ΤΟΠΙΚΑ

Σύγχρονος ήρωας στη σχολική έδρα του 9ου Γυμνασίου Βόλου

σύγχρονος-ήρωας-στη-σχολική-έδρα-του-9ο-622702

Ενας πραγματικός σύγχρονος ήρωας βρίσκεται στην έδρα διδασκαλίας στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου. Ο καθηγητής πληροφορικής Γεώργιος Τσούπας δεν παραδίδει μόνο μαθήματα πληροφορικής… Δίνει μαθήματα ζωής, αυτοθυσίας και ανθρωπιάς στους μαθητές του, που δείχνουν να τον υπεραγαπούν. Είναι άλλωστε στα μάτια τους ο δικός τους ήρωας, ο άνθρωπος εκείνος που με αυτοθυσία «βούτηξε» στο κενό, από τα 15.000 πόδια, προκειμένου να σώσει αλεξιπτωτιστή που έπαθε εγκεφαλικό λίγο πριν το άλμα του από αεροπλάνο, πάνω από την Αυστρία, και τιμήθηκε από τον στρατιωτικό επίσκοπο του αυστριακού στρατού με το μετάλλιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Γ. Τσούπας, βρέθηκε στην Αυστρία. Έφεδρος λοχαγός στο 521 τάγμα πεζοναυτών, έχει περάσει από ειδικές εκπαιδεύσεις και κάνει άλματα με αλεξίπτωτο. «Οπότε μου δίνεται η ευκαιρία, και έχω τα χρήματα, συμμετέχω σε προγράμματα με αλεξιπτωτιστές και κάνω άλματα», λέει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα συμμετείχε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αυστρία. Ομάδα αλεξιπτωτιστών θα έκανε ελεύθερες πτώσεις από τα 15.000 πόδια από αεροπλάνο.

Βρισκόταν κοντά στην ανοιχτή πόρτα του αεροπλάνου, όταν ένας –ένας οι αλεξιπτωτιστές άρχισαν να βουτούν στο κενό. Λίγο πριν έρθει η σειρά του για το άλμα, είδε τον μπροστινό του να λιποθυμά και να πέφτει στο κενό. Δεν το σκέφτηκε. Βούτηξε από τα 15.000 πόδια για να τον πιάσει. «Όταν κάνουμε άλμα, για να έχουμε αντίσταση παίρνουμε τη στάση βατράχου, με ανοιχτά χέρια και πόδια. Για να τον προλάβω όμως έκλεισα τα χέρια και τα πόδια και βρέθηκα δίπλα του. Κατάφερα να τον πιάσω και να του ανοίξω το αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειωθεί ομαλά στο έδαφος», περιγράφει ο εκπαιδευτικός ήρωας.

Όπως αργότερα διαπιστώθηκε από το ιατρικό προσωπικό, ο άτυχος αλεξιπτωτιστής που λιποθύμησε, είχε υποστεί εγκεφαλικό. Σώθηκε όμως χάρη στην άμεση επέμβαση του Γεώργιου Τσούπα, του φύλακα – αγγέλου του. «Ούτε που το σκέφτηκα. Είναι τόση η αδρεναλίνη όταν βρίσκεσαι εκεί πάνω. Οι αλεξιπτωτιστές είμαστε μια οικογένεια. Έκανα το αυτονόητο. Βεβαίως όταν πάτησα γη, κατάλαβα ότι τα πόδια μου έτρεμαν», περιγράφει ο ίδιος.

Το ανδραγάθημα του 58χρονου εκπαιδευτικού δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο αυστριακός στρατός τον τίμησε με το μετάλλιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη των αλεξιπτωτιστών στις 29 Οκτωβρίου 2016.

Απέτρεψε διάρρηξη

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο 58χρονος σήμερα εκπαιδευτικός έβαζε τη ζωή του σε κίνδυνο για να προσφέρει σε έναν συνάνθρωπο. Ήταν φοιτητής στη Λαμία, όταν η εφημερίδα Λαμιακός Τύπος τού αφιέρωνε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Αφανής ήρωας». Τι είχε κάνει;

Ήταν φοιτητής στο τμήμα πληροφορικής, στο ΤΕΙ Λαμίας, όταν στις 29 Ιουνίου 1989, περίοδος εξεταστικής, είχε βγει έξω για να αγοράσει καπνό. «Είδα τρεις διαρρήκτες στο ζαχαροπλαστείο Family. Η πόρτα ήταν ανοιχτή προφανώς για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους. Δεν το σκέφθηκα. Μπήκα μέσα και τους ακινητοποίησα», περιγράφει πώς απέτρεψε την ολοκλήρωση της διάρρξης, εξηγώντας ότι είναι γνώστης πολεμικών τεχνών και συγκεκριμένα kyokushinkai karate και kravmaga- άμυνα της ισραηλινής αστυνομίας και στρατού.

«Δε φοβάμαι, όχι. Ίσως είμαι παρορμητικός», απάντησε σε σχετικό ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο 58χρονος, που επίσης συμμετείχε στο πειραματικό ταξίδι της Αργούς ως αργοναύτης. «Ήταν μια τρομερή εμπειρία. Με αίσθημα ευθύνης τραβούσα κάθε ημέρα το κουπί μου, κρατώντας στους ώμους μου την ιστορία του τόπου μας, την κουλτούρα και την κληρονομιά μας. Στο τέλος τα κατάφερα όπως και όλοι οι κωπηλάτες της Αργούς», αναφέρει.

Η πορεία του δεν είναι τυχαία. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού και μάλιστα με πολλές διακρίσεις στον πόλεμο της Κορέας το 1952- 1953, αλλά και στην Κύπρο.

Ο Γεώργιος Τσούπας, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια στο Βόλο. Κατάγεται από τα Γρεβενά, πρωτοδιορίστηκε όμως στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, και από το Βόλο ξεκίνησε την πορεία του ως εκπαιδευτικός. Τι θα έλεγε στους μαθητές του; «Να είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα. Να έχουν μέσα τους ανθρωπιά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου