ΤΟΠΙΚΑ

Απαξίωση στο αίτημα ενημέρωσης

απαξίωση-στο-αίτημα-ενημέρωσης-851206

Με την αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους να είναι διάχυτη μεταξύ των εργαζομένων στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ κατήγγειλε χθες την απαξίωση και συστηματική άρνηση εκ μέρους του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Απόστολο Φοινικόπουλο να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπαλλήλων στον ΚΟΔΒ για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Την Τετάρτη οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν την παραίτηση του αντιδημάρχου.

Η καταγγελία βρήκε συμπαραστάτες στο πρόσωπο της προέδρου του ΔΟΥΚ Ντίνας Παπαστεφάνου, καθώς και σε αυτό τον οργανισμό η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί χαρακτηριστικά, αλλά και στη ΔΑΣ που είχε καταθέσει σχετική επερώτηση, η οποία και συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Ο κ. Φοινικόπουλος παίρνοντας το λόγο ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά πως το πρόβλημα που προκύπτει από την καθυστέρηση των οφειλομένων στους εργαζομένους στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό κινείται στα νόμιμα πλαίσια. «Από το 2009 πληρώνονται κανονικά στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα. Αυτό έγινε κανονικά Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, τον Απρίλιο πήραν τα χρήματα τους με πέντε ημέρες καθυστέρηση και τον Μάιο με δέκα ημέρες», σημείωσε ο κ. Φοινικόπουλος και πρόσθεσε πως το πρόβλημα οφείλεται στην καθυστέρηση των αποδόσεων από το δήμο Βόλου εξαιτίας των μειωμένων εισροών.

Από τις απαντήσεις ωστόσο του κ. Φοινικόπουλου δεν καλύφθηκε ο κ. Παππάς, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να μιλήσει η πρόεδρος των εργαζομένων ώστε να «μη θεωρηθούν λαϊκισμοί αυτά που θα πω».

Η νέα πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του ΚΟΔΒ Ντίνα Φώτου επέμεινε στη θέση της πως ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση επί των οικονομικών από τον αντιδήμαρχο, αυτός απαξιεί και επεσήμανε ότι «θα επιμείνουμε αταλάντευτα στην θέση μας, ζητώντας τα αυτονόητα, δηλαδή την έγγραφη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, των διευθυντικών και οικονομικών στελεχών του Δήμου Βόλου και των Οργανισμών κι Επιχειρήσεων αυτού για την ενημέρωσή μας».

Παρ’ όλα αυτά αξίζει να αναφερθεί πως ο Σύλλογος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Βόλου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλους του έτους προτεραιότητα θα δίνεται στην πληρωμή των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και των ρυθμίσεων που έχουν γίνει, αν και όπως υποστήριξε η κυβέρνηση φέτος είναι φειδωλή στην απόδοση των τακτικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό και η καθυστέρηση στους μισθούς θα πρέπει να θεωρείται βεβαία. «Η οικονομική ευρωστία του δήμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και δεν πρόκειται να ληφθεί δάνειο για την καταβολή δεδουλευμένων, όπως συνέβη σε άλλους δήμους», ξεκαθάρισε ο κ. Βούλγαρης.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πάντως ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Καλλιτεχνικού Οργανισμού, όπως τα ανακοίνωσε ο κ. Φοινικόπουλος, στο κλείσιμο του 2009 το χρέος των Επιχειρήσεων του Καλλιτεχνικό ανερχόταν σε 2,7 εκ. ευρώ, ενώ 808.000 ευρώ ήταν οι οφειλές των δύο δανείων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών, τα οποία όμως αποπληρώνει ο Δήμος. Από τα 2,7 εκ. ευρώ, αποπληρώθηκαν 410.000 ευρώ.

Τη συζήτηση έκλεισε το σχόλιο του κ. Παππά, σύμφωνα με το οποίο το ΔΗΚΙ διαδραματίζει «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην προβολή και τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Φοινικόπουλος είναι απόλυτα σωστό, καθώς πρόκειται για έναν από τους σκοπούς που καλείται να εξυπηρετεί το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας, που συμπεριλαμβάνεται και στο 2ετές πρόγραμμα δράσης που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός και ιδιοκτησίες στα θέματα προβολής και ανάδειξης της πόλης», ολοκλήρωσε ο κ. Φοινικόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου