ΤΟΠΙΚΑ

Το Οικονομολογικό Επάγγελμα και ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

το-οικονομολογικό-επάγγελμα-και-ο-ρόλ-629559

Οι συνεχείς και σε παγκόσμιο επίπεδο αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, οδηγούν στην ενίσχυση του ρόλου των επιστημών και των επιστημόνων και ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την οικονομική επιστήμη και τους οικονομολόγους. Στη συγκεκριμένη επιστήμη αναπτύσσονται συνεχώς νέες σκέψεις και ρεύματα, ενώ οι οικονομολόγοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των πορισμάτων τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά τη γνώμη μου αποστολή της επιστήμης είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο, να στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη του, την ελευθερία, την ευτυχία του και όχι να μετατρέπεται σε εργαλείο κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Η οικονομική επιστήμη θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μέσου εξυπηρέτησης συλλογικών και ατομικών αναγκών και όχι στη μονοσήμαντη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το κέρδος είναι αποδεκτό στο πλαίσιο της οικονομικής δραστηριότητας, ως κίνητρο για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την ευρεσιτεχνία και την οικονομική μεγέθυνση, στοιχεία που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο οικονομολόγος αυτές τις εποχές έχει επωμισθεί μεγάλο έργο για λογαριασμό της πολιτείας , είναι επιφορτισμένος με μεγάλες ευθύνες, είναι κακοπληρωμένος και οι νέοι συνάδελφοί μας αν δεν είναι άνεργοι, εργάζονται με μισθούς μεσαίωνα. Τα φορολογικά μέτρα των τελευταίων ετών και η νέα ασφαλιστική νομοθεσία που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του έτους οδηγούν τους ανθρώπους που ασχολούνται με το οικονομολογικό επάγγελμα σε όποια έκφανση του στη συρρίκνωση τους. Ακόμα όμως και σε αυτές τις συνθήκες ο οικονομολόγος πρέπει να επιδιώκει την ενίσχυση της γνώσης του και τη διάχυση της, με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, στον κλάδο μας αλλά και στην κοινωνία.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε) ιδρύθηκε το 1980 με το Ν. 110/80 και σύμφωνα με το θεσμικό του πλαίσιο είναι επιστημονικός σύμβουλος τη πολιτείας κα της κοινωνίας. Η άποψη μου είναι πως το Οικονομικό Επιμελητήριο θα πρέπει να προασπίζει όλους τους κλάδους των οικονομολόγων (φοροτεχνικοί, τραπεζικοί, εφοριακοί, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ορκωτοί, ασφαλιστικοί σύμβουλοί) και να διεκδικεί τη χειραφέτηση τους από ιδεοληψίες και περιορισμούς.

Το Ο.Ε.Ε. εκλέγει τους εκπροσώπους του ανά τριετία. Στις 11 Δεκεμβρίου 2016 από τις 08:00 ως τις 18:00 στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία) θα κληθούν οι συνάδελφοι να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέας Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλίας και της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (Σ.τ.Α.)

Πιστεύω πως ο ρόλος του επιστήμονα και ειδικά του οικονομολόγου δε γίνεται να είναι απολίτικος όπως κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν ως κυρίαρχη άποψη. Στην επιστήμη μας δεν υπάρχουν ουδέτερες τεχνοκρατικές λύσεις. Κάθε τεχνοκρατική πρόταση έχει πολιτικές, ηθικές και οικονομικές αφετηρίες. Κάθε λύση επηρεάζει και υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, τάξεις, ομάδες και πολιτικές. Προσωπικά αποδέχομαι τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, αλλά θεωρώ προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της την ενεργή ανάμιξη του κράτους για τη θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου.

Από την άλλη μεριά προτεραιότητα της πολιτείας θα πρέπει να είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και η δίκαιη κατανομή του δημόσιου πλούτου και των μεταβιβαστικών πληρωμών, ασφάλισης και πρόνοιας, στους πολίτες. Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα δίνει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν κάθε Έλληνα πολίτη, καθορίζοντας το παρόν του και τις προσδοκίες για το μέλλον του και ως οικονομολόγοι θα πρέπει να είμαστε παρόντες στη διαμόρφωση της.

Με αυτές τις σκέψεις και με μια εξαιρετική ομάδα –κατά τη γνώμη μου-οικονομολόγων διεκδικούμε τη ψήφο των συναδέλφων του Νομού Μαγνησίας με την παράταξη της Προοδευτικής Δημοκρατικής Συνεργασίας Οικονομολόγων.

.

Τσιμπανάκος Δημήτριος

Οικονομολόγος- Φοροτεχνικός

Υποψήφιος για την Τοπική Διοίκηση Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε.

με την Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου