ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλίες αξιοποίησης των κληροδοτημάτων

πρωτοβουλίες-αξιοποίησης-των-κληροδ-851206

Στις προτεραιότητες των επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου έχουν τεθεί οι διαδικασίες αξιοποίησης των κληροδοτημάτων που έχουν διατεθεί στο νησί για κοινωνικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η προ διετίας έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος «Ιωάννου» το οποίο απονέμει χρηματικά βραβεία σε αριστεύσαντες μαθητές. Παράλληλα όμως μεταξύ των μεγάλων ευεργετών του νησιού συγκαταλέγεται και ο εξάδελφος του αείμνηστου Ιωάννου, ο Κώστας Γαλάτης «ο οποίος διέθεσε την περιουσία του προκειμένου να λαμβάνουν υποτροφίες τα παιδιά που έχουν ταλέντο και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σπουδάζοντας στο εξωτερικό» αναφέρει ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης, ο οποίος μετέβη γι’ αυτό τον λόγο στην Αμερική. Όπως προσθέτει παράλληλα ο ίδιος «έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας την διεκδίκηση της μεγάλης αυτής δωρεάς προς το νησί και η απαιτούμενη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στα Αμερικανικά Δικαστήρια». Η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων τέθηκε ευθύς εξαρχής σε προτεραιότητα κι όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σκιάθου «έχουμε διεκδικήσει αλλά και υλοποιήσει τις επιθυμίες πολλών ευεργετών του νησιού, οι οποίοι μη έχοντας που να αφήσουν την περιουσία τους, τη δώρισαν με όλη τους την αγάπη προς όφελος των παιδιών ή των απόρων γερόντων της Σκιάθου».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθιερώθηκε η διοργάνωση ετήσιας εκδήλωσης μνήμης και τιμής προς τους δωρητές και ευεργέτες της Σκιάθου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε φέτος, περιελάμβανε μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευεργετών καθώς επίσης και των τοπικών αρχόντων της Σκιάθου, από ιδρύσεώς της (1829) έως σήμερα. Παρέστησαν ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τοπικές αρχές, οι φορείς του νησιού και πλήθος κόσμου. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, για την πορεία των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, παρουσία των νομικών συμβούλων του Δήμου Σκιάθου.
Επιθυμία όλων είναι να αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη κάθε χρόνο στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν ως όραμα την πρόοδο του τόπου τους και να μείνουν αθάνατοι στη μνήμη των Σκιαθιτών μέσα από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Η ενέργειά τους δε αυτή πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους, όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, ενώ όπως υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος του νησιού κ. Πλωμαρίτης «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ όλα τα κληροδοτήματα, τα οποία δίνουν πνοή στο νησί και παράλληλα έχουν ως στόχο να διευρύνουν το πνεύμα και την σκέψη των παιδιών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου