ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για το πάρκινγκ στην Πλατεία Πανεπιστημίου

προβληματισμός-για-το-πάρκινγκ-στην-π-851206

Η διαδικασία της αναζήτησης συμβούλου μέσω νεοπαγούς θεσμικού πλαισίου της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Πανεπιστημίου και για τη λειτουργία του Θεματικού Πάρκου της Αργούς, βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου από όλες τις παρατάξεις, καθώς πρόκειται για έναν νεοεισαγόμενο θεσμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, απαντώντας στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, επισήμανε ότι η διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ δεν είναι πανάκεια, αλλά θα αξιοποιηθεί από το Δήμο Βόλου, αφού υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΥΠΕΣΣΔΑ και σχετικές αποφάσεις από τον προηγούμενο Αύγουστο στη διαδικασία για την κατασκευή τόσο του υπόγειου πάρκινγκ και τη διαμόρφωση της Πλατείας Πανεπιστημίου, καθώς και την επιλογή ΣΔΙΤ για τη λειτουργία Θεματικού Πάρκου της Αργούς.
Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι οι προτάσεις του ειδικού συμβούλου που θα επιλεγεί θα εξεταστούν διεξοδικά από το δημοτικό συμβούλιο που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.
Όσον αφορά στην έγκριση των όρων διακήρυξης για την εκτέλεση των εργασιών «Υποστήριξη του Δήμου Βόλου στην Προσυμβατική Διαδικασία επιλογής ΣΔΙΤ για την κατασκευή υπόγειου parking και διαμόρφωση της πλατείας του Πανεπιστημίου στο Δήμο Βόλου», η συνολική δαπάνη των εργασιών προβλέπεται ν’ ανέλθει συνολικά στο ποσό των 96.000 Ευρώ (51.000 Ευρώ για την Α φάση και 45.000 Ευρώ για την Β φάση), θα βαρύνει την πίστωση του Κ.Α. 30-7322.025 του δημοτικού προϋπολογισμού του έτους 2007 και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θησέας» του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.
Αντικείμενο της διακήρυξης είναι η πρόσληψη συμβούλου υποστήριξης του Δήμου Βόλου για την υλοποίηση του έργου «Υποστήριξη του Δήμου Βόλου στην προσυμβατική διαδικασία επιλογής ΣΔΙΤ για την Κατασκευή του έργου.
Οι μειοψηφίες επισήμαναν την ανάγκη το θέμα να συζητηθεί επί της ουσίας, διότι είναι καθαρά πολιτικό, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία, που πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο Δήμο Βόλου.
Ο πρώην δήμαρχος Κυριάκος Μήτρου μάλιστα υπεραμύνθηκε αυτής της επιλογής που όπως τόνισε ξεκίνησε στη δική του θητεία, σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει, ειδικά για το έργο του υπόγειου πάρκινγκ, πριν γίνουν οι όποιες προτάσεις από τον ειδικό σύμβουλο, να έχουν δοθεί οι πολιτικές κατευθύνσεις από το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να προβλεφθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην πορεία.
Οι κ.κ. Αντ. Παππάς και Κων. Νίκου διαφώνησαν πλήρως με τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα” της δημοτικής περιουσίας και έκαναν αναφορά στα παραδείγματα των συμβάσεων με τη ΓΕΚ για Τσαλαπάτα και το γκαράζ της Όγλ, προκαλώντας την αντίδραση του Κ. Μήτρου που απαντώντας στους δύο παραπάνω αλλά και στο Μαργαρίτη Πατσιαντά που ζήτησε από τη δημοτική αρχή μέχρι το Μάιο να φέρει τις δύο αυτές συμβάσεις προς συζήτηση στο συμβούλιο, που υπεραμύνθηκε των επιλογών της προηγούμενης δημοτικής αρχής .
Τις επιφυλάξεις του για το θεσμό του ΣΔΙΤ εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χαρ. Σκυργιάννης, ενώ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημ. Δερβένης με παρέμβασή του στη συζήτηση διευκρίνισε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για ΣΔΙΤ, αλλά για συμβάσεις παραχώρησης με στόχο την αναζήτηση συμβούλου και υπογράμμισε ότι μέσω των ΣΔΙΤ δεν υπάρχει απόδοση οφέλους στους ιδιώτες. Παρατήρησε επίσης ότι θα πρέπει στην αναζήτηση συμβούλου να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, όπως τόνισε, θα πρέπει όποιος αναλάβει τη διαδικασία τόσο για το υπόγειο πάρκινγκ, όσο και για το θεματικό πάρκο να έχει εξειδίκευση, διότι πρόκειται ειδικά στην περίπτωση του Θεματικού Πάρκου για έργο που δεν έχει προηγούμενο.
Την αντίθεσή της στη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στην πλατεία Πανεπιστημίου αλλά και στη διαδικασία ΣΔΙΤ εξέφρασε και η δημοτική κίνηση “Παρέμβαση Πολιτών” που ζήτησε και πήρε το λόγο στη συνεδρίαση με τον εκπρόσωπό της κ. Ι. Αντωνιάδη.
“Όχι μόνο δεν ξεπουλάμε καμία περιουσία, αλλά θα την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα απάντησε ο δήμαρχος Βόλου Αλ. . Βούλγαρης, επαναλαμβάνοντας ότι τα δύο αυτά έργα θα συζητηθούν αναλυτικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης των προτάσεων των ειδικών συμβούλων που θα επιλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Βόλου με την ευκαιρία αυτή ανέφερε επίσης ότι η δημοτική αρχή μελετά ήδη διάφορα εναλλακτικά σενάρια για την ανακούφιση των καταστηματαρχών της Πλατείας Πανεπιστημίου, ενώ για το υπόγειο πάρκινγκ ανέφερε ότι είναι ένα έργο που συνδυάζεται με την Πλατεία και το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσει ανταποδοτικά, προκειμένου ο Δήμος να αποσβέσει το δάνειο που ελήφθη για τις απαλλοτριώσεις, διατηρώντας ωστόσο και πάλι την επιφύλαξη όσον αφορά την σκοπιμότητα δημιουργίας γκαράζ στο κέντρο της πόλης, όταν όπως επισήμανε η δημοτική αρχή σχεδιάζει ήδη την κατασκευή χώρων στάθμευσης περιμετρικά της πόλης.
Ο κ. Βούλγαρης υπογράμμισε επίσης ότι θα επιδιώξει την εξασφάλιση πόρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα το ΕΤΕΡΠΣ, ενώ για το Θεματικό Πάρκο επανέλαβε ότι είναι μία μεγάλη επένδυση με επίκεντρο την Αργώ.

Επιχορηγήσεις
στα σωματεία
Στο μεταξύ κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η οικονομική επιχορήγηση των Αθλητικών Σωματείων του 2007 με το ποσό των 159.700 ευρώ, ( λευκό η παράταξη του κ. Κ. Μήτρου).

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Απόστολος Φοινικόπουλος προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του μαζικού και λαϊκού αθλητισμού, στη βάση κυρίως των υποδομών στο κάθε άθλημα και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη κατανομή που θα γίνει θα αναζητηθεί η φόρμουλα ώστε να μην αδικηθεί κανένα ερασιτεχνικό σωματείο.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι κ.κ. Κ. Μήτρου, Σπ. Γάτος, Αντ. Παππάς και Τ. Στρατηγόπουλος παρατήρησαν ότι υπήρξε επιλεκτική κατανομή σε ορισμένα σωματεία που χρηματοδοτούνται πρώτη φορά και ζήτησαν να υπάρξει δικαιότερη κατανομή σε σωματεία που έχουν διακρίσεις και μεγάλη αθλητική δραστηριότητα.
“”Δεν πρέπει να καταδικάζουμε στην αφάνεια σωματεία που επιτελούν έργο στην τοπική μας κοινωνία και δεν έχουν απαραίτητα μεγάλες διακρίσεις ανταπάντησε ο αντιπρόεδρος του ΑΟΔΒ και πρόεδρος του ΕΑΚ Απόστολος Καψιώτης, σημειώνοντας επίσης ότι ενισχύονται 48 αθλήματα στην κατεύθυνση της υποστήριξης όλων όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας καθαρά συμβολικά και με στόχο να ενισχυθεί κυρίως ηθικά η προσφορά τους στον Αθλητισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου