ΤΟΠΙΚΑ

Νοίκιασαν νοικιασμένο μαγαζί

νοίκιασαν-νοικιασμένο-μαγαζί-629103

ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Δεν πίστευε στα μάτια του επιχειρηματίας στο Νότιο Πήλιο, όταν είδε το μαγαζί που είχε νοικιάσει ο ίδιος από το Δήμο στη Λαμπινού, και για το οποίο «έτρεχε» σχεδόν ένα χρόνο για να βγάλει άδεια -επειδή η δημοτική αρχή πριν το βγάλει σε διαγωνισμό δεν είχε φροντίσει να το νομιμοποιήσει- να το δουλεύει άλλος επιχειρηματίας… Επιχειρηματίας το νοίκιασε επίσης από το Δήμο, μετά από παραχώρηση με απευθείας μίσθωση που έκανε η δημοτική αρχή σχεδόν ένα μήνα αφού το συγκεκριμένο κατάστημα είχε κατακυρωθεί στον πρώτο!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Pelio Land, Χρήστο Κωστάκη που… έκανε το λάθος να κατέβει σε διαγωνισμό στο δήμο Νοτίου Πηλίου και να διεκδικήσει τέσσερα δημοτικά ακίνητα, που βγήκαν σε ενοικίαση. Όπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, τον περασμένο Ιούνιο, ο Χρήστος Κωστάκης πλειοδότησε και στους τέσσερις διαγωνισμούς, όμως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια για να λειτουργήσει τα καταστήματα επειδή και τα τέσσερα ήταν παράνομα! Τότε υπήρξε και παραδοχή από πλευράς του αντιδημάρχου Δημ. Νασιόπουλου ότι στόχος ήταν να καταγραφεί, αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον, και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των δημοτικών ακινήτων. Ο δήμος κινητοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση των κτιρίων του κατόπιν εορτής… Ο επιχειρηματίας έχασε -περιμένοντας τα απαραίτητα έγγραφα από το Δήμο για να βγάλει άδεια- τόσο την πασχαλινή περίοδο όσο και την περίοδο του καλοκαιριού…

Μια περίοδο που όμως δεν έχασε άλλος επιχειρηματίας που πήρε με απευθείας μίσθωση από το Δήμο το ένα από τα τέσσερα ήδη νοικιασμένα καταστήματα, για το οποίο ο Χρήστος Κωστάκης είχε υπογράψει συμφωνητικό και πλήρωσε ετήσιο μίσθωμα στα δημοτικά ταμεία!

«Φίλος μου που με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν είχα υπενοικιάσει το δημοτικό κατάστημα στη Λαμπινού. Όχι του είπα… Και τότε έμαθα, ότι βρισκόταν άλλος επιχειρηματίας μέσα και το δούλευε. Δούλευε το δημοτικό κατάστημα για το οποίο εγώ είχα πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό, πλήρωνα ενοίκιο στο δήμο και δεν μπορούσα να το ανοίξω από τη στιγμή που δεν μπορούσα να βγάλω άδεια λειτουργίας γιατί ήταν παράνομο», περιγράφει ο κ. Κωστάκης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την απίστευτη περιπέτεια που ζει.

Ο ίδιος αναφέρεται στα γεγονότα που τον οδήγησαν στο να στραφεί νομικά εναντίον της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου, υποβάλλοντας μήνυση.

Στις 6 Οκτωβρίου 2015 κατεβαίνει σε φανερή πλειοδοτική δημοπρασία του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Πλειοδοτεί για τέσσερα δημοτικά καταστήματα. Ένα από αυτά αφορά σε περίπτερο παραδοσιακών γλυκών μεταξύ Πρόπαν και Λαμπινούς.

Η σύμβαση της μίσθωσης για το συγκεκριμένο κατάστημα υπογράφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

Ξεκινά διαδικασία για την έκδοση άδειας. Ζητά από το Δήμο τα απαιτούμενα έγγραφα και διαπιστώνει ότι τόσο το συγκεκριμένο δημοτικό κατάστημα όσο και τα άλλα τρία είναι παράνομα. Δεν διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο. Ο ίδιος πληρώνει ενοίκιο αλλά δεν μπορεί να δουλέψει τα καταστήματα. Δεν μπορεί να βγάλει άδεια λειτουργίας από τη στιγμή που είναι παράνομα.

Ξεκινά ολόκληρος Γολγοθάς… Επανειλημμένες αιτήσεις στο δήμο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο για να λάβει τα απαιτούμενα έγγραφα. Ο δήμος ξεκινά διαδικασία νομιμοποίησης των ακινήτων που έβγαλε σε διαγωνισμό κατόπιν εορτής κι ενώ ο Χρήστος Κωστάκης έχει χάσει την περίοδο του Πάσχα και του καλοκαιριού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο με εξώδικο προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου ζητά να του χορηγηθούν τα απαιτούμενα έγγραφα για να βγάλει άδεια λειτουργίας και να μπορέσει να δουλέψει τα μαγαζιά, δίνοντας προθεσμία 10 ημερών…

Το ότι δεν πήρε καμία απάντηση ήταν το λιγότερο…

Βρήκε μέσα στο μαγαζί της Λαμπινούς που είχε κατακυρωθεί στον ίδιο, άλλον… ενοικιαστή να το δουλεύει!

Άρχισε να το ψάχνει. Όπως καταγγέλλει, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το ακίνητο που είχε νοικιάσει ο ίδιος βγήκε εκ νέου σε δημοπρασία μέσα στο Δεκέμβριο, ένα μήνα αφότου ο ίδιος είχε υπογράψει συμφωνητικό με το Δήμο! Μάλιστα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το δεύτερο διαγωνισμό φέρει τον ίδιο αριθμό (233) με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε ο ίδιος.

Ο δεύτερος διαγωνισμός κρίθηκε δύο φορές άγονος και τελικώς το κατάστημα που ήταν ήδη νοικιασμένο στο όνομα του κ. Κωστάκη παραχωρήθηκε με απευθείας μίσθωση σε άλλον επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα πλήρωνε και μικρότερο ενοίκιο, 150 ευρώ, σε σχέση με το ενοίκιο των 160 ευρώ που ήδη είχε καταβάλλει ο ιδιοκτήτης της Pelio Land.

Ο δεύτερος ενοικιαστής του ίδιου δημοτικού καταστήματος, άρχισε να το δουλεύει με προσωρινή άδεια.

Ήδη ο κ. Κωστάκης έχει καταθέσει μήνυση κατά του Δήμου Νοτίου Πηλίου. «Το επόμενο βήμα θα είναι οι αγωγές», διαμηνύει ο ίδιος.

«Όλα τα πρώτα έγγραφα που έχω στα χέρια μου περιγράφουν το ίδιο ακίνητο. Υπάρχουν συγκεκριμένα τοπογραφικά. Μετά από δύο μήνες άρχισαν να μου λένε για ένα… γιαπί», ανέφερε ο ίδιος.

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία

Τη μήνυση με την οποία ο κ. Κωστάκης στρέφεται κατά του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Νικ. Φορτούνα, του αντιδημάρχου οικονομικών, Μιλτ. Παπαδημητρίου και κατά παντός υπευθύνου ζητώντας την ποινική τους δίωξη για παράβαση καθήκοντος, απόπειρα απάτης και απόπειρα εκβίασης, υπέβαλλε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελία Βόλου μετά από ανώνυμη καταγγελία για τις διαδικασίες δημοπράτησης δημοτικών καταστημάτων στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Διαδικασίες που είχαν αναδειχθεί και μέσα από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ με αφορμή τις περιπέτειες του ιδιοκτήτη της Pelio Land.

Ήδη, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, έχουν κληθεί να καταθέσουν στελέχη της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σιγή… ασυρμάτου

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο πλαίσιο του ρεπορτάζ είχε φροντίσει να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών Νοτίου Πηλίου, κ. Μιλτιάδη Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου είχε ισχυριστεί ότι στη Λαμπινού υπάρχουν δύο διαφορετικά καταστήματα και ότι ο ιδιοκτήτης της Pelio Land «δεν κατάλαβε ποιο πήρε» και είχε δεσμευτεί μάλιστα να διαθέσει στοιχεία στην εφημερίδα. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δεν δημοσίευσε το ρεπορτάζ, περιμένοντας τα στοιχεία. Έκτοτε, στις επανειλημμένες προσπάθειες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για επικοινωνία, ο αντιδήμαρχος δεν ανταποκρίθηκε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου