ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότεροι από 10.000 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στη Μαγνησία

περισσότεροι-από-10-000-ασθενείς-με-χρόνια-654850

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Μαγνησίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του γενικού πληθυσμού. Τα στοιχεία παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με αφορμή την αυριανή, παγκόσμια μέρα που είναι αφιερωμένη στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης ασθένειας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες κάτοικοι της Μαγνησίας, οι οποίοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ όπως τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης, είναι μερικώς αναστρέψιμη και απαιτείται άμεση διακοπή του καπνίσματος και ειδική θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της αυριανής, παγκόσμιας μέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για τους μαθητές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που περιλαμβάνουν δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του άμεσου οικογενειακού περίγυρου των παιδιών.

Οπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, «δίνουμε ένα πιστοποιητικό υγείας στα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους, μεταφέρουν μηνύματα ευαισθητοποίησης κατά του καπνίσματος στο οικογενειακό τους περιβάλλον». Οι δράσεις είναι πιλοτικές και παράλληλα με τις δράσεις στα σχολεία, περιλαμβάνουν σπιρομετρήσεις σε ασθενείς, αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

Στο μεταξύ, υλοποιείται πρόγραμμα συνεργασίας με δέκα κέντρα υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνησίας, όπου πραγματοποιούνται δράσεις ενταγμένες στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού, προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνει ότι «υλοποιούμε προγράμματα μαζικού ελέγχου και σπιρομετρήσεις σε πλατείες, δρόμους κλπ, ενώ για φέτος, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και να δώσουμε θετικά μηνύματα στους ενήλικες, δια μέσου των παιδιών».

Η ασθένεια εμφανίζεται κατά κανόνα 20 έως 30 χρόνια περίπου μετά την έναρξη του καπνίσματος και ο μέσος όρος των ασθενών είναι ηλικίας 60 ετών και άνω. «Κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε καινούργιες δράσεις, καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης, προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, να γίνουν αντιληπτά τα ολέθρια αποτελέσματα του καπνίσματος και η σοβαρότητα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για τους πάσχοντες».

Εξετάσεις για παιδιά και ενήλικες

Το Κ.Ε.Π. Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποιούν ιατρικό έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας στους μαθητές της Στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε χθες στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου, με τη συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων Αγίου Γεωργίου και Αερινού.

Σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στα δημοτικά σχολεία Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, όπου θα προσέλθουν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Καναλίων. Τέλος, αύριο Τετάρτη 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας στον χώρο του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου από τις 09:00 έως τη 13:00 στους ενήλικες άνω τον 40 ετών, καπνιστές και πρώην καπνιστές που έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά εισπνεόμενη αγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου