ΤΟΠΙΚΑ

Εκατό περιστατικά φυματίωσης ετησίως στη Θεσσαλία

εκατό-περιστατικά-φυματίωσης-ετησίω-650395

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες λόγω της συνεχούς αύξησης που παρατηρείται στα κρούσματα φυματίωσης, 50 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε ετήσια βάση στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ εκτιμάται ότι είναι διπλάσια τα περιστατικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Κλινικής, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υπογραμμίζει ότι η φυματίωση είναι δείκτης οικονομικής κρίσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η περίοδος της παρατεταμένης ύφεσης ευνοεί, δυστυχώς, την ανάπτυξη της φυματίωσης, ενώ όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης «ενώ υπολογίζαμε ότι μετά το 2000 θα τέλειωνε η φυματίωση, εντούτοις, έχουμε συνεχή άνοδο των περιστατικών, διότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της νόσου».

Η φυματίωση «έρχεται» μαζί με τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τον υποσιτισμό, τις κακές συνθήκες υγιεινής, το συγχρωτισμό, την κατάρρευση του συστήματος υγείας, τους πολέμους. «Αυτό συνέβαινε πάντα, αυτό διδάσκει η ιστορία της ιατρικής, αυτή την περιπέτεια ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η ελπίδα ότι η φυματίωση θα εξαφανίζονταν, δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί δεν αντιμετωπίσθηκαν όλοι οι παράγοντες που ευνοούν τη διάδοση της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Ο ίδιος διευκρινίζει παράλληλα ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή μας που συνδέονται με πρόσφυγες, τα περιστατικά που σημειώνονται αφορούν τον ντόπιο πληθυσμό και σχετίζονται άμεσα με την οικονομική κρίση και τις κακές συνθήκες διαβίωσης. «Προς το παρόν, υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι ελληνική η νόσος, μεταδίδεται μέσω του αέρα, ενώ τα συμπτώματα που υποδηλώνουν το πρόβλημα, είναι αδυναμία, απώλεια βάρους και αιμόπτυση».

Δύο είναι οι ηλικιακές ομάδες των ασθενών και περικλείουν ενήλικες κάτω των 30 και άνω των 65 ετών, ενώ όπως σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας οι νέοι ενήλικες αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες σε αντίξοες συνθήκες και οι υπερήλικες βιώνουν, αντίστοιχα, καθημερινές δυσκολίες, καθώς υποστηρίζουν οικονομικά τα άνεργα μέλη της οικογένειας, με τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν.

Ανησυχία προκαλεί, παράλληλα, το γεγονός ότι δυστυχώς, δεν εντοπίζονται όλα τα κρούσματα φυματίωσης, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης, πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παράλληλα με τις δομές πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και επιτηρούμενης θεραπευτικής αγωγής.

Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός ο αντιφυματικός εμβολιασμός στην ηλικία των 6 ετών, δηλαδή στην πρώτη δημοτικού. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της εγκατάλειψης των δομών υγείας η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι ελλιπής. Στην επιστημονική κοινότητα έχει αναπτυχθεί τελευταία μια συζήτηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την ηλικία εκτέλεσης του. Με βάση τα αυξανόμενα κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται στο πρώτο έτος της ζωής των παιδιών», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης, υπενθυμίζοντας ότι η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας σε κάθε περίπτωση, πολύ δε περισσότερο στο πεδίο της υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου