ΤΟΠΙΚΑ

Χιλιάδων € πρόστιμα για λαθρεμπόριο

χιλιάδων-e-πρόστιμα-για-λαθρεμπόριο-622276

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 166.000 ευρώ για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, οινοπνευματωδών, καπνού και, μεταξύ άλλων, μη καταβολή τελών ταξινόμησης και επιστροφές ειδικού φόρου κατανάλωσης με αποκλίσεις, επέβαλε το Τελωνείο Βόλου σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους το 2016. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν 192 εξωτερικούς ελέγχους και άλλους 200 εκτός στόχων της Υπηρεσίας και έβγαλαν λαβράκια.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ποσότητες πετρελαίου και οινοπνευματωδών, σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν από πρατήρια, τσιπουράδικα, καταστήματα εστίασης αλλά και επαγγελματίες μεταφορείς.

Η νομική Υπηρεσία του Τελωνείου, μαζί με όλες τις παραβάσεις συνέταξε συνολικά 173 καταλογιστικές πράξεις. Ένα σημαντικό μέρος από αυτές αφορούσαν στη διακίνηση εμπορευμάτων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Στις εταιρείες πετρελαιοειδών πέταξαν το μπαλάκι οι μεταφορείς για τις μη δηλωμένες ποσότητες. Καμιά επαρκής απάντηση δεν μπόρεσαν να δώσουν από την πλευρά τους, για τις ποσότητες που διέθεταν, οι καταστηματάρχες.

Το Τμήμα Δίωξης του Τελωνείου επελήφθη σε συνολικά 84 από τις υποθέσεις. Σε περίπου οχτώ από αυτές διαπιστώθηκε ότι η μεταφορά πετρελαίου γινόταν χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχοι δασμοί και φόροι. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις βεβαιώθηκαν στα πρατήρια υγρών καυσίμων και κατά τη διακίνηση από επαγγελματίες μεταφορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο πολλοί από τους παραβάτες ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρίες ήταν εκείνες που φόρτωσαν μεγαλύτερες από τις παραγγελθείσες ποσότητες. Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν, έφταναν και τις 10.000 ευρώ. Το ελάχιστο ξεκινούσε από 1.500 ευρώ. Το ποσό αυξάνει ανάλογο με τα λίτρα πετρελαίου που δεν είχαν τα νόμιμα παραστατικά.

Εννέα από τις παραβάσεις αφορούσαν σε οινοπνευματώδη, κυρίως τσίπουρο, και βεβαιώθηκαν σε από κοινούς ελέγχους του Τμήματος Δίωξης με το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τσιπουράδικα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τα νόμιμα παραστατικά για να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που διέθεταν. Το Γενικό Χημείο του κράτους διεξήγαγε περαιτέρω ελέγχους για την καταλληλότητα πόσης των οινοπνευματωδών. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η πηγή προέλευσής τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ήταν στο τριπλάσιο της αξίας των διαφυγόντων δασμών και φόρων με ελάχιστο κόστος τα 1.500 ευρώ. Όλα τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έκαναν φύλλο και φτερό παράλληλα τις άδειες των διήμερων οινοπνευματοποιών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας παραγωγής σε όλα τα στάδιά της.

Το Τμήμα Δίωξης έκανε αιφνιδιαστικούς ελέγχους και για τον οίνο. Σε τόπους διάθεσης και κατανάλωσης εξετάστηκε η καταβολή των ειδικών φόρων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί.

Στις περισσότερες από τις υποθέσεις αφορολόγητου καπνού, το Τελωνείο επελήφθη μετά από παραπομπή άλλων Υπηρεσιών όπως της Αστυνομίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.

Πρόστιμα για τέλη ταξινόμησης

Για άλλη μία χρονιά το Τελωνείο Βόλου τσάκωσε οδηγούς αυτοκινήτων να φέρουν ξένες πινακίδες, χωρίς οι ίδιοι να είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Πρόκειται για κατοίκους της Ελλάδας, οι οποίοι όμως δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού, κατά κύριο λόγο Βουλγαρίας, με στόχο να αποφύγουν τα υπέρογκα ειδικά τέλη ταξινόμησης ώστε να μη φορολογηθούν.

Το Τμήμα Δίωξης κατάσχεσε τουλάχιστον δώδεκα αυτοκίνητα. Σε αρκετές από τις κατασχέσεις οι κάτοχοι δεν προέβησαν σε ενέργειες επαναπόκτησης των οχημάτων τους, αλλά τα εγκατέλειψαν, καθώς δεν είχαν τα απαιτούμενα ποσά για να πληρώσουν τα πρόστιμα, ενώ και η αξία των αυτοκινήτων μπορεί να ήταν και μικρότερη από το κόστος των παραβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρόστιμα ξεκινούσαν από 2.000 ευρώ και μπορεί να έφταναν και να ξεπερνούσαν τις 10.000 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό των αυτοκινήτων.

Στα έγγραφα της Υπηρεσίας περιλαμβάνονται και αλλοδαποί παραβάτες και Έλληνες, οι οποίοι όφειλαν να έχουν εκτελωνίσει τα οχήματά τους. Στους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού μόνο στα χαρτιά. Ωστόσο, θα έπρεπε να έχουν τον ξένο τόπο διαμονής ως μόνιμο για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο, ώστε να απαλλαχθούν από τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Τα εγκαταλειμμένα οχήματα ανήκουν πλέον στο Δημόσιο.

Ειδικοί έλεγχοι

Είχαν να λαμβάνουν επιστροφές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης επαγγελματίες αλλά στη διασταύρωση των στοιχείων βιομήχανοι και βιοτέχνες με εξαγωγική δραστηριότητα, προέκυψε ότι τα παραστατικά παρουσίαζαν …αποκλίσεις.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι βεβαίωσαν τουλάχιστον τέσσερις παραβάσεις για εικονικά, πλαστά ή χρησιμοποιημένα για άλλο σκοπό τιμολόγια. Σε εκ των υστέρων ελέγχους εγγράφων διαπίστωσαν άλλες τόσες παραβάσεις, που αφορούν στην εισαγωγή προϊόντων με παρατυπίες στη διαδικασία τελωνισμού.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι έφτασαν στις αποθήκες των παραβατών, όπου φυλάσσονται τα εμπορεύματα εισαγωγικών επιχειρήσεων, τα οποία βρίσκονται υπό τελωνειακή επιτήρηση.

Τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν ξεκινούσαν από 300 ευρώ. Συνολικά διαπιστώθηκαν δεκάδες τυπικές, παραβάσεις μεν, που αφορούσαν επίσης την εν λόγω διαδικασία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου