ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση τελών φωτισμού και καθαριότητας για δημότες του Βόλου

μείωση-τελών-φωτισμού-και-καθαριότητ-648790

Κάτοικοι στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, νοικοκυριά πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρίες, θα δουν μείωση του ύψους των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι μειώσεις θα ισχύσουν από το 2017 στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών από το Δήμο Βόλου, με στόχο να αρθούν αδικίες σε βάρος δημοτών της περιφέρειας αλλά και να υποστηριχθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Τα δημοτικά τέλη έρχονται επί τάπητος στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι και μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να επικυρωθούν από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει.

Συνολικά, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, στα δημοτικά ταμεία θα μπουν λιγότερα έσοδα -κατά 500.000 ευρώ- από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όση δηλαδή θα είναι και η οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής θα καθοριστούν ζώνες, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη. Σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο, δημότες σε περιφερειακές ενότητες να καταβάλλουν υψηλά δημοτικά τέλη σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων.

Οι ζώνες στις οποίες θα χωριστούν οι δημοτικές ενότητες θα είναι τρεις, μπορεί να περιοριστούν και σε δύο. Ανάλογα με τη ζώνη και την παροχή υπηρεσιών θα καθοριστεί και το ύψος των δημοτικών τελών. Η πρόταση ακόμη δεν έχει λάβει την τελική της μορφή.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα δημοτικά τέλη της Ν. Ιωνίας πρόκειται να εξομοιωθούν με αυτά του Βόλου, κάτι που συνεπάγεται οικονομική ελάφρυνση των δημοτών που κατοικούν στην περιοχή, Επίσης, μειώσεις προβλέπονται και στα τέλη που πληρώνουν δημότες στο Διμήνι και την Πορταριά.

Σημαντικές μειώσεις από 30% έως και 50% θα προκύψουν και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα από τη δημοτική ενότητα στην οποία ανήκουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου