ΤΟΠΙΚΑ

«Αδυνατούμε να λειτουργήσουμε». Αγωνία για τη συμβουλευτική μαθητών

αδυνατούμε-να-λειτουργήσουμε-αγων-624992

Ο προθάλαμος στην έξοδο από το ασανσέρ και ένα πολύ μικρό γραφείο, όπου δεν χωρά ούτε το ένα τρίτο του εξοπλισμού του, είναι η νέα στέγη για το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Μαγνησίας, στον 2ο όροφο του πύργου του Μουρτζούκου, στην έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μεταφορά του εξοπλισμού του κέντρου έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα πρώην γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η υπηρεσία όμως ακόμη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μέρος του εξοπλισμού διαμοιράστηκε στους ορόφους του κτιρίου Μουρτζούκου και άλλο μέρος στα σχολεία.

Η υπηρεσία έχει απομείνει με τα απολύτως απαραίτητα, στριμωγμένη σε 50 τ.μ. -όσο είναι ολόκληρος ο «όροφος» του κτιρίου- και έως και χθες, οι τρεις υπάλληλοι προσπαθούσαν να συμμαζέψουν, να τακτοποιήσουν και να κάνουν τις απαιτούμενες εργασίες για να συνδέσουν υπολογιστές και τα απαραίτητα για τη δουλειά τους μηχανήματα.

Αναγκαστικά η συμβουλευτική σε μαθητές θα καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής σε μαθητές και τις οικογένειές τους το απόγευμα, όπως προβλέπεται για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, βάσει της υπουργικής απόφασης. Αυτό στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως και το πρωί θα είναι δύσκολη η συμβουλευτική. Έχουμε ενημερώσει την υπηρεσία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Παιδείας ότι στην πράξη δεν μπορούμε να επιτελέσουμε το έργο μας. Είναι τόσο απλό», ανέφερε ο υπεύθυνος συμβουλευτικής, Σταύρος Κατσούρας.

Σε εκκρεμότητα υπάρχουν περισσότερες από 50 αιτήσεις παιδιών για ατομική συμβουλευτική, σύμφωνα με τον κ. Κατσούρα. «Περιμένουμε μήπως καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα για να παρέχουμε συμβουλευτική στους μαθητές κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, με την αξιοποίηση του ογδόου ορόφου. Να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τα παιδιά. Γιατί σε αυτά τα γραφεία δεν υπάρχει δυνατότητα συμβουλευτικής. Το μόνο που εγγυόμαστε είναι ότι το επόμενο διάστημα θα τρέξει κανονικά το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, αρχικά στα λύκεια και στη συνέχεια στα γυμνάσια. Αυτό το εγγυόμαστε. Αυτό για το οποίο έχουμε πολύ σοβαρές αμφιβολίες αν μπορέσουμε ανταποκριθούμε είναι η ατομική συμβουλευτική σε οικογένειες και παιδιά. Και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος θεσμός να το υποστηρίξει», τόνισε ο κ. Κατσούρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου