ΤΟΠΙΚΑ

Σάλος για διπλο-νοικιασμένο μαγαζί στο Ν. Πήλιο

σάλος-για-διπλο-νοικιασμένο-μαγαζί-στ-627271

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου έρχεται το θέμα με δημοτικό κατάστημα στη Λαμπινού που φέρεται να νοικιάστηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών σε δύο διαφορετικούς επιχειρηματίες: στον πρώτο κατόπιν δημοπρασίας, και στον δεύτερο με απευθείας ανάθεση. Ενώ ο πρώτος έτρεχε να βγάλει άδεια λειτουργίας, ο δεύτερος δούλευε κανονικά το μαγαζί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα που ανέδειξε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, έρχεται προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, προκειμένου να υπογραφεί το κοινό υπόμνημα που θα κατατεθεί στην Πταισματοδίκη στην οποία ανατέθηκε η προκαταρκτική.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα βγήκε στην επιφάνεια μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έχει κληθεί να καταθέσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο που ψήφισε την ενοικίαση του νοικιασμένου καταστήματος.

Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αποφασίστηκε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων –πλην της μείζονος μειοψηφίας- να εκπροσωπήσει ο δικηγόρος που ορίστηκε, ο κ. Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος. Ο κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε χθες και πήρε αναβολή για την κατάθεση του υπομνήματος που θα πρέπει να υπογραφεί από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Η ομάδα της μείζονος μειοψηφίας έχει δικό της δικηγόρο, τον κ. Σπύρο Δεσύλλα, μέσω του οποίου έχει ήδη καταθέσει –από τις 5 Δεκεμβρίου- το υπόμνημά της που αφορά στην υπόθεση. Η μείζονα μειοψηφία ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία ενημέρωση, ή εικόνα, επί τους ζητήματος, το οποίο χειρίζεται η δημοτική αρχή μέσω των στελεχών της. Η ίδια –υποστηρίζει- ψηφίζει την ενοικίαση των δημοτικών καταστημάτων προς όφελος τόσο του δήμου όσο και των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο επιφυλάσσεται –όπως αναφέρεται στο υπόμνημα- σε περίπτωση που αποδειχθεί το περιεχόμενο της ανώνυμης καταγγελίας –και άρα τυχόν παραπλάνηση της αντιπολίτευσης- να κινηθεί και η ίδια κατά της δημοτικής αρχής.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, ο θιγόμενος επιχειρηματίας, Χρήστος Κωστάκης, που είδε το μαγαζί που νοίκιασε σε δημοπρασία να το δουλεύει άλλος επιχειρηματίας, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Ν. Φορτούνα και του αρμοδίου αντιδημάρχου, Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Ο τελευταίος, μετά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υποστηρίζοντας –όπως και την πρώτη φορά κατά την οποία δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στοιχεία, τα οποία έως και χθες δεν κοινοποίησε- ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά καταστήματα, ένα στο Καλαμάκι και ένα στη Λαμπινού.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Κωστάκης έχει νοικιάσει το δημοτικό κατάστημα στο Καλαμάκι, με απόφαση εκμίσθωσης που λήφθηκε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 24/4/2015 και η δημοπρασία έγινε μετά από απόφαση της οικονομικής επιτροπής στις 6/10/2015.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι για τη δημοπρασία του καταστήματος στη Λαμπινού, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση στις 31/8/2015, έγιναν δύο άγονες δημοπρασίες στις 5/11/2015 και στις 17/12/2015 και στις 27/1/2016 το κατάστημα νοικιάστηκε στον άλλο επιχειρηματία με απευθείας ανάθεση. «Η Εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της και να διερευνήσει το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μαγαζιά», υποστήριξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Το τοπογραφικό

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο ιδιοκτήτης της Pelio Land, Χρήστος Κωστάκης, υποστηρίζει ότι το δικό του κατάστημα ήταν αυτό που ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μίσθωσε απευθείας σε άλλον επιχειρηματία, και μάλιστα δημοσιεύει τοπογραφικό το οποίο του χορήγησε ο πρώην αντιδήμαρχος, Ευ. Ντόβας. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δεν απευθύνθηκε στον κ. Ντόβα, διότι έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Μάιο από τη θέση του επικαλούμενος κόπωση, όπως άλλωστε είχε καταγραφεί στις 31/5/2016.

Στο τοπογραφικό (φωτο 1) επισημαίνεται από τον κ. Ντόβα με κόκκινη κουκίδα η ακριβής θέση του ακινήτου που νοίκιασε ο κ. Κωστάκης και είναι το ακίνητο που σήμερα λειτουργεί άλλος επιχειρηματίας.

Όπως φαίνεται και στο έγγραφο (φωτο 2) που υπογράφει ο κ. Ντόβας, και που συνοδεύει τα τοπογραφικά με τις θέσεις των τεσσάρων συνολικά ακινήτων που πήρε σε δημοπρασία ο κ. Κωστάκης, τα στοιχεία προσκομίστηκαν κατόπιν αίτησης του επιχειρηματία, ο οποίος εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να εκδώσει άδεια λειτουργίας, αλλά αδυνατούσε, γιατί το σύνολο των δημοτικών ακινήτων ήταν παράνομα, όπως υποστηρίζει. Τις εκκρεμότητες έναντι του νόμου των υπό ενοικίαση δημοτικών καταστημάτων είχε παραδεχθεί ο θεματικός αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος, όπως καταγράφεται σε επίσης πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στις 12 Ιουνίου 2016.

Ανακοίνωση από το Δήμο Βόλου

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από το Δήμο Βόλου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Προς άρση κάθε παρεξήγησης, που με δεδομένο το νοσηρό κλίμα που συγκεκριμένες πολιτικο-δημοσιογραφικές πλευρές επιχειρούν να συντηρούν, προκειμένου να καλύπτουν τα εγκλήματα της διαπλεκόμενης παρέας σε βάρος της πόλης μας, ο Δήμος Βόλου ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι οι αποκαλύψεις σε κυριακάτικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για «αδικοπραξίες» σε εκμισθώσεις δημοτικών ακινήτων, που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, ουδεμία σχέση έχουν με το Δήμο Βόλου, αλλά αναφέρονται σε άλλο Δήμο της Μαγνησίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, αλλά για μια απλή αστοχία και ότι θα υπάρξει και από την πλευρά της εφημερίδας επανόρθωση, προς άρση των όποιων ενδεχομένως αρνητικών εντυπώσεων μπορεί να προκλήθηκαν.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου καθημερινά αγωνίζεται για τη διασφάλιση των συμφερόντων της πόλης και των πολιτών, με όρους διαφάνειας και νομιμότητας, μακριά από διαπλοκές και ύποπτες συναλλαγές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου