ΤΟΠΙΚΑ

Απαντούν… με κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

απαντούν-με-κινητοποιήσεις-οι-συντα-627468

Με τη μαζική τους συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου «απαντούν» οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας στις παροχές Τσίπρα, τις οποίες χαρακτηρίζουν χαρτζιλίκι και ψίχουλα.

Την ημέρα του συλλαλητηρίου θα αναχωρήσουν από το Βόλο, στις 12 το μεσημέρι από το Δημαρχείο, λεωφορεία που θα μισθωθούν για να μεταφέρουν τους συνταξιούχους στην Αθήνα.

Χθες, σε συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ Θανάσης Κοντονίνας κατήγγειλε πως το 2016 από τους συνταξιούχους αφαιρέθηκε ποσό 870 εκατ. ευρώ από περικοπές και τώρα όπως είπε «θα μας δώσουν 617.000.000 ευρώ. Δε λέω ότι αυτό δεν αποτελεί βοήθεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά δεν πρόκειται για παντεσπάνι, αλλά για ξεροκόμματο». Επιπλέον ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι έχασαν από τα μνημόνια 45 δις συν τα αποθεματικά των ταμείων, ήτοι ένα ποσό που φθάνει τα 100 δισ. «Θα πρέπει οι συνάδελφοι να σηκωθούν από τους καναπέδες και να βγουν στους δρόμους, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο της Πέμπτης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΤΣΑ, Κώστας Λαούδης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι συνταξιούχοι μαζικά να στείλουν ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση. «Νομίζω ότι χρειάζεται η στήριξη του κόσμου. Αν αυτές οι διεκδικήσεις δε δείξουν τη δυναμική μας, τα προβλήματα δε θα λυθούν με κριτική από τους καναπέδες», ανέφερε.

Επώδυνα χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν αδειάσει το πορτοφόλι όλων, ο Αγγελος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του συλλόγου συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, επισημαίνοντας από την πλευρά του ότι «ο λαός υποφέρει και εμείς πρέπει να πολεμήσουμε την κυβέρνηση με τον αγώνα μας».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Γιώργος Ρούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου συνταξιούχων ΙΚΑ, λέγοντας ότι και άλλα συνταξιουχικά σωματεία πρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει περικοπές ύψους 1.600.000.000 δις ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα μέσω του επαν-υπολογισμού των συντάξεων. Οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση 37%. Σε μας τους παλιούς η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ως μια γροθιά να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση που μας εμπαίζει και μας κοροϊδεύει», είπε με τη σειρά του.

Από το Σύλλογο συνταξιούχων της ΑΓΕΤ, τέλος, ο πρόεδρος Θανάσης Μούτος εκτίμησε ότι οι περικοπές δε θα σταματήσουν εάν δε φτάσουν οι συντάξεις τα 360 ευρώ. «Συνυπεύθυνοι για την κατάντια μας θα είμαστε εμείς αν καθίσουμε στον καναπέ. Οι συνάδελφοι πρέπει να συμμετέχουν, και όχι μόνο να μας βρίζουν και να κάνουν κριτική τι κάναμε εμείς ως διοικήσεις», σημείωσε επί λέξει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου