ΤΟΠΙΚΑ

Μανιτάρι σκόνης έβγαλε χθες η ΑΓΕΤ

μανιτάρι-σκόνης-έβγαλε-χθες-η-αγετ-436251

Μανιτάρι σκόνης στην ΑΓΕΤ Ηρακλής κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Η ρύπανση, όπως ενημέρωνε χθες η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, προκλήθηκε από παραγωγική δυσλειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Έπειτα από ενημέρωση για την παρουσία σύννεφου σκόνης, χθες στις 11 το πρωί στην περιοχή της ΑΓΕΤ, δόθηκε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της ΝΑΜ, προκειμένου να διεξαχθεί άμεσα αυτοψία στο χώρο του εργοστασίου. Υπάλληλος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης διενήργησε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι υπήρξε παραγωγική δυσλειτουργία στον Μύλο Φαρίνας 5 (φρακάρισμα από τσιμέντο) που προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του. Για την αποκατάσταση της βλάβης έγινε άνοιγμα των θυρών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαφυγή τσιμέντου και την πρόκληση της ρύπανσης.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου το χθεσινό περιστατικό δεν οφείλεται σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου (υβριδικά φίλτρα, ηλεκτροστατικά φίλτρα, σακκόφιλτρα), αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών, κάτι που δεν συνιστά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργία του.

Ωστόσο σε ανάλογο περιστατικό τον Οκτώβριο του 2009 οι αρμόδιοι υπάλληλοι στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν είχαν προτείνει, προκειμένου να αποφεύγονται ανάλογα γεγονότα στο μέλλον, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών επιθεώρησης και ελέγχου των επιμέρους συστημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και των μέτρων ελαχιστοποίησης της όχλησης κατά τις επεμβάσεις αποκατάστασης των βλαβών.

Τα παραπάνω βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναθεώρησης ενόψει και της επικείμενης πιστοποίησης της εταιρίας κατά το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρότυπο ΕΝ 14000.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου