία μηνύσεων – συλλήψεων, έφερε… βροχή ανακοινώσεων.

Η ΠΟΕΣΥ

«Πριν «στεγνώσει το μελάνι» στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την οποία Η Ομοσπονδία καυτηρίαζε για μια ακόμη φορά τη στάση του «εθισμένου στις συκοφαντίες και ύβρεις απομακρυνθέντος δήμαρχου Βόλου Αχ. Μπέου» και «τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, με στόχο τη φίμωσή τους», ο έκπτωτος δήμαρχος ξαναχτύπησε.

Στημένα και μεθοδευμένα επεισόδια μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου κατά την αναμονή της δίκης Μπέου, ύστερα από μήνυση της συναδέλφου Κατερίνας Τασσοπούλου, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της μηνύτριας και του Δημήτρη Χορταριά, προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας.

Και όπως επισημαίνει η Ένωση – μέλος της Ομοσπονδίας, το χθεσινοβραδινό επεισόδιο αποτελεί ένα ακόμη κρούσμα «εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας, με πρωταγωνιστές του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας». Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι «η βολιώτικη δημοσιογραφία δεν κάμφθηκε σε πραγματικά δύσκολους καιρούς, και δεν θα καμφθεί ούτε τώρα. Ας το πάρουν απόφαση».

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει με οργή και αγανάκτηση τις πρακτικές φίμωσης και τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους, τονίζει ότι η προάσπιση της ελευθερίας των ΜΜΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, και υπενθυμίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Η ΕΣΗΕΠΗΝ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει στην κοινή γνώμη την αήθη επίθεση του απομακρυθέντος Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και συνεργατών του κατά διακεκριμένων συναδέλφων. Του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρη Χορταριά και της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου γιατί τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική! Η ΕΣΗΕΠΗΝ τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και δηλώνει απερίφραστα ότι δε θα επιτρέψει να αμαυρωθεί ο δημόσιος βίος της χώρας από συμπεριφορές που επιχειρούν να φιμώσουν την ελεύθερη διατύπωση και έκφραση γνώμης».

Η Επιλογή Ευθύνης

«Ο Βόλος βυθίζεται καθημερινά στον βούρκο. Και η δημοτική αρχή προσπαθεί να μετατρέψει την πόλη σε απέραντο ποινικό δικαστήριο. Θέλουν, με τον τρόπο αυτό, να συμψηφίσουν τις δικές τους σοβαρές ποινικές εκκρεμότητες. Να φιμώσουν την ελεύθερη ενημέρωση. Να συγκαλύψουν τα «έργα και τις ημέρες» τους. Να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου από τις ευκαιρίες που μας προσπερνούν. Να κρύψουν την πρωτοφανή εγκατάλειψη του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, όλων των δημοτικών ενοτήτων.

Έρχεται όμως κάποια στιγμή που ο υγιής ιστός της πόλης, κοινωνικός, πολιτικός, θεσμικός, αντιδρά. Η στιγμή αυτή ήλθε. Η κοινωνία του Βόλου δείχνει πλέον αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ιστορία της πόλης μας, την προοπτική της, τον πολιτισμό της, την αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία. Ξεπερνώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, κομματικές περιχαρακώσεις, προσωπικές φιλοδοξίες, άγονες αντιπαλότητες. Βεβαίως υπάρχουν και σιωπές. Μερικές μάλιστα ιδιαίτερα εκκωφαντικές. Η κοινωνία τις καταγράφει.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στη δημοσιογράφο, Κατερίνα Τασσοπούλου, για τη χυδαία επίθεση που, για μια ακόμη φορά, υπέστη από τον συκοφάντη και υβριστή που υποδύεται τον δήμαρχο. Τη συμπαράστασή μας στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, Δημήτρη Χορταργιά, που με τη στάση του τίμησε τη δημοσιογραφική ιστορία του Βόλου. Τη συμπαράστασή μας σε όλους τους δημοσιογράφους και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που υπερασπίζονται, με μεγάλο κόστος, το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης. Βεβαίως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Μερικές μάλιστα ιδιαίτερα εκκωφαντικές. Η κοινωνία τις καταγράφει.

Η πορεία της δημοτικής αρχής είναι πλέον χωρίς επιστροφή. Όσα λαμπιόνια και αν κρεμάσουν, ούτε την κοινωνία μπορούν πια να θαμπώσουν, ούτε το μαύρο σύννεφο που έχει συγκεντρωθεί πάνω από την πόλη μας μπορούν να κρύψουν. Οδηγούνται καθημερινά στο κοινωνικό περιθώριο, την ηθική απαξίωση, την πολιτική απομόνωση. Ας μην τους αφήσουμε, όμως, να παρασύρουν και το Βόλο στην πτώση τους. Γιατί η ζημιά θα είναι τεράστια και η πόλη θα την πληρώνει για πολλά χρόνια. Στο χέρι μας είναι».

Ο Μιχ. Μιτζικός

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ» και πολιτευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Μιτζικός «καταδικάζει τέτοιου είδους φαινόμενα φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης που δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης του Βόλου.

Καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, απ’ όπου κι αν προέρχεται, στοιχεία που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και την δημοκρατία μιας ευρωπαϊκής πόλης και χώρας».

Οι έξι

Οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι: Ανδρέου- Μεϊκοπούλου Ελένη, Αποστολάκης Ιάσονας , Γαργάλας Κώστας, Δραμητινός Ματθαίος, Κοκκινάκη Φωτεινή, Μολοχίδης Γιάννης, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Τα πρόσφατα αλλά και σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα που προκάλεσαν ο έκπτωτος και μέλητης δημοτικής πλειοψηφίας, άνθρωποι ενός κόσμου ξένου με την ιστορία του Βόλου, δυστυχώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την προσπάθεια φίμωσης της διαφορετικής άποψης, τρομοκράτησης και «τιμωρίας» όποιας δημοσιογραφικής πένας τολμά να ασκήσει κριτική. Δε θα τους περάσει.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου που κρίνει ελεύθερα χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες, που δεν προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα, όπως κάποιων άλλων που ως διάττοντες αστέρες κατάκτησαν με λαϊκίστικο τρόπο τον τίτλο του «Δημοτικού Άρχοντα», είναι πρώτιστη αλλά και διαρκής προτεραιότητα για ολόκληρη τη κοινωνία του Βόλου. Εξαίρεση προφανώς (και δια της πράξης αποδεικνύεται) αποτελούν όσοι από συνείδηση επικροτούν τις φασίζουσες συμπεριφορές που εδώ και καιρό έχουν εμφανιστεί στη πόλη μας. Αλλά αυτοί είναι λίγοι και ο διχαστικός τους λόγος είναι περιθωριακός.

Συνειδητά λοιπόν εμείς και λόγω πολιτικής άποψης συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους Τασσοπούλου Κατερίνα και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Χορταργιά Δημήτρη, που καθυβρίζονται και «διώκονται» ακριβώς γιατί επιτελούν το καθήκον τους. Και όπως διατηρούμε το δικαίωμα να διαφωνούμε μαζί τους έτσι και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους, όπως και όλου του δημοκρατικού τύπου, να ασκούν το λειτούργημά τους , να πληροφορούν αλλά και να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία, αντικειμενικά και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Όσο για τους ανθρώπους και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, μόνο ντροπή αισθανόμαστε γιατί εκπροσωπούν αυτήν την πόλη».

Η Ν.Ε. Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ

«Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, ο σεβασμός στη Δημοκρατία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, είναι αξιακή αρχή στο ΠΑΣΟΚ και άρρηκτα συνδυασμένη με την διαδρομή του, στο πολιτικό γίγνεσθαι του Βόλου.

Δεν είναι δυνατό, όποιος αρθρώνει δημόσιο λόγο μη αρεστό σε κάποιους, να υβρίζεται και να απειλείται ότι θα διωχθεί ποινικά, σε καιρούς που για τον απλό πολίτη μία απλή αγωγή να αποτελεί κόστος δυσβάταχτο, ενώ για άλλους να είναι εύκολη, ακόμα και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων και ανεπανόρθωτων πληγμάτων στους Θεσμούς, στην ελεύθερη Δημοσιογραφία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αυτή την Πόλη. Κάποιοι, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Το πράγμα έχει ξεφύγει».

Η Πλεύση Ελευθερίας Μαγνησίας

«Ο γνωστός κατηγορούμενος για σωρεία κακουργηματικών αδικημάτων Μπέος, έχει γίνει πια διαβόητος για τις επιπέδου χαμαιτυπείου ανακοινώσεις και ύβρεις που εξαπολύει σε όσους αντιτίθενται στις παράνομες και επιζήμιες δραστηριότητές του (…) Ζούμε όλη την κατάπτωση και παρακμή της πόλης μετά την εκλογή του υπόδικου. Όλοι έχουν για αυτό τις ευθύνες τους, και η Δικαιοσύνη, και η Αστυνομία, και όσοι προσποιούνται ότι αγνοούν την αντιποίηση αρχής που συντελείται. Εμφανής είναι και η αδιαφορία των αρμοδίων σε έκνομες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζουμε τα όσα συνέβησαν πριν μερικές μέρες σε ώρα δοξολογίας μέσα στον ιερό ναό.

Τεράστια είναι επίσης η ευθύνη όσων μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν τον υπόδικο, τον χωρίς καμία πια θεσμική ιδιότητα, υποστηρίζοντας τον καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα που στελέχη τους, όπως η Ζέτα Μακρή, ο Κώστας Αγοραστός η Μαρίνα Χρυσοβελώνη που έτρεχαν για να τον βγάλουν Δήμαρχο και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός, και έχουν τεράστια ευθύνη για ότι συμβαίνει στην πόλη.

Επίσης, ευθύνη φέρνουν και οι βουλευτές και πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, που με το πρόσχημα ότι το καθεστώς Μπέου αποτελεί θεσμό, παριστάνουν τους αδιάφορους και ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ο αγώνας ενάντια στις φασιστικές πρακτικές, το σεξιστικό λόγο, τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεν εκφοβίζεται και δεν ποινικοποιείται. Ο Βόλος δεν είναι νυχτομάγαζο κανενός».

ΔΗ.ΣΥ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταγγέλλει την πρωτοφανή επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου και μέλους του Συμβουλίου Κατερίνας Τασσοπούλου: «Πιστεύουμε ότι πέρα από την επίθεση εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας, οι τραμπουκισμοί και προπηλακισμοί εναντίον δημοσιογράφων είναι φασιστικές συμπεριφορές, στις οποίες πρέπει να αντιδράσει όλη η δημοκρατική κοινωνία του Βόλου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου