ΤΟΠΙΚΑ

171 εξώσεις στη Μαγνησία

171-εξώσεις-στη-μαγνησία-634851

Σε δυσμενή θέση οι μισθωτές, υποχρεωμένοι να καταφύγουν νομικά οι εκμισθωτές

Υπό το φόβο έξωσης βιώνουν δεκάδες οικογένειες και επιχειρήσεις στο Βόλο και τη Μαγνησία, στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης, ο οποίος συσσωρεύει οφειλές και υποχρεώσεις και δένει πισθάγκωνα όσους βρίσκονται στο ενοίκιο και δεν έχουν δική τους στέγη για να φιλοξενήσουν τις οικογένειές τους ή για να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα απρόσκοπτα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Από την αρχή του 2016 μέχρι και το Νοέμβριο στο Ειρηνοδικείο Βόλου (σε αρμοδιότητα περιλαμβάνει το σύνολο του νομού με εξαίρεση τον Αλμυρό και τις Σποράδες) κατατέθηκαν 171 μισθωτικές αγωγές και διαταγές πληρωμής για καταβολή μισθωμάτων και αποδόσεις μισθίου, λόγω οφειλών. Οι 87 από αυτές ήταν μισθωτικές αγωγές και οι υπόλοιπες διαταγές πληρωμής.

Ο αριθμός τους συνεχίζει να καταγράφει αύξηση από το 2002 και μετά, δεν φτάνει όμως σύμφωνα με πληροφορίες και στα επίπεδα πριν από δέκα χρόνια οπότε ήταν πολλαπλάσιος. Τα χρόνια που ακολούθησαν ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έλαβαν δάνεια και έλυσαν το στεγαστικό τους πρόβλημα.

Το 2015 μέχρι και το Νοέμβριο αντίστοιχα κατατέθηκαν 164 μισθωτικές αγωγές και διαταγές πληρωμής για καταβολή μισθωμάτων και αποδόσεις μισθίου λόγω οφειλών. Οι 70 από αυτές ήταν μισθωτικές αγωγές. Το 2014 συνολικά έγιναν 100 εξώσεις, το 2013 127, το 2012 126.

Να επισημανθεί ότι η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους μέχρι και τον Αύγουστο πήγε πίσω τις συζητήσεις στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου, αλλά δεν επηρέασε τις καταθέσεις αγωγών.

Δυσμενείς συνέπειες

Ο αριθμός των εξώσεων κατά το 2016 καταδεικνύει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκμισθωτές παραμένει μεγάλο, λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα πρόβλημα σύνθετο. Όπως εξηγεί, η μη δυνατότητα καταβολής των οφειλομένων μισθωμάτων δημιουργεί πρόβλημα και στους ιδιοκτήτες των μισθίων, οι οποίοι περιμένουν από την είσπραξή τους προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα.

«Σε μία κοινωνία όπου η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις αντί να αυξάνονται μειώνονται συνεχώς, το πρόβλημα αυτό θα παραμένει άλυτο με δυσμενείς συνέπειες και προς τους δύο πλευρές, και τους μισθωτές και τους εκμισθωτές», καταλήγει.

Στα Δικαστήρια κατ’ ανάγκη

Στη δυσμενή θέση να ζητούν έξωση των μισθωτών βρίσκεται κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εκμισθωτών, οι οποίοι καταφεύγουν αναγκαστικά στη Δικαιοσύνη.

Από την 1/1/15 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νικόλαος Μπουρμπούλιας, είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αγωγές ή κάθε νομική διαδικασία στις κατά τόπους Εφορίες προκειμένου να αποδείξουν τον αριθμό των ενοικίων που δεν εισέπραξαν και έτσι να μη φορολογηθούν για αυτά.

Οι εξώσεις καταλήγουν έτσι να είναι μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εκμισθωτές είναι υποχρεωμένοι να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν εισέπραξαν.

Παλαιότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανείσπρακτων ενοικίων οι εκμισθωτές εκχωρούσαν το δικαίωμα στο Δημόσιο να κυνηγήσει την είσπραξη και αποποιούνταν το ψυχοφθόρο ρόλο να χρειάζεται να καταφύγουν και νομικά κατά οικογενειών και επαγγελματιών.

Δεν εκτελούνται

Στις περισσότερες, πάντως, από τις εξώσεις οι κοινοποιήσεις που συνοδεύουν τις αποφάσεις των Δικαστηρίων δεν εκτελούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες από Δικαστικούς Επιμελητές, οι μισθωτές έχουν ήδη αποχωρήσει από τη στέγη όταν οι Δικαστικοί Επιμελητές απευθύνονται για να τους κοινοποιήσουν τις δικαστικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις εφαρμογής τους χαρακτηρίζονται μεμονωμένες.

Στα Δικαστήρια και για μικροδιαφορές

Διαφορές για ποσά χρέους έως και 5.000 ευρώ ταλαιπωρούν στα Δικαστήρια και ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, αισθητά πάντως μειωμένο σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου και μέχρι και το Νοέμβριο κατατέθηκαν 87 αγωγές για διαφορές χρέους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 325. Από το διάστημα που έληξε η αποχή των δικηγόρων, τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι και τέλος Νοεμβρίου οι αγωγές ήταν 21, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015 55.

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ…

Σε κατάσταση απελπισίας

Ερήμην εκδίδονται οι αποφάσεις του Ειρηνοδικείου για τις μισθωτικές αγωγές. Οι υπόχρεοι απόδοσης ενοικίων, σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις δεν παρουσιάζονται στο Δικαστήριο. Μαζεύουν τα πράγματά τους και αποχωρούν από τη στέγη, επαγγελματική η μη.

Ο Νόμος τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορές ή προκειμένου να εξασφαλίσουν περαιτέρω χρόνο και να βρουν εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση του στεγαστικού.

Στις μισθωτικές αγωγές έχουν ούτως ή άλλως ένα χρονικό περιθώριο περίπου πέντε μηνών για να εξετάσουν πως θα κινηθούν. Η συζήτηση των υποθέσεων προσδιορίζεται εντός δύο – τριών μηνών από την ημέρα κατάθεσης των αγωγών, ενώ οι αποφάσεις βγαίνουν κατά μέσο όρο περίπου μετά από ενάμιση – δύο μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις διαταγές πληρωμής όπου οι αποφάσεις των Δικαστηρίου βγαίνουν άμεσα εντός μίας – δύο ημερών. Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι μισθωτές έχουν δικαίωμα να ασκήσουν ανακοπή, πλην όμως το χρονικό περιθώριο που έχουν είναι μικρό για να κινηθούν.

Η έκδοση διαταγών πληρωμής, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται από τους εκμισθωτές περισσότερο σαν ένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τους υπόχρεους να καταβάλουν τα ενοίκια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου