ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ ελέγχων για τα ατυχήματα

μπαράζ-ελέγχων-για-τα-ατυχήματα-851206

«Σαφάρι ελέγχων» προαναγγέλλει η Επιθεώρηση Εργασίας στο Βόλο. Η εντατικοποίηση παρά τις γηγενείς δυσκολίες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού έρχεται ως «απάντηση» μετά τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στο Πήλιο σε ισάριθμες οικοδομές.

Η αρμόδια υπηρεσία δια της προϊσταμένης του Τμήματος Μάγδας Ηλιδάκη προαναγγέλλει αυστηρότερους ελέγχους, τσουχτερά πρόστιμα, ακόμη και «λουκέτα» σε οικοδομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, μέχρι σήμερα -αν και μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα- διενεργήθηκαν 133 έλεγχοι σε οικοδομές και επεβλήθησαν 6 διακοπές εργασιών. Εφόσον διαπιστωθεί σε οικοδομή ότι δεν υπάρχει στον ηλεκτρικό πίνακα ρελέ διαφυγής, επιβάλλεται άμεσα διακοπή εργασιών. Να σημειωθεί ότι το παρ’ ολίγον ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο δεν εξελίχθηκε σε ατύχημα, διότι λειτούργησε το ρελέ ασφαλείας που διέθετε ο ηλεκτρικός πίνακας.

Το 2009 αντίστοιχα είχαν διενεργηθεί 326 έλεγχοι σε οικοδομές, περίπου το 50% επί του συνόλου των ελέγχων, ενώ έγιναν 38 διακοπές εργασιών λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας.

Παράλληλα έχουν γίνει στο νομό αρκετές ημερίδες ενημέρωσης των οικοδόμων και λοιπών παραγόντων τεχνικών έργων, ενώ μέσω του Συνδικάτου Οικοδόμων γίνεται διαρκώς ενημέρωση σε όλα τα μέλη του για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κυρίως οι οικοδόμοι που εργάζονται και ως υπεργολάβοι.

Πραγματοποιήθηκε εξάλλου ημερίδα για τους Αλβανούς μετανάστες που εργάζονται στις οικοδομές και διανεμήθηκε σ’ αυτούς έντυπο με κανόνες ασφαλείας στην αλβανική γλώσσα, ενώ επίσης κοινοποιήθηκε στη νομαρχία έντυπο με τις υποχρεώσεις των κυρίων των τεχνικών έργων και ζητήθηκε να δίδεται με την οικοδομική άδεια.

«Η υπηρεσία μας εξαντλεί την αυστηρότητά της κατά τους ελέγχους που διενεργούνται στις οικοδομές και τα τεχνικά έργα, επεσήμανε χθες η προϊσταμένη της Επιθεώρησης και του Σώματος Ελέγχων Μάγδα Ηλιδάκη. Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά ότι η υπηρεσία μας θα συνεχίσει να εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου κατά τους ελέγχους σε οικοδομές όπου δεν τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας. Οι κατασκευαστές, εργολάβοι, υπεργολάβοι και λοιποί παράγοντες των τεχνικών έργων, θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τη νομοθεσία και κυρίως να λαμβάνεται μέριμνα για τα ικριώματα, τις υπερυψωμένες θέσεις εργασίας, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις αντλίες σκυροδέματος, τις εργασίες σκυροδέτησης, τις φορητές σκάλες, τα πέρατα πλακών κ.λ.π.».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου