ΤΟΠΙΚΑ

Η κατοχική οφειλή υπερκαλύπτει το Ελληνικό χρέος

η-κατοχική-οφειλή-υπερκαλύπτει-το-ελλ-643236

Την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα είχε διεκδικήσει έγκαιρα το κατοχικό δάνειο δεν θα είχε εισέλθει στην περιπέτεια που διέρχεται σήμερα, δεδομένου ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 500 δις, διατύπωσε χθες από το Βόλο ο δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας, μιλώντας σε εκδήλωση στο δημαρχείο.

Θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ήταν «Η αλήθεια για την απαράγραπτη γερμανική οφειλή που αφορά το κατοχικό δάνειο», με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κούκουνα. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει πραγματική υπόσταση το κατοχικό δάνειο, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί 75 χρόνια και θα έπρεπε να έχει αποδοθεί στην Ελλάδα ήδη από την λήξη του πολέμου, «αλλά δυστυχώς, τόνισε ο ίδιος, πότε με διάφορα προσχήματα και χωρίς προσχήματα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο γνωστός δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, επεσήμανε ότι «υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει διεκδικηθεί με σοβαρότητα από την Ελληνική πλευρά» ενώ προσέθεσε ότι «αν είχαν γίνει από την αρχή ενέργειες για να πάρουμε τα χρήματα, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο, διότι πραγματικά, σημείωσε ο ίδιος, δεν θα υπήρχε λόγος να μπούμε σε δανεισμό αυτού του επιπέδου».

Ο προεδρεύων του Συλλόγου ιστορικής μνήμης εθνικής αντίστασης Ιωάννης Πασιάς, ιατρός, δήλωσε από την πλευρά του ότι «συστήθηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από πολλά άτομα, για να δρομολογήσει τις μετέπειτα εξελίξεις. Στόχος της προσπάθειας, επεσήμανε ο ίδιος, είναι η καλύτερη πληροφόρηση, για να αρθεί η παραπληροφόρηση και να γίνει μια ενωτική προσπάθεια, για την κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας, που αφορά τη Γερμανική, την Ιταλική και τη Βουλγαρική κατοχή». Παράλληλα ο κ. Πασιάς τόνισε ότι πρόκειται για «μια νεοσύστατη προσπάθεια έξι περίπου μηνών και ελπίζουμε να μακροημερεύσει».

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης ιδρύθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες της Εθνικής Αντίστασης. Τα ιδρυτικά του μέλη, που προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική εκμετάλλευση της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου