ΤΟΠΙΚΑ

Κριτική στην …κριτική από τον Αντιδήμαρχο

κριτική-στην-κριτική-από-τον-αντιδή-505443

Μύδρους εναντίον όσων επικρίνουν το έργο πολιτισμού της δημοτικής αρχής εξαπέλυσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Απ. Φοινικόπουλος με αφορμή το Φεστιβάλ Πολιτιστικής Μεσογειάδας που υλοποιείται φέτος το καλοκαίρι.

Στόχος είναι το Φεστιβάλ να απλωθεί σε όλες τις συνοικίες της πόλης και να συνδεθεί και με τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Έτσι, εκτός από το Θερινό Δημοτικό Θέατρο, τους πολυχώρους Αχίλλειον, Παλιά Ηλεκτρική, Αποθήκες Τελωνείου, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Τσαλαπάτα (πρώην πλινθοκεραμοποιίο), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδας, στο πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη, στο διατηρητέο τελευταίο θερινό κινηματογράφο της πόλης Εξωραϊστική, στις συνοικίες, σε λιμανάκια (Σωρός), καθώς και στη μεγάλη παραλία της πόλης. Το Φεστιβάλ συγκεντρώνει καλλιτεχνικά σχήματα από την πόλη του Βόλου, το θεσσαλικό χώρο, την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους σε συνεργασία με τους φορείς που συμμετέχουν και εκτός από καλλιτεχνικά γεγονότα (θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά) περιλαμβάνει επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια, βραδιές ανάγνωσης με μουσική, εκδηλώσεις λόγου, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και συμμετέχουν οι Καλλιτεχνικός Οργανισμός – Δη.Πε.Θε., Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Βόλου, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Ο κ. Φοινικόπουλος τόνισε ότι χάρη στις εκδηλώσεις πολιτισμού που υλοποιούνται ο Βόλος ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες πόλεις μεσαίου μεγέθους και σημείωσε ότι όλα αυτά γίνονται χάρη στη συνεργασία και στην εξωστρέφεια που εφαρμόζεται.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ήταν επιτυχημένο το Χειμερινό Διεθνές Φεστιβάλ, το οποίο η δημοτική αρχή -όπως υπογράμμισε- το βρήκε καταργημένο και κενό περιεχομένου και πρόσθεσε ότι αναδομήθηκαν και λειτουργούν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ενώ επιτυχημένα χαρακτήρισε το Διεθνές Καρναβάλι, τη Ρεγκάτα και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.

Ο κ. Φοινικόπουλος επέκρινε όσους κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για τη διοργάνωση της Ρεγκάτας, τονίζοντας ότι η εκδήλωση έβαλε το Βόλο σε νέο χάρτη, ενώ για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής σημείωσε ότι τον ενδιαφέρει, παρά την κριτική που ασκήθηκε, να βλέπει γελαστά τα πρόσωπα των νέων, οι οποίοι μέσω των εκδηλώσεων εξοικειώνονται με την πόλη και την ιστορία της. Επίσης ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι «έκλεισαν τα μαγαζάκια» πολιτισμού στο Δήμο και ότι η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία έχει την εποπτεία όλων των πολιτιστικών δράσεων.

Από τις αναφορές του δεν έλειψε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Αχίλλειον, που φιλοξενεί και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια κ.ά. και σημείωσε ότι με την συνεργασία όλων μπορούν να επιτευχθούν πολλά πράγματα. Μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει έδαφος για εσωστρέφεια και γκρίνια και ότι πολιτισμός δεν γίνεται παρά μόνον όταν υπάρχουν υποδομές και θεσμοί. «Για πρώτη φορά εκπονήθηκε διετές σχέδιο πολιτιστικών δράσεων, η αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών χώρων με νέες προσθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φοινικόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο υπό ανακατασκευή κλειστό Δημοτικό Θέατρο χαρακτηρίζοντάς το… ιδιότυπο Ιντιάνα Τζόουνς, αφού όπως εξήγησε είναι σάπιο όλο το κτήριο λόγω του ότι δεν συντηρήθηκε ποτέ και σημείωσε ότι ήταν θαύμα που δεν κατέρρευσε. Επίσης το χαρακτήρισε θέατρο – φάντασμα αφού ποτέ μετά την κατασκευή του δεν παρελήφθη από την τότε δημοτική αρχή.

Ο Αντιδήμαρχος είπε ακόμη ότι οι υποδομές στην πόλη πρέπει να είναι αντάξιες του επιπέδου πολιτισμού, με στοιχειώδη και ασφαλή λειτουργία και πρόσθεσε πως ακόμη και τα κοινωνικά κέντρα στις συνοικίες της πόλης είναι λάθος κατασκευασμένα.

Όσον αφορά στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Μεσογειάδας, ανέφερε ότι ο Δήμος το υλοποιεί με δικούς του πόρους, από το υστέρημά του, πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ συνεργάζεται με όλα τα θέατρα της Θεσσαλίας κι όπως υπογράμμισε κάτι σημαντικό συμβαίνει στην πόλη.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του Δήμου με τους όμορους ΟΤΑ και ιδίως με τη Νέα Ιωνία ο κ Φοινικόπουλος είπε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες σε συνεργασία και με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Πορταριάς και Ιωλκού και πρόσθεσε ότι όποιος επιθυμεί να συμβάλλει δεν αποκλείεται.

 

Ο Δήμαρχος Βόλου

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης τόνισε ότι ζητούμενο με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι η ανάδειξη του πολιτισμού πριν και κατά τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και εξήγησε ότι το Φεστιβάλ Πολιτιστικής Μεσογειάδας το υλοποιεί μόνος του ο Δήμος, με ίδιους πόρους, παρά το ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας. Ο κ. Βούλγαρης είπε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις θα γίνουν με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου και πρόσθεσε ότι συνεργασίες αναπτύσσονται με τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις, ώστε το δίκτυο πολιτισμού να απλωθεί σε όλη την Θεσσαλία. Κλείνοντας ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι η Πολιτιστική Μεσογειάδα ακουμπά σε όλη τη Θεσσαλία και πως το 2011 και το 2012 θα περιλαμβάνει και τους ΟΤΑ της Μαγνησίας μετά τον Καλλικράτη.

Στο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Μεσογειάδας που ξεκινάει στις 4 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Αυγούστου αναφέρθηκαν και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Δημ. Μαραγκόπουλος και Σπ. Μαβίδης. Ο κ. Μαραγκόπουλος είπε ότι θα πραγματοποιηθούν 18 μουσικές εκδηλώσεις από εννέα συγκροτήματα στις συνοικίες και την παραλία και έκανε λόγο για έναν ευέλικτο πρόγραμμα που θα καλύψει όλα τα γούστα.

Ο κ. Μαβίδης ανέφερε ότι το ΔΗΠΕΘΕ συμμετέχει στη γιορτή της πόλης, έχει αναπτύξει συνεργασία με τα 10 από τα 16 ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και πρόσθεσε ότι στο Βόλο γίνονται πάρα πολλά σε σχέση με άλλες πόλεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου