ΤΟΠΙΚΑ

Αθώος ο αστυνομικός για βασανιστήρια σε επεισόδια στο Βόλο

αθώος-ο-αστυνομικός-για-βασανιστήρια-655369

Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο 36χρονος αστυνομικός, ο οποίος κατηγορούταν για βασανιστήρια και σωματικές βλάβες σε βάρος φοιτητή, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στα επεισόδια μετά τη λήξη πορείας διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο Εισαγγελέας έδρας πρότεινε την απαλλαγή του κατηγορουμένου από τις κατηγορίες, καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε καθαρή εικόνα για τις ακριβείς συνθήκες πρόκλησης του τραυματισμού του 20χρονου τότε φοιτητή.

«Ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές υπερβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρότασή του στο Δικαστήριο, επικαλούμενος τον ισχυρισμό μάρτυρα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου ότι με τα γκλομπς δεν ανοίγουν κεφάλια.

Ο Εισαγγελέας δεν πείστηκε ούτε από τις καταθέσεις μαρτύρων της πολιτικής αγωγής και του ιδίου του παθόντα ότι βρέθηκαν να τους κυνηγούν οι αστυνομικοί χωρίς να έγινε τίποτε άλλο.

«Δεν με ενδιαφέρει αν πετούσαν πέτρες ή μολότοφ. Αυτό που ενδιαφέρει το Δικαστήριο είναι αν ασκήθηκε βία και το μοναδικό δεδομένο, που προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είναι το τραύμα στο κεφάλι του παθόντος», είπε.

Για τον τρόπο που αυτό προκλήθηκε, τόνισε περαιτέρω ο Εισαγγελέας, υπήρξαν ασυνέχειες και επικαλέστηκε τη μήνυση του παθόντα σε σχέση με τη χθεσινή κατάθεσή του στο Δικαστήριο.

«Παρουσιάζει μία τρομακτική εικόνα. Ότι δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερα- πέντε χτυπήματα και με ασπίδα. Δεν μπορεί να είχε μόνο ένα τραύμα», σημείωσε. Ο Εισαγγελέας διατύπωσε τον προβληματισμό γιατί ο παθόντας δεν απευθύνθηκε τότε στην Εισαγγελία για αναφορά, αφού ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία και γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός για να καταθέσει τη μήνυση.

«Αν σε έχει χτυπήσει κάποιος γυρνάς τον κόσμο ανάποδα» είπε, τονίζοντας ότι «από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι το τραύμα δεν προκλήθηκε από κάποια δόλια ενέργεια. Δεν ξέρω αν έγινε από πέτρα ή αν ο παθόντας αντιστάθηκε και υπήρξε σαν αποτέλεσμα. Ακούστηκαν υπερβολές και από τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα», συμπλήρωσε.

Το Δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα στη συνέχεια και ανακοίνωσε την αθώωση του κατηγορουμένου.

Καταθέσεις μαρτύρων

Είχε προηγηθεί η εξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας και δύο μαρτύρων υπεράσπισης.

Στην κατάθεσή του ο παθών είπε στο Δικαστήριο ότι βρισκόταν μπροστά από πυλωτή πολυκατοικίας στην Ρήγα Φεραίου με Καραϊσκάκη, όταν τον πλησίασε ο κατηγορούμενος αστυνομικός. Ο μηνυτής σημείωσε ότι σήκωσε τότε τα χέρια ψηλά, αλλά ο αστυνομικός του ζήτησε να καθίσει κάτω. Τότε άρχισε να αισθάνεται χτυπήματα και στο κεφάλι με γκλομπς, ενώ στη συνέχεια ο αστυνομικός του κράτησε τα χέρια και συνάδελφός του, που δεν είδε ποιος ήταν όπως είπε, συνέχισε να τον χτυπά με την ασπίδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν έκανε αμέσως μετά αναφορά γιατί δεν γνώριζε τη διαδικασία και ήθελε να συμβουλευτεί την οικογένειά του. Για το λόγο που βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο μετά την πορεία, τόνισε ότι ήταν τρομαγμένος και τρομοκρατημένος, διότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν χημικά.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αστυνομικός είπε ότι βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και είχαν εντολή να περάσουν μπροστά τους τη διμοιρία των ΜΑΤ και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Ισχυρίστηκε ότι είδε τον παθόντα να κάθεται μπροστά από την πυλωτή και να είναι τραυματισμένος. Υποστήριξε ότι δε είχε άλλη επαφή μαζί του, ούτε ήταν και ο ίδιος ο αστυνομικός, που τον συνέλαβε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου