ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορικές στιγμές έζησε η Νέα Ιωνία

ιστορικές-στιγμές-έζησε-η-νέα-ιωνία-634243

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, με κάθε επισημότητα, πλήθος κόσμου και οι απόγονοι πολλών Μικρασιατών προσφύγων υποδέχτηκαν χθες το Μητροπολίτη Δημητριάδος Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος επεσήμανε ότι «στα πρόσωπά σας, βλέπω τους προπάτορές σας, οι οποίοι ήταν το ποίμνιο των μαρτυρικών προκατόχων μου», αποδεχόμενος την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του.

Ιστορική στιγμή αποτελεί για την περιοχή μας η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος παρέλαβε την ποιμαντική σκυτάλη της Μητρόπολης Σμύρνης εννέα δεκαετίες μετά, προκειμένου να συνεχίσει το έργο δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων, των Μητροπολιτών Γρηγόριου του Ε και του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Με χθεσινή δήλωσή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Βαρθολομαίος, οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Ανω Λεχώνια, επεσήμανε ότι «νιώθω βαθύτατη συγκίνηση, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε νιώθω σαν να τέλεσα για πρώτη φορά τη θεία λειτουργία. Είναι μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση που νιώθω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα και υπό αυτή την ιδιότητα, φέροντας την ιστορική μνήμη που σχετίζεται με χιλιάδες ανθρώπων οι οποίοι κατοικούν στη Μαγνησία και αποτελούν τους απογόνους του ποιμνίου μου».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε παράλληλα ότι οι δεσμοί συνεργασίας με τη Μητρόπολη Δημητριάδος παραμένουν άρρηκτοι, καθώς «οι χιλιάδες απόγονοι των προσφύγων, με βλέπουν ως τον ποιμενάρχη των πατέρων και των προπατόρων τους», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε επίσης ότι οι ορθόδοξοι που ζουν στη Σμύρνη αγγίζουν τους πεντακόσιους, εκατό εκ των οποίων είναι Ελληνες, η υποδοχή που του επεφύλαξαν όλοι ήταν πολύ συγκινητική, ενώ στην παρούσα «προσπαθώ να διαγνώσω ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες που υπάρχουν» όπως σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε από την πλευρά του ότι : «Οπως είναι γνωστό, μας έχει συνδέσει η καταγωγή του και είναι τιμή για μας να έχουμε έναν άνθρωπο από την περιοχή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οποίος, μάλιστα, φέρει πλέον τον τόσο σημαντικό τίτλο του Μητροπολίτη Σμύρνης μετά από τόσα χρόνια. Πολλά συνδέουν τον τόπο μας με τις αλησμόνητες πατρίδες, από τις οποίες προέρχονται πολλοί κάτοικοι της Νέας Ιωνίας». Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «ευλογία Θεού την παρουσία του ανάμεσα μας» ενώ τόνισε ότι «αγαπάει την πατρίδα του, τον τόπο της καταγωγής του». Τέλος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος εξήρε την προσφορά του στην Ορθοδοξία και ευχήθηκε «ο Θεός να του χαρίζει υγεία και δύναμη για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο που επιτελεί».

Πρώτος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του Σεβασμιότατου στη Μητρόπολη Δημητριάδος, ήταν ο ναός της Αναλήψεως, όπου τέλεσε χθες τη θεία λειτουργία, παρουσία πολλών πιστών. Θερμό καλωσόρισμα του απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και προϊστάμενος του ιερού ναού Αναλήψεως, π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου και αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που τους συνδέουν, για να δεχθεί στη συνέχεια ευχές από όλους για την ονομαστική του εορτή.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης εξέφρασε από την ωραία πύλη τα συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης που τον διακατέχουν, διότι βρίσκεται στην πατρίδα του και γη των προγόνων του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχοντας στους ώμους μου αυτή τη βαρύτατη κληρονομιά, ιερούργησα το μυστήριο της θείας ευχαριστίας σε αυτό το ναό και μάλιστα την ημέρα που εορτάζει την επέτειο των ονομαστηρίων του, ο αγαπητός αδελφός π. Δαμασκηνός Κιαμέτης».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση, ενώ μετέφερε, αντίστοιχα, τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

Επίσημη εκδήλωση υποδοχής, πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, χθες το απόγευμα στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, σε ανάλογο κλίμα συγκινησιακής φόρτισης.

Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ιωνες» και τον Μικρασιατικό Σύλλογο «Μνήμες Προσφύγων» και την τοπική Εκκλησία. Στην εκδήλωση τον Μητροπολίτη Σμύρνης προσφώνησαν ο Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτ. Κωνσταντίνος Αυγέρης και οι πρόεδροι των Μικρασιατικών Συλλόγων, Αννα Πετσιάβα, Ουρανία Σταματιάδου, Γιώργος Φατσής, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Νέα Ιωνία η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχίζει το έργο ποιμαντορίας των προκατόχων του, σε μια ιστορική Μητρόπολη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Τάκης Παντελόπουλος.

Στην εκδήλωση υποδοχής στην Ευαγγελίστρια παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου