ΤΟΠΙΚΑ

Δικαιώνει το Νομάρχη η Τ. Μπιρμπίλη

δικαιώνει-το-νομάρχη-η-τ-μπιρμπίλη-851206

Τα πάνω-κάτω επιφέρουν τελικά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές του Πηλίου οι επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που πρόκειται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες κατ’ εξουσιοδότηση του ειδικού χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από το ένα άκρο φτάσαμε στο εντελώς άλλο, είναι το σχόλιο του νομάρχη Απ. Παπατόλια, περιεκτικό των ανατροπών που επέρχονται. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, που πάσχιζε για την απλούστευση των διαδικασιών-βραχνά για υποψήφιους επενδυτές, φρενάροντας τα σχέδιά τους, πλέον ούτε να διανοηθεί θέλει ότι από την απόλυτη απαγόρευση τα φωτοβολταϊκά μπορεί να επιτρέπονται παντού… Η αλήθεια είναι στη μέση, είπε ο κ. Παπατόλιας.

Από τις δύο υπουργικές αποφάσεις συνάγεται μεν η πολιτική βούληση του υπουργείου να απλουστεύσει θεαματικά τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά οι πολυαναμενόμενες αποφάσεις δημιουργούν τον κίνδυνο να επιταθεί τελικά η σύγχυση.

Η εξαίρεση δε της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) για την εγκατάσταση συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές έκανε χθες τον Απ. Παπατόλια να μιλήσει για ατελείς υπουργικές αποφάσεις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σκοπός της Νομαρχίας δεν ήταν να στηρίξει το πλαίσιο που θα επέτρεπε γενικά και αόριστα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σύστημα κριτηρίων, με το οποίο θα εξοπλιστεί η ΕΠΑΕ, κρίνοντας την αισθητική επιβάρυνση συγκεκριμένα και κατά περίπτωση.

Ενημερώνοντας για τις επαφές που είχε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Δημ. Βασιλειάδη την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο νομάρχης παρέπεμψε στα δύο σχέδια των επικείμενων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες εγκρίνονται εντός των ημερών.

Η πρώτη αφορά στην «έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων ηλιακών συστημάτων σε εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και σε διατηρητέα κτήρια και παραδοσιακούς οικισμούς». Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων ηλιακών συστημάτων σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, ύστερα από σχετική σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ΕΠΑΕ, ως προς την ένταξή τους στο χώρο και τη συναίνεση των ιδιοκτητών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης απαιτείται και η έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στις περιοχές αρμοδιότητάς τους.

Η δεύτερη απόφαση σχετίζεται με την «έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές». Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεξαρτήτως ισχύος, στις εκτός σχεδίου περιοχές, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, ούτε έγκριση της αρμόδιας ΕΠΑΕ, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Στην περίπτωση τοποθέτησης Φ/Β συστημάτων μέχρι 100 KW, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, είναι μόνο μια σύντομη περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών, που αφορούν στην εγκατάσταση του σταθμού, τοπογραφικό ή άλλο σχέδιο όπου φαίνεται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου, στην οποία θα δηλώνεται ότι το ακίνητο (στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση) δεν βρίσκεται σε δάσος, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας.

«Κρίνω και έχω και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΕΠΑΕ, ότι η υπουργική απόφαση η οποία εξαιρεί την Επιτροπή από τις εκτός σχεδίου περιοχές δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στο Πήλιο. Εκείνο που πρέπει να εφαρμόζεται είναι στις περιοχές που καλύπτονται από ειδικό προστατευτικό καθεστώς, να απαιτείται πάντοτε η σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κανονικά θα έπρεπε αυτό που προβλέπεται για τους παραδοσιακούς οικισμούς, να προβλέπεται και για τις εκτός σχεδίου περιοχές και να γίνεται ειδική μνεία σε περιοχές με ειδικό προστατευτικό καθεστώς», πρόταση την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Μπούσουλας κριτηρίων
Στο μεταξύ ξεκινά από σήμερα τη δουλειά της η ομάδα εργασίας που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας για τον καθορισμό κριτηρίων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν τον μπούσουλα για την ΕΠΑΕ, «που εάν θέλει μπορεί να τον αξιοποιήσει», όπως είπε ο κ. Παπατόλιας.

Πάντως, όπως ενημέρωνε ο νομάρχης, ο Δημ. Βασιλειάδης έχει απαντήσει ότι δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει, αφού δεν θα είναι θεσμοθετημένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου