ΤΟΠΙΚΑ

Αρ. Μπασδάνης: Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης

αρ-μπασδάνης-χρειάζονται-τολμηρές-πρ-641515

Με θηρία θα έχει να αντιπαλέψει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που θα προκύψει από τις εκλογές όποτε κι αν διενεργηθούν αυτές, πάντως όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2017. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τονίζει ότι η συνεχιζόμενη ύφεση, η πληθώρα των λουκέτων που έρχονται και φυσικά η απουσία οιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής πλήττουν την επιχειρηματικότητα.

Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, υπογραμμίζει, από σοβαρές και συνάμα τολμηρές πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και αναβάθμισης του κράτους. Στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ομως ο νέος επιμελητηριακός χάρτης του αφαιρεί την άμεση επαφή με την τοπική επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες δομές του τύπου γενικής διαχείρισης χωρίς αντίκρισμα.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τον Σεπτέμβριο τέθηκε εκ νέου το θέμα της εφαρμογής του Καλλικράτη στον επιμελητηριακό θεσμό. Το σχέδιο νόμου, που προβλέπει τη μείωση των Επιμελητηρίων σε 18 από 59 που είναι σήμερα, δόθηκε σε διαβούλευση. Που βρίσκεται το θέμα για τον νέο επιμελητηριακό χάρτη; Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

«Η επιχειρούμενη συγχώνευση των Επιμελητηρίων της χώρας, κατά τα πρότυπα του «Καλλικράτη», δεν είναι κάτι καινούργιο. Ο δρόμος είχε ανοίξει επί υπουργίας Χατζηδάκη, οι αντιδράσεις που προέκυψαν, όμως, ανέστειλαν τους όποιους σχεδιασμούς. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση οδηγεί στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα Επιμελητήρια, που για την περιοχή μας σημαίνει ότι το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα υπάγεται πλέον στο Περιφερειακό Επιμελητήριο Θεσσαλίας και θα λειτουργεί ως Τοπικό Επιμελητήριο.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση επί του προσχεδίου διαβούλευσης που κοινοποίησε ο γ.γ. Εμπορίου κ. Παπαδεράκης, ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι με τη διαμόρφωση του νέου επιμελητηριακού χάρτη θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα.

Το βασικότερο θα είναι, κατά την άποψή μας, η αποξένωση των Επιμελητηρίων από την άμεση επαφή που έχουν δημιουργήσει με την τοπική επιχειρηματικότητα, τις ανάγκες και τα προβλήματά της και θα δημιουργηθούν δομές που ο ρόλος τους θα είναι του τύπου γενικής διαχείρισης χωρίς αντίκρισμα.

Επίσης, τα νέα συγχωνευμένα Επιμελητήρια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε και την ευελιξία να ασκούν πολιτική στήριξης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και των Δευτεροβάθμιων Οργάνων.

Η επιχειρούμενη αλλαγή στην υφιστάμενη μορφή των Επιμελητηρίων, θεωρώ ότι θα πλήξει όχι μόνο τον ίδιο τον επιμελητηριακό θεσμό, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ειδικά σε μία εποχή που χιλιάδες μικρομεσαίες, ειδικά, επιχειρήσεις καθημερινά παλεύουν να επιβιώσουν και χρειάζονται σοβαρές και τολμηρές συνάμα πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης και αναβάθμισης του κράτους, πάταξης της γραφειοκρατίας, βελτίωσης της παραγωγικότητας και ενθάρρυνσης των επενδύσεων και της εξωστρέφειας».

Από την άνοιξη τοπικοί φορείς είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Πότε θα διενεργηθούν αυτές; Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

«Η προθεσμία εκλογών για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 (ΦΕΚ Β’ 1220/26-4-2016), σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπάρχει.

Ωστόσο, μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το προσχέδιο διαβούλευσης για τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία και δε γνωρίζουμε πότε θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Επιπλέον, από την ημέρα ανακοίνωσης των εκλογών θα πρέπει να παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών και παράλληλα να συσταθούν εκλογικές επιτροπές, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει.

Συνεπώς, η εκτίμησή μας είναι ότι δεν προβλέπεται να διενεργηθούν εκλογές τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Παρά ταύτα, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν, οι εκλογές θα γίνουν σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για το «επιχειρείν» περίοδο και σίγουρα οι νέες διοικήσεις που θα προκύψουν θα έχουν να αντιπαλέψουν κυριολεκτικά με «θηρία», όπως η συνεχιζόμενη ύφεση, η πληθώρα των λουκέτων που έρχονται και φυσικά η απουσία οιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής.

Το Επιμελητήριο ως Φορέας οφείλει να προετοιμαστεί ώστε η επόμενη ημέρα να βρει τις επιχειρήσεις μας ενεργές και δραστήριες, με κυρίαρχα στοιχεία την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη και την καινοτομία.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Επιμελητήριο Μαγνησίας μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν ξεκάθαρα αναπτυξιακό ρόλο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, ενώ πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει ανάγκη η επιχειρηματικότητα.

Σε ο,τι με αφορά, βεβαίως και θα είμαι εκ νέου υποψήφιος, διότι θεωρώ ότι πλέον το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει αρχίσει να χαράζει έναν σημαντικό ρου εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, που δεν πρέπει να ανακοπεί».

Τι γίνεται με το στεγαστικό του Πιστωτικού Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη». Ποια ανάγκη δημιούργησε την προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου;

«Οταν συστάθηκε η «Μαγνησιακή Πίστη» ο τότε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο αείμνηστος Ιωάννης Αμοιρόγλου, ορθά απέδωσε μέρος του κτιρίου στον Συνεταιρισμό, με το σκεπτικό ότι εξυπηρετούσε μεγάλο μέρος των μελών του Επιμελητηρίου.

Πλέον, όμως, με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Επιμελητηρίου, κρίναμε πως υφίσταται επιτακτική η ανάγκη εύρεσης χώρου, δεδομένου ότι υποχρεούμαστε σε μία σειρά ανταποδοτικών δράσεων προς τις επιχειρήσεις – μέλη μας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πιστοποίηση των αιθουσών από τον ΕΟΠΠΕΠ, τη διοργάνωση αυτοχρηματοδούμενων σεμιναρίων, καθώς και σεμιναρίων ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας, τη μετεγκατάσταση υπαλλήλων και υπηρεσιών για την καλύτερη λειτουργία του Επιμελητηρίου.

Η υλοποίηση των δράσεων αυτών δε μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς αφ’ ενός συνδέονται με ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας του Επιμελητηρίου και αφ’ ετέρου χάνονται πόροι από προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα, ενώ τα μέλη στερούνται σημαντικές υπηρεσίες. Εν κατακλείδι, δεν εξυπηρετούνται καταστατικοί σκοποί του ίδιου του Επιμελητηρίου.

Παρά τις προφορικές και έγγραφες δηλώσεις της διοίκησης της «Μαγνησιακής Πίστης» ότι θα αποχωρήσουν από το κτίριο του Επιμελητηρίου, ουδέποτε το έπραξαν, με συνέπεια να αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά της «Μαγνησιακής Πίστης» διότι η παραμονή της όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Επιμελητηρίου. Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοινώσεις της διοίκησής της, η «Μαγνησιακή Πίστη», είναι πλέον βιώσιμη και δεν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες».

Το Επιμελητήριο έχει συμμετάσχει σε σειρά εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση των ντόπιων επιχειρήσεων. Υπήρξε η δέουσα ανταπόκριση; Οι κοπιώδεις προσπάθειές σας απέδωσαν καρπούς;

«Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει στραμμένο το βλέμμα σε εξωστρεφείς δράσεις, γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι για την επιβίωση των επιχειρήσεων του Νομού μας. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, επιλέγουμε να συμμετέχουμε στοχευμένα σε εκθέσεις θεματικές για την προβολή των επιχειρήσεών μας (τρόφιμα, ποτά κλπ.), καθώς και σε επιχειρηματικές αποστολές που θα αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ηδη, σε μεγάλες εκθέσεις, όπως στη SIAL, στην Olio Capitale, στη FOOD EXPO, στη ΔΕΘ, στη Βιέννη, στο Βελιγράδι και αλλού, η παρουσία μας είναι συνεχής κι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών και εταιρειών του εξωτερικού.

Αλλά και στον τομέα του τουρισμού η παρουσία του Επιμελητηρίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική τα τελευταία χρόνια. Θυμίζω την συμμετοχή μας σε Τουριστικά Fora, την Travel Turkey στη Σμύρνη, την τουριστική έκθεση του Λονδίνου, το Μαϊάμι κλπ., όπου προωθήσαμε την ιδέα του Βόλου ως λιμάνι κρουαζιέρας και κάναμε γνωστή τη Μαγνησία ως προορισμό.

Στόχος μας, δε, είναι η επέκταση της παρουσίας μας και σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό, κάτι που φιλοδοξούμε να επιτύχουμε σύντομα, αφού διαρκώς αυξάνει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να λαμβάνουν μέρος σε αντίστοιχες εκθέσεις. Και βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συμμετοχή μας σε ανάλογα events διαμορφώνει στη συνείδηση των μελών μας την ανάγκη ύπαρξης του Επιμελητηρίου ως βασικού φορέα για τη συνέχιση των προσπαθειών τους να επεκταθούν σε νέες αγορές».

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύσταση του Φορέα Προβολής του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου; Ποιά είναι τα βήματα που έγιναν για την ανάδειξη του Αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου σε Αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας;

«Η δημιουργία ενός Φορέα προβολής του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου και προσέλκυσης επισκεπτών ήταν κάτι που προέκυψε έπειτα από τις αθρόες αποχωρήσεις αεροπορικών εταιρειών από την περιοχή μας. Διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας μένει χωρίς αεροπορική εξυπηρέτηση, παρά το γεγονός ότι μιλούμε συνολικά για πληθυσμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, αλλά και για μία περιοχή με απαράμιλλες ομορφιές και έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, σε συνεργασία και με την Ενωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ότι θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς την πρωτοβουλία να «γνωρίσουμε» στους ανθρώπους του τουρισμού (tour operators, αεροπορικές εταιρείες κ.α.) το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, που βεβαίως θα έπρεπε να «αναβαπτιστεί» σε αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος, ώστε να αποκτήσει έναν ευρύτερο χαρακτήρα και να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.

Ευτυχώς, η προσπάθειά μας αυτή βρήκε ευήκοα ώτα και το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά σημαντικό.

Εξάλλου, είναι και απαίτηση των tour operators και των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών να υπάρχει η δυνατότητα ενός ευρύτερου τουριστικού «πακέτου», ενώ η πράξη έχει αποδείξει με σκληρό τρόπο πως η ενότητα είναι η κορυφαία συνταγή επιτυχίας, μαζί με την σωστή και επαγγελματική οργάνωση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το Καταστατικό του Φορέα και αναμένουμε την απάντηση των συμμετεχόντων Επιμελητηρίων και Ενώσεων Ξενοδόχων αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων, φορέων και μη, για το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτόν.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια, όμως, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποδώσει καρπούς. Η Θεσσαλία, η Κεντρική Ελλάδα, είναι περιοχές ευνοημένες και μπορούν να υποστηρίξουν όλη την γκάμα του θεματικού τουρισμού: τουρισμό οικογενειακό, θρησκευτικό, αρχαιολογικό, επιστημονικό, για λόγους ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Ευελπιστούμε, λοιπόν, λίαν συντόμως να μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέες ανακοινώσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου