ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τιμά σήμερα τον Πολιούχο του Αγιο Νικόλαο

ο-βόλος-τιμά-σήμερα-τον-πολιούχο-του-αγ-633683

Με τη δέουσα επισημότητα και θρησκευτική ευλάβεια ο Βόλος τιμά σήμερα τον Προστάτη του Αγιο Νικόλαο, παρουσία του συμπολίτη, Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συγκίνησε τα πλήθη των πιστών που συνέρρευσαν χθες στο Μητροπολιτικό ναό, υπογραμμίζοντας ότι έχει ως πρότυπο τους προκατόχους του. Ο κ. Βαρθολομαίος θα συμμετάσχει στις πανηγυρικές λατρευτικές ακολουθίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μητροπολιτικό ναό, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, οι οποίοι θα δώσουν, παράλληλα, το «παρών» στη λιτάνευση της εικόνας του προστάτη της πόλης, Αγίου Νικολάου.

Σε ανάλογο κλίμα τελέστηκε, εξάλλου, χθες, ο πανηγυρικός εσπερινός, παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου. Απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών που γέμισαν ασφυκτικά το Μητροπολιτικό ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στον χθεσινή πανηγυρικό εσπερινό, ο κ. Βαρθολομαίος, μετά το θερμό καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, υπογράμμισε ότι τον κατακλύζουν συναισθήματα συγκίνησης, διότι βρίσκεται στην πατρίδα του.

Στη διάρκεια της θεολογικής ομιλίας που πραγματοποίησε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Σμύρνη, την Ιωνία, τη θρησκευτική παράδοση που διατηρείται ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου, τη θυσία των προκατόχων του, αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς, του Ελληνορθόδοξου γένους με την πίστη. Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η πίστη αποτελεί ασπίδα προστασίας, προκειμένου «να υπερβούμε τις κρίσεις που μας μαστίζουν ως έθνος», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «η Εκκλησία αντιμετωπίζει τα κύματα των ιστορικών περιπετειών».

Το σημερινό πρόγραμμα του εορτασμού

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, θα τελεστεί πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Ιγνάτιος θα απονείμει στον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο τον Χρυσό Σταυρό μετά Αστέρος του Μητροπολιτικού Ναού. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου θα τελεστεί η αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού.

Την μνήμη του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζουν επίσης οι ιεροί ναοί : Αγίου Νικολάου Αλμυρού, Αγίου Νικολάου Κερασιάς, Αγίου Νικολάου Κροκίου, Αγίου Νικολάου Πορταριάς, Αγίου Νικολάου Δράκειας, Αγίου Νικολάου Παλιουρίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου